Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nézze meg mennyi szemetet termelnek évente Sopron környékén!

A szelektív gyűjtésben Fertőszentmiklós áll az élen: éves szinten 52 kilogramm újrahasznosítható anyagot adnak le személyenként.

Mint arról a soproni közgyűlési tudósításunkban beszámoltunk, a Sopron térségi hulladékgazdálkodási társulás új eszközöket, szállító járműveket, dózert szerez be. A félmilliárd forintos költségek 95 százalékát uniós támogatás fedezi.

A hulladéktársulásról, illetve a témáról többször írtunk már, ám arról még nem, hogy valójában mennyi szemét, újrahasznosított hulladék keletkezik a térségben.

A közgyűlési előterjesztésben egy részletes anyag (A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése eszközbeszerzésekkel című megvalósíthatósági tanulmány) foglalkozik ezzel a témával.

Ebből szemléztünk. A 2012-es mennyiségek egy lakosra vannak lebontva, egy egész éves időszakot jelentenek. Fontos, a felsorolásban azon települések hiányoznak, amelyek a szolgáltatást a Rekultiv Kft-től rendelték meg.

A táblázatban a település neve mellett az első szám a vegyesen gyűjtött  szemetet, a második pedig a szelektív hulladékot jelöli, kilogrammban. Az adatok eléréséhez görgessen! Forrás: Sopron város közgyűléseAz adatok szerint a legtöbb a vegyesen gyűjtött (maradék) hulladék Hegykőn keletkezik (608 kilogramm). A második helyezett Petőháza (548), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Fertőboz (503). A legkevesebb szemetet, 161 kilogrammot Zsirán dobnak ki.

A végéről a második: Cirák (198), s a harmadik: Egyházasfalu (202). A régió legnagyobb települése, Sopron (375), valamint Kapuvár (371) az átlagon felült "teljesített".

Nézzük meg a másik két várost is: Fertőd: (326), Fertőszentmiklós: (401).

A Sopron-Kapuvár régió átlaga: 361 kilogramm.

Érdekes hogy a kidobott szemét mennyisége egy lakosra vetítve négy év alatt több 100 kilogrammal csökkent, ugyanis 2008-ban 480 volt az átlag. Mindez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy környezettudatosabban élünk, s mind inkább szelektíven válogatjuk a hulladékot.

A szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége csaknem meghatszorozódott. Fotó: illusztráció, kisalfold.hu archívum
A szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége csaknem meghatszorozódott. Fotó: illusztráció, kisalfold.hu archívumNézzük meg ezen adatokat is. Tehát, az egy lakosra lebontott szelektív szemetet Fertőszentmiklóson (52,5) gyűjtik össze. A kisvárost Sopron (46,3), valamint Kapuvár (37,3). Csáfordjánosfán nulla kilogramm szerepel, a végéről a második Újkér (0,9), a végéről a harmadik Egyházasfalu (7,2).

Mennyire környezetvédő a két kisváros? Lássuk: Fertőd: 12,8, Fertőszentmiklós pedig, mint írtuk, az élen végzett. Néhány érdekesebb adat; Petőháza: 16, Fertőboz: 10,5, Zsira: 10,6, Cirák: 22, Egyházasfalu: 7,2.

A régió átlaga: 36,2 kilogramm. 2008-ban ez a szám csupán 6,7 kilogramm volt.

 Jól látható tehát, hogy odafigyeléssel, a lerakási lehetőségek bővülésével mind több újrahasznosítható hulladék gyűjthető össze.        

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó borult az árokba Lövőnél - Egy sérült

Letért az útról, árokba hajtott és felborult egy gépkocsi a Lövő és Röjtökmuzsaj közötti úton hétfőn… Tovább olvasom