Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

NHH: A UPC szabályos volt

Nem csitulnak Sopronban a kedélyek a UPC csomagmódosítása kapcsán. Sokan fölvetették: a szolgáltató szabálytalanul változtatta a feltételeket. A hírközlési hatóság szerint erről nincs szó.

Továbbra is nagy a felháborodás Sopronban és környékén a UPC-vel kapcsolatban, amiért a német nyelvű csatornák analóg adását megszüntették. 

Sokan úgy vélik, nincs rendjén, hogy egy szolgáltató szerződésmódosítás nélkül, egyoldalúan megváltoztatja a feltételeket. Felteszik a kérdést: jogos-e a cég hozzáállása?

– Az ügyfél és a telekommunikációs cég szerződést kötött kábelszolgáltatásra – részletezte dr. Arszin Miklós ügyvéd.
– Ezt akkor lehet módosítani, ha ebben mindkét fél megegyezik.

Esetünkben azonban sokan nem járultak hozzá, hogy megszüntessék számukra a német nyelvű adók analóg sugárzását. Sőt, módosításra vonatkozó ajánlatot sem kaptak a szolgáltatótól, hogy azt aláírva visszaküldhessék. Így a cég egyoldalú szerződésmódosítással vádolható. Jogilag fennáll annak a lehetősége, hogy az érintettek bírósági úton követeljék az eredeti szerződésben foglaltak teljesítését.

– Az esetet a Nemzeti Hírközlési Hatóság már vizsgálta – közölte érdeklődésünkre Honyák Árpád, az NHH Piacszabályozás Felügyeleti Igazgatóság igazgatója. – A hatóság megállapította, a UPC a módosítás során az elektronikus hírközlési szabályokban és az általános szerződési feltételeiben foglaltak szerint járt el. Azt a törvény szabályozza, hogy egy szolgáltató mely esetekben módosíthatja a szerződést egyoldalúan.

Ilyenkor azonban köteles erről – annak hatálybalépését megelőzően legalább 30 nappal – az előfizetőket értesíteni. Ennek a UPC a 2009. december 26-i számlalevelével eleget tett.

– Tömeges szolgáltatásnál lehetetlen minden előfizetővel közvetlenül szerződést módosítani, illetve egyenként eltérő feltételekben megállapodni. Ezért kellett kialakítani az általános szerződési feltételeket (ÁSZF) – mondta Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója. – Az ÁSZF minden igénybevevőre egységesen érvényes. A benne foglalt feltételek módosítására gyakran a műszaki körülmények, avagy a jogszabályok változásai, illetve a csatornakínálat bővülése miatt van szükség.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Spani 2010. február 16. 22:11
  „Már csak az a kérdés, hogy miért nem lehet úgy kialakítani a kiegészítő csomagokat (Európa és Világ csomag), hogy esetleg német és angol nyelvű, mint Európa csomag? és utána egyet az egyéb nyelveknek. Disznóság az, hogy ha vissza szeretném kapni a német nyelvű adókat, 2 csomagra kell plusszban előfizetnem (még +600,- Ft, márciustól már 800,- Ft), mit kezdjek egy kínai adóval????”
 • 34. klein 2010. február 16. 08:15
  „áljunk csak meg!!
  mire fizetek ki feleslegesen akkor pénzt ha nem azt a szolgáltatást kapom amire szerzödtem!!
  a családba van olyan aki nem néz magyar adot akkor most mit tegyek??kösek ujabb szerzödést plusz pénzért ismételten???
  ki a szart érdekel a romantika meg a pax tv ami jó formán semmi nincs kérdem én??
  sztem ezzel többen vagyunk igy de én tutui nem fizetek plusz szolgáltatást azért h megint bepalizanak!!!
  de annak még utánna fogok járni miért kéri még mindig el a azt a pénzt amiért már nem azt a szolgáéltatást kapom mint amit kötöttem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  grat a upcnek nagy szar!!!”
 • 33. FREDDY/S 2010. február 13. 18:50
  „A régi tévéken nem működik a digi, erről nem informál senki, az analóg meg már csak csonkítva megy, így a szolgáltatás nem teljesen következetes, nemde...”
 • 32. borvssoias 2010. február 13. 16:54
  „Mindenkinek, akinek hüsegnyilatkozata van:

  Termeszetesen az upc hallani sem akar rola, DE: ez egy olyan mertekü egyoldalu szerzödesmodositas, amit ha elöre tudott volna az elöfizetö, nem biztos, hogy hüsegnyilatkozatot tesz. Ezert az upc-nek biztositania kell a hüsegnyilatkozatbol valo kiszallas lehetöseget, meghozza többletköltsegek nelkül.”
 • 31. roberta 2010. február 11. 22:49
  „AKKOR IS TÉTLENÜL NÉZNÉ ÉS HALLGATNA A POLITIKA HA A MAGYAR NYEVÜ ADÁSOKAT SZÜNTETNÉ MAG A UPC MONDJUK ROMÁNIÁBAN STB. ITT VAGYUNK A HATÁRON ÉS NEM NÉZHETÜNK MEG EGY OSZTRÁK HÍRADÓT? ÉS MI VAN A SOPRONBAN ÉLŐ NÉMET AJKUAKKAL, -EZ NEM SZÁMIT?”
 • 30. laszlo2000 2010. február 11. 12:34
  „A hivatalnak igaza van: a UPC jogszerűen cselekedett és valószínűleg, mi, fogyasztók, felhasználók vagyunk hülyék - nem de??
  És ez valóban így is lenne, ha szó nélkül hagynánk ezt a szemétséget.
  Egyébként nagyon érdekesnek találom, hogy csak a soproniak reklamáltak, pedig az egész nyugati határ mentén fenn áll ez a probléma. Lehet: ott ez így rendjén van? Vagy esetleg ott már a többség műholdas??”
 • 29. puzsu 2010. február 10. 18:32
  „igen,felháborító ez az eljárás.a technikai részt nem érti az ember,ha át kell állítani a rendszert,miért nem központilag teszik meg?emeljék meg az árat,de ne kényszerítsék az embereket beltéri egység vásárlására /közvetett módón.csomag vásárlással/ ,ami lehet ,hogy 2012 után kidobható lesz!!!a mai technikai szinten azt hiszem egy kicsit sántit valami...reméljük,majd kiderül!megint el kell valamit adni?!honnan van ennyi beltéri egység egyszerre? nem érdekes.?”
 • 28. soproni 2010. február 10. 11:18
  „Nem vagyok Upc alkalmazott,csak veletek ellentétben egy elégedett előfizető. :) Egyébként volt már arra példa,hogy telefonon kerestek meg és ajánlottak kedvezőbb csomagot a számomra. A Upc honlapján mindig tudtok keresni újabb és újabb akciókat és az ügyfélszolgálatot hívva is ismertetik az újabb ajánlatokat,ezeket kell figyelemmel kísérni.Higgyétek el,hogy megéri a hosszas várakozás is az ügyfélirodában,főleg,ha a mi zsebünkre megy.Azokat sajnálom,akik nyelvtanulás miatt nézték a német nyelvű adókat,mert ezentúl nekik most csak plusz pénz elennében lesz erre lehetőségük.Voltak már nekem is számlázási problémáim csomag váltást követően,de egy telefonhívás mindig elég volt az ügy elintézéséhez és mindig nagyon kedvesek,segítőkészek és barátságosak voltak az ügyintézők és minden esetben elnézést kértek a tévedésükért,amit temészetesen a legközelebbi számlázáskor jóvá tettek.Nem mindegy az sem,hogy milyen hangnemben reklamálunk,mert tehetjük ezt higgadtan ,emberi hangnemben és akkor kevésbé okoz bosszúságot egy felmerülő probléma.”
 • 27. Paragulis 2010. február 10. 09:17
  „A decemberi számláról annyit,hogy többszöri telefonálás után sem kaptam.A számla végösszegét hajlandóak voltak közölni,mivel átutalással fizetek és ragaszkodtam ahhoz,hogy tudjam mennyi lesz amit levonnak.
  Mivel az összes lehetséges szolgáltatást/telefon,TV,internett/ tőlük rendeltem,sokszor mobilról kell reklamálni a szolgáltatás szolgáltatási hibákról és még elnézést sem kérnek.
  A hűség idő után gondolkodom a váltásról.”
 • 26. Cerwin 2010. február 10. 07:18
  „Egy tetőantennával és DVB-T tunerrel már most is foghatók az osztrák adók ingyen. Decembertől, ha ez a tuner MPEG4-es, akkor fogható lesz ingyen itt Sopron közelébe a M1,M2,RTLKlub, TV2, Duna, Duna autonomia, Euronews,”
 • 25. roberta 2010. február 10. 00:28
  „Felmondtam a UPC -t !
  Cselekedjetek ti is így ,ha tömegesen kilépünk akkor elgondolkodnak,megéri-e játszadozni a lakossággal!
  A T-HOME TV OLCSÓBB is .”
 • 24. levi-levi 2010. február 10. 00:14
  „Mélységesen felháborít ,hogy a határtól pár km-re nem nézhetek meg egy osztrák híradót! Ugyanakkor kínai -olasz stb. szemét tv csatornákat betesznek helyette .
  Nagyon sok szegényebb emberektől elvették a nyelvtanulási lehetőséget !
  GYEREKEK a német csatornán tudtak gyakorolni.!!!!!
  Ne erőltessék ránk a digitális csatornát aranyáron! ha megakarják szüntetni az analog csomagot -tegyék de ne a mi kárunkra.Hány bőrt akarnak még rólunk aljas módon lehúzni.?”
 • 23. SAmu 2010. február 09. 22:00
  „13. Orfeusznak igaza van! Sokszor igényeltük, írásban is, pártokat igénybevettünk... Vajon miért lehet Kópházán nézni és itt nem??? Veszélyes tán?”
 • 22. LACEE 2010. február 09. 19:14
  „Hát lesz a DVB-T, és akkor nézheted a 7 magyar (egyelőre, de ez bővül) és 7 osztrák (talán) csatornát ingyen, persze csak ha van tetőantennád. www.mindigtv.hu www.dvb-t.at
  A városi TV-k azért nem foghatóak a digitális kábelen, mert annak a fejállomása Budapesten van, és elvileg onnan közvetlenül jönnek ide a csatornák, analógon meg ugye minden "telephelyen" van fejállomás.”
 • 21. egysoproni_ 2010. február 09. 18:52
  „A városi tv-k álítólag nem foghatóak a digitális csatornakiosztásban. Miért nem?
  Az analóg sugárzás hamarosan megszűnik és csak a digitális lesz, de akkor kérdem én, hogy ha úgyis megszűnik akkor nem illene ugyan azon az áron adni a digitálist mint az analógot? A váltást nem én kérem hanem a szolgáltató változtat. Miért kell sokkal többet fizetnem (igaz lesz kb. 20 csatornával több) Mikor érjük el azt, hogy azt nézem amire előfizetek. Nemtudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de én átlag 10 - 12 csatornát nézek. Nem lenne etikusabb az, ha csak ennyire fizetnék havidíjat?”
 • 20. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. február 09. 17:59
  „Fel kell mondani az UPC-nek ennyi. Egy komplett parabolaantenna beszerzése kb 20000 frintól már megoldható ez az egyfejes megoldás.De van 4-8 fejes megoldás is (LNB). Van még a tükrön felül egy beltéri egység. Beltéri egységet lehet külön is venni, ha több tv van a háztartásban. A mi családunkba ez így volt. 4-en 4 tv-n fogtuk a műholdast. A tükröt sem kunszt felszerelni és beállítani. Az UPC és a többi szolgáltató meg kinyalhatja.....”
 • 19. sme 2010. február 09. 17:38
  „12. soproni!
  Tudod van aki nyelvtanulásra használta eddig a német nyelvű adókat. Kedvenc, vagy nem kedvenc, többet ér, mint egy nyelvtanár.....”
 • 18. LACEE 2010. február 09. 17:14
  „De a számla hátulján szokták a csatorna változásokat feltüntetni.”
 • 17. 1soproni 2010. február 09. 17:03
  „12. soproni!

  Hol hívják fel a figyelmedet? Ehhez havonta be kell menni?
  Mert az internet előfizetéshez adott emailcímet véletlenül sem használják ilyenhez. Telefonon sem hívtak még, és ilyeneket a számlán sem szoktak feltüntetni...”
 • 16. LACEE 2010. február 09. 16:44
  „karcsi9641: az INGYEN az azt jelenti hogy INGYEN, tehát megkapod az egyik csomagot úgy, hogy a számlán 0Ft -lesz írva amellé. Ezt pedig 11-étől teszik meg, ha előtte nem jelentetted be igényedet.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincnyolc év egy oviban

Kiss Ferencné ma is élete első munkahelyén tölti a dolgos hétköznapokat. Az óvodavezető-helyettes… Tovább olvasom