Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Nevelőszülőket keresnek

Sopron - A megyében közel félezer kiskorúról gondoskodik az állam. Ideális esetben nem intézetbe, hanem nevelőszülőkhöz kerülnek. De nem könnyű felkutatni az alkalmas befogadókat.

Alapvető, alkotmányos joga minden gyermeknek Magyarországon, hogy családban nevelkedjen. Ám maga az állam az, mely ezt a törvényt nem mindig tudja pontosan betartani és szükség esetén az arra rászoruló kiskorút intézetben kénytelen elhelyezni. Ideális esetben azonban a gondozásba, védelembe vett gyermek nevelőszülőkhöz kerül...

– Az elmúlt hónapokban több volt a beutalás, tehát nagyobb számban kell a rendszerben elhelyeznünk arra rászoruló gyermeket – fogalmaz Nagy Imréné, a területi gyermekvédelmi szakszolgálat nevelőszülői hálózatának vezetője. – Ez nem jelent feltétlenül bajt – vélekedik a szakember –, hiszen a rendszer célja az, hogy a problémát elhárítsa és a gyermek mielőbb visszakerülhessen a saját családjába. És jobb, ha a gondok közül már akkor kiemelik, amikor még nem mélyek a sebek.

Bármennyire is családpárti a törvény, vannak helyzetek, körülmények, amikor az a megoldás, ha a kiskorúakat átmenetileg nem a saját szüleik nevelik. A nevelőszülői hálózat lehetőséget ad arra, hogy a kicsik továbbra is családban nevelkedjenek.

Németh Imréné munkahelyén, a Családok Átmeneti Otthonában is apróságok között lehet, este három saját és három nevelt gyermeke várja haza.
Németh Imréné munkahelyén, a Családok Átmeneti Otthonában is apróságok között lehet, este három saját és három nevelt gyermeke várja haza.

Most elsősorban Sopron és Kapuvár környékén keresünk olyan felnőtteket, akik szívesen segítenének a rászoruló gyermekeken.

– Nem nehéz a feltételeknek megfelelni: olyan párokat vagy akár egyedülállókat keresünk, akik szeretik a gyerekeket, kizárólag az ő javukat nézik, éppen ezért el is tudják őket engedni, ha kell, amikor visszatérhetnek a vér szerinti szüleikhez – mondja Nagy Imréné, aki évtizedes tapasztalatával jól tudja, nehéz feladatra vállalkoznak a nevelőszülők, ugyanakkor pótolhatatlan és csodaszép feladatot teljesítenek. A szakemberek minden segítséget megadnak a jelentkezőknek, akik tréningen is részt vesznek, s csak utána kell dönteniük; vállalják-e a legnehezebb, ám legfelemelőbb feladatot: a gyerekek szeretetét és segítését.

Németh Imréné története nyolc éve kezdődött. – 2001-ben szűnt meg Sopronban a csecsemőotthon, akkoriban ott dolgoztam. A kis neveltjeinket szinte pillanatok alatt örökbe fogadták, csak két apróság maradt. Megkérdeztem a férjemet, nevelhetnénk-e az egyiket, és ő örömmel mondott igent. Elvégeztük a szükséges tanfolyamot és a három saját gyerekünk mellé hazavittünk egy csecsemőt. Nyolc év alatt kilenc gyermeket gondoztunk átmenetileg, három kivételével mindnek akadt örökbe fogadó szülője. Nehéz volt megválni mindegyiküktől, de örömteli, hogy megszépíthettük a gyermekkorukat. A nevelőszülői hivatásban ugyanis az a legszebb, hogy az állami gondoskodásra bízott gyermekek is családban nevelkedhetnek. Nem vagyunk hivatásos nevelőszülők, mert nem akarom feladni a munkahelyemet, de úgy tűnik, három apróság tartósan nálunk marad. Így hattagúvá bővült a családunk.


Alkalmasság feltételekkel

A nevelőszülők a saját családjukba fogadják a rászoruló gyereket. Párok esetében közösen kell meghozniuk a döntést, de egyedülállók is vállalkozhatnak a feladatra. Feltétel a 24. életév betöltése, s a gondozott gyermeknél legalább 16, illetve legfeljebb 45 évnél idősebbnek kell lennie. Természetesen alkalmas környezettel kell rendelkeznie, pszichés alkalmasság és a tréning elvégzése is feltétel. A gyermekkel kapcsolatos költségeit téríti az állam, ezenkívül gondozottanként 15 ezer forint tiszteletdíj illeti meg. (Bővebb tájékoztatás kérhető a szakemberektől a 99/338-985-ös telefonszámon.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új osztályvezető a sebészet élén

Sopron - Dr. Rakos Gyula (53) sebész főorvos személyében új osztályvezető főorvosa van az Erzsébet… Tovább olvasom