Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nincs, aki helyreállítsa az árkot

Július óta nincs helyreállítva Sopronkövesden a nagy esőzés miatt sebtében kimélyített árok.

Szalaiék szeretnék, ha az önkormányzat helyreállítaná a területet. A polgármester úgy nyilatkozott: ez a tulajdonosok feladata.

– Csaknem négy hónapja egy júliusi zivatar okozta a felfordulást, az egész faluban hömpölygött a víz, a csatornák nem bírták elvezetni az esőt. Ekkor több ház előtt is kimélyítették az árkokat, előttünk is feltúrták a töltést, de borzalmas állapotot hagyva maguk után. Éppen kórházban voltam, amikor hazatértem, elszörnyedtem. Két év munkája vált semmivé néhány perc alatt. Előttünk be volt temetve az árok, valamikor engedélyt kaptam erre, nagyon szép volt a házam előtti rész, ami a feleségem keze munkáját dicséri. Forgalmas út mellett lakom, egy üzlet is van a szomszédomban, egyáltalán nem mindegy, milyen a környezet. Szégyellem a mostani állapotot – panaszolta a sopronkövesdi Szalai Mihály, aki azt szeretné, ha az önkormányzat helyreállítaná a feltúrt árkot.

Szalai Mihály szerint két év munkája vált semmivé, a polgármester állítja, vészhelyzetben cselekedtek, s nem állítják helyre az árkot. fotó: magasi
Szalai Mihály szerint két év munkája vált semmivé, a polgármester állítja, vészhelyzetben cselekedtek, s nem állítják helyre az árkot. fotó: magasi

– Meg kell fogni a lapátot és rendbe kell tenni a területet – fogalmazott Egyházi István, a település polgármestere. – Nem érdemes ekkora felhajtást csinálni a dologból, mert a végén azt érjük el vele, hogy vészhelyzetben nem segít majd senki rajtunk, nem lesz, aki kimélyítené az árkot, ha komoly csapadék zúdul alá. Egy esőzés okozta a gondot, a Szalaiék háza előtt lévő csapadékelvezetőben felduzzadt a víz. A tűzoltókat hívtuk, ők felszedték az átereszeket és utat engedtek a csapadéknak. Az árok tisztítása az ott élők feladata, így az önkormányzat nem tudja és nem is akarja rendbe tenni a területet, amit – hangsúlyozom – a vészhelyzet elhárítása miatt kellett felbontanunk – tette hozzá a polgármester. 

Olvasóink írták

 • 16. janika 2009. november 03. 09:39
  „Hagyjátok csak azt az árkot! Jön a "kőbaltás nyugdíjreform" és akkor feltöltik a e gödröket a nyugdíjas hullákkal!”
 • 15. meksz 2009. november 02. 09:00
  „Szerintem is jogos a felháborodás.A polgármester meg hallgat.Érdekes.”
 • 14. Pinka 2009. október 31. 18:45
  „Az árkunk nem betemetve volt, hanem lefedve! Egyedül voltam otthon az esőzéskor, édesapám kórházban feküdt, édesanyám dolgozott!Eléggé megijedtem!Csak arra lettem figyelmes, hogy a fél falu a ház előtt áll és már markolóval szedik az árkot! A gyűrüket összetörték! Nem szóltam semmit, azt mondták vészhelyzet van, így tudják megoldani! Gondoltam jól van ha ez segít! Nem ezzel van a probléma...ha szétszedek valamit, utána összerakom! Elfolyt a víz a mi árkunban is ami hangsúlyozom lefedve volt! Csak a sok félig eldugult árok okozta ezt. Ott hagyták a törött gyűrüket meg a ronda világot! A szomszéd hídját is károsították! Mérges vagyok, mert sok olyan szólt hozzá, aki azt sem tudja mi van! Amúgy tényleg..ha valamit ott tárolok helypénzt fizetek, de ha takarítani kell karbantartani söpörni, füvet nyirni akkor az enyém??? A válasz apa felszólalására elég ellenséges, nem gondoltam, hogy ez lesz, azt hittem megegyeznek valahogy. Azt gondolom az lett volna a legjobb és akkor mindenki jól jár! Ha nem lesz más akkor úgy is kénytelenek leszünk mi megcsinálni! Jah és nem virágágyás volt, hanem parkoló a virágágyásunk az árok elött van, úgy mint a legtöbb ház elött! Csak úgye a markoló nem egy finom mozgású gépezet! Néha kicsit többet sikerül felmarkolni mint kellene, mondjuk egy fél virágágyás is belekerül az útjába! Csak ennyit szerettem volna mondani, a felháborodásunk szerintem azért eléggé jogos! (Üdvözlettel: a Szalai lánya)”
 • 13. anonimus 2009. október 29. 10:50
  „Amúgy kérdem én, a jelen helyzet mennyire megfelelő a vízelvezetés szempontjából? :)”
 • 12. meksz 2009. október 29. 10:44
  „Teljesen egyetértek az előttem szólóval.Az a baj ,hogy a Kisalföld is teljesen bulvárlappá válik.Az újságíró miért nem járta körül jobban a témát és miért csak felületesen írta meg cikkét?Egyébként teljesen mindegy kinek a feladata, de a polgármester kioktató hangneme felháborító.Ő a falu lakóinak jóvoltából ül a székében és normális országban, normális településen ilyen hangnemet nem engedhet meg magának.Mellesleg az illető úrnak egyértelműen kárt okoztak és talán igaz is, hogy jogilag nem feltétlenül kötelessége a Polgármesteri Hivatalnak helyreállítani, erkölcsileg azonban mindenképpen.Legalábbis engem anno erre tanítottak a szüleim.De nem vagyunk egyformák.További Szép Napot Mindenkinek.”
 • 11. sila 2009. október 28. 21:52
  „Tipikus magyar jelenség.
  Porcelán Úr előtt elvolt dugulva az áteresz, azért szedték fel. Kész.
  Egyházi Úr/Elvtárs a többi magyar polgármesterrel egyetemben-tisztelet a kivételnek-, a Tiéddé nyilvánítja a lakóházad előtti területet ha havat kell takarítani, levelet söpörni, füvet nyírni...
  Mindjárt közterületté válik ha leraksz két raklap építőanyagot, ott tárolod az autódat...stb
  Az árkokat zömében ´65.-után kézzel ásták apáink, nagyapáink. Aztán pont a gépesített erdő-mezőgazdaság kezdte kivégezni őket, mikor pl. a Rába-Steiger vezetője annak örült ,ha nem kellett kiemelnie az ekét a földből 2km-en keresztül, mert az erőgép mindenen áthúzta....
  Tudomásom szerint a belvízi védművek karbantartása - elnézést ha tévedek-, a területileg illetékes önkormányzatok, földtulajdonosok feladata. NEM CSAK SOPRONKÖVESDEN a főút mellett !
  Kíváncsi volnék hol van rendbetéve ez kis hazánkban...
  Dehát ez csak csepp a tengerben!”
 • 10. TancsKaszabell 2009. október 28. 16:49
  „Nagy tapasztalatai vannak népünknek az árokásásban...
  Valamikor ha valaki az árkot beszántotta azon alaposan elverték a többiek a port! A TSZCS -s időkben mivel a földgazdálkodást túlnyomó részt szakemberek irányították ez az árokrendszer némileg átalakult de betöltötte a funkcióját. Amióta bűnös, önző módon ezeket a világszínvonalú gazdaságokat szétverték gondos "kaparj kurta neked is lesz" kezek ez az árokrendszer jórészt magánosításra került.

  Azóta ha valaki figyelmesen nézi és hallgatja a természeti erők pusztításáról szóló híreket gondoljon arra,
  hogy ezt jórészt magunknak köszönhetjük.A kiirtott ,oktalanul kiirtott "mert ugye az enyém" erdőterületek még inkább fokozták különösen a hegyvidéki falvak veszélyeztetését.Emlékezzünk csak az ott történt rombolásra.

  Többször átutaztam az említett falun és szinte nem is láttam a szükséges árkokat,bár a látványuk szép volt.
  A rendezettség megkapó,de bizony ez csalóka öröm lehet a tapasztaltak után !

  Kedves Polgármester úr !
  Nem rendbe kell tenni a kiásott árkot hanem végig visszaállítani,akár közös munkával is ingyen,mert bizony azt maguknak teszik.”
 • 9. Innen 2009. október 28. 12:06
  „Az árok tisztítása csak közterületen az önkormányzat feladata. A saját házad előtt a te feladatod, akár tetszik akár nem. A havat is magadnak kell ellapátolni télen a házad előtti járdán, felhajtón. Nem értem, mégis mit várnak az emberek??? Ha betemette az árkot, vessen magára. Ha az önkori-tűzoltók feltúrták, hogy (hangsúlyozom) vészhelyzetet hárítsanak el, akkor bizony a feltúrt árkot kell a tisztelt háztulajdonosnak rendbe tenni. És igazat adok az 1. Hozzászólónak, nem azért van árok, hogy virágágyás legyen belőle. Mi is kipucoltuk, kiszélesítettük (kivettük az áteresztő csöveket, mert nem bírta el a lezúduló vízmennyiséget) a házunk előtti árkot, mert a mi érdekünk, hogy a kertünkbe ne zúduljon be egy felhőszakadás eredménye (volt ilyenre példa).”
 • 8. anonimus 2009. október 28. 08:19
  „Akkor is csesszék meg, saját költségen lerak a tag betonátereszeket, füvesít, gondoz stb....
  Esőben meg kimarkolják és összetörik?!

  Különben meg nem oldott me semmilyen problémát, mert két házzal feljebb a "hid" el volt dugulva, ill. nincs meg a árokrendszer lejtése sem...”
 • 7. Ikoza 2009. október 28. 07:53
  „Nem :D”
 • 6. anonimus 2009. október 27. 19:37
  „emberek :)

  meg kéne nézni a képet... ott van mögötte a betoncső összetört darabja....
  ergó nem be volt temetve, hanem max el volt tömődve a átfolyó...... Ennyiből akkor a "hidakat" (autóbehajtókat) is fel lehetne szedni nem?

  a árkok tisztítása,mélyítése nem önkormányzati feladat?

  hm”
 • 5. Intel 2009. október 27. 17:37
  „Talán egy kürtözés megoldaná a helyzetet...
  Ennyit az önkormányzat is kibirna...”
 • 4. Toma96 2009. október 27. 17:21
  „...Előttünk be volt temetve az árok, valamikor engedélyt kaptam...”
 • 3. zhall 2009. október 27. 15:19
  „Igen!A kulcsszó:be volt temetve az árok!
  Ez nem lehet valami veszélyeztetés vagy hasonló bűncselekmény?”
 • 2. Ikoza 2009. október 27. 12:07
  „Egyébként én azt nem értem, hogy miért vár minden településen az átlagpolgár önkormányzati megoldást mindenre. Régen csináld magad mozgalom volt. Ha te nem raktál rendet a házad táján, akkor leshettél. Mert a földesúr biztos nem küldött munkaerőt a rendrakáshoz. A belvizeknél is sír a magyar, hogy az árkok rendezetlenek. Ugye régen nem kellett volna beszántani, továbbá a gazdák a földjük határán pucolhatnák az árkot. Ugyanez a falvakban is a baj. Az árok igaz nem régi találmány, de hasznos.”
 • 1. Hozzászóló 2009. október 27. 11:17
  „Legközelebb meg majd elázik a fél falu, mert Szalaiéknál a szép terület a feleség keze munkáját dícséri. Úgy látszik, hogy ők még nem jöttek rá, hogy az árok azért van, hogy elvezesse a csapadékot és nem azért, hogy virágágyás legyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinézetük miatt verték meg őket

A kisalfold.hu információi szerint kinézetük miatt vertek meg három férfit vasárnap este Sopronban. Tovább olvasom