Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Népszerű a kék könyv Sopronban

Augusztus első két hetében már 84 személy számára állítottak ki Sopronban kék könyvet.
Nagy érdeklődés kíséri az augusztus elsejétől használható színes munkavállalói könyvet. Rimányiné Somogyi Szilvia, a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ vezetője a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy az elmúlt napokban a soproni kirendeltségen megnövekedett az érdeklődés az AM-könyv iránt. Míg július végéig havonta átlagosan nyolcvanan kérték ki az alkalmi munkavállalói könyvet, addig augusztus első két hetében már 84 személy számára állítottak ki ilyet.

Megoldás lehet

Lapunk megkérdezett több soproni és környékbeli céget, akik elmondták: hallottak az új rendeletről és többségük szívesen is alkalmazna ebben a formában alkalmi munkavállalót. Szita Miklós, az egyik soproni borászati cég igazgatója a Kisalföldnek elmondta: jónak tartja a kezdeményezést, és szerinte ez megoldás lehet a mezőgazdasági idénymunkások, például a szüretelők számára.
Egy névtelenséget kérő soproni építőipari vállalkozó a rendelet hatályba lépése után szinte azonnal AM-könyvvel alkalmazott idénymunkásokat.

Egyszerűbb adminisztráció

Véleménye szerint a postákon megvásárolható közteherjegy sokkal egyszerűbbé teszi az adminisztrációt és így úgymond „bejelentve" is foglalkoztathat akár egy-két napra is alkalmi munkavállalókat, amit eddig „a hivatalos forma megkerülésével" oldott meg.

Nem kell munkaszerződés

Az AM-könyv kék oldalaira magánszemélyek vagy kiemelten közhasznú szervezetek, a zöld oldalaira a mezőgazdasági idénymunkást vagy külföldit alkalmazók kerülhetnek. Fehér részekre a vállalkozások jegyzik be, hogy alkalmi munkásként foglalkoztatják a könyv tulajdonosát. Az új rendelet adminisztrációs szempontból számos könnyítést jelent: nincs szükség írásban munkaszerződést kötni és a jogszabályokban előírt társadalombiztosítási nyilvántartási és bejelentési kötelezettségeket sem kell teljesíteni. Emellett nem kell a munkadíj után szja-előleget levonni, sőt nem kell járulékokat, ekhót és egyéb más közterhet fizetni. Valamennyi kötelezettség az úgynevezett közteherjegy beszerzésével és AM-könyvbe történő beragasztásával teljesíthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méhnyakrákszűrés kezdődik ősszel

Méhnyakrákszűrés kezdődik Sopronban, az ÁNTSZ szerint egyre többen mennek el a vizsgálatra. Tovább olvasom