Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Névadójára emlékezett a Közi Horváth József Népfőiskola

A rendezvény ünnepi szónoka Surján László, az Európai Parlament alelnöke volt, aki Közi-Horváthot idézve: Jönnie kell egy jobb kornak felvezetéssel kezdte beszédét.

A közelmúltban 20 évvel újratemetése után, mons. dr. Közi Horváth Józsefre emlékeztek Agyagosszergényben. A nevét viselő népfőiskola által szervezett megemlékezésen ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök.

A rendezvény ünnepi szónoka dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke volt, aki Közi-Horváthot idézve: „Jönnie kell egy jobb kornak" felvezetéssel kezdte beszédét, melyben szó szerinti vagy tartalmi idézetek hangzottak el az egykori pap-politikustól.

Ahogy Surján László fogalmazott: „nem is én beszélek, ő szól hozzánk". Emlékező gondolatait „Közi-Horváth József: Nemzetiszínű pogányság" című művének egy sora köré fűzte: „Jó kereszténynek, jó katolikusnak az nevezheti magát, aki keresztény életet él, a szónak teljes értelmében, akinek a szavain, a cselekedetein, vasárnapján és hétköznapján, egyéni és családi életén átsugárzik az Evangélium".

dr. Közi Horváth Józsefre emlékeztek Agyagosszergényben.
Dr. Közi Horváth Józsefre emlékeztek Agyagosszergényben.


A helyi templomban – melyet zsúfolásig megtöltöttek a hívek és emlékezők – elmondott beszédében az egykori miniszter hangsúlyozta: „Itt az ideje, sőt késésben vagyunk, hogy – Közi-Horváth - szellemét tovább éltessük, példáját köves¬sük".

Az emlékezők „A hálás utókor" felirattal koszorút helyeztek el sírjánál, ahol a Kereszténydemokrata Néppárt nevében Firtl Mátyás országgyűlési képviselő mondott beszédet.

A megemlékezés az egykori pap-politikus életéből és munkásságából összeállított kiállítással zárult a Művelődési Házban. Itt Ivanics Ferenc, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelentek, a kiállítást pedig Dr. Lendvay József – Németországban élő – egykori tanítványa nyitotta meg. Úgy fogalmazott: „Ő megmutatta nekünk a helyes utat, reménnyel éltetett bennünket, hogy el ne csüggedjünk és arra tanított bennünket, hogy megtartsuk magyarságunkat".

A több száz emlékezőt vonzó ünnepségen a Népfőiskola nevében, Szalai Viktor alapító bejelentette, hogy még idén kiírásra kerül a Közi Horváth József ösztöndíj pályázat, a felsőoktatásban tanuló helyi fiatalok részére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köszöntötték a plakátpályázat nyerteseit

„KREatívan a környezetért – Plakátpályázat a környezettudatosságról" elnevezéssel… Tovább olvasom