Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Népszerű a galambtenyésztés

A Dunántúl legszebb galambjait vonultatták fel a Sopronban megrendezett galambkiállításon.
Speciális élelemkeverék és EU-szabványnak megfelelő kalitka járt minden bemutatott madárnak a Vas'Villában megrendezett hétvégi galambkiállításon. A hagyományosnak számító rendezvényen idén rekordszámú kiállító vett részt. Harmincöt tenyésztő negyven fajtát képviselő gazdasági, röp-, dísz- és postagalambja volt látható a seregszemlén.

A kiállításon a helyi és a megyei tenyésztők mellett több osztrák egyesületi tag is bemutatta tenyészmunkáját. A látogatók pedig többek között olyan érdekességekkel szembesülhettek, mint az óriásira nőtt King, a fekete-fehér színű Angol Apáca Keringő, vagy a pávákhoz hasonlatos, legyezőszerű farktollakkal rendelkező Magyar Pávagalamb. A kiállított galambok értéke – fajtától és egyedtől függően – 1500 forinttól egészen 50 ezer forintig terjedt, tenyésztőik a fajták legjobb ismerőitől, bíráló szakemberektől kaptak értékelést.

A rendezvény szervezője, a Magyar Galambtenyésztők Soproni 142. számú Egyesületének titkára, Porga Béla érdeklődésünkre elmondta: ilyen kiállításokon egytől hatéves korukig vehetnek részt a madarak, de utána – a „szereplésből" kiöregedvén – továbbra is tenyésztésben maradnak. – Hetekkel a bemutatás előtt már trenírozzuk a galambokat.

Mivel a legtöbbjük szabadon van és kedvére röpülhet, hozzá kell szoktatni őket a kalitka méretéhez – mondja a szervező, aki néhány szakmai titkot is elárult. Például, hogy a galambkiállításon a bírálás előtt – éppúgy, mint szépségversenyeinken a smink – a galamboknál is engedélyezett a szépségkorrigálás.

Ha a toll rajzolata nem éppen megfelelő, egy tenyésztői szakfogással, a „hibás" toll kirántásával, elrendezésével lehet szebbé varázsolni a madarat.

– A kiállítók nagy száma arra utal, hogy környékünkön egyre népszerűsödik a galambtenyésztés. Sőt, színvonalában is erősödik. Múlt héten Öttevényen rendezett a győri galambtenyésztő egyesület seregszemlét, ahol több kiváló és fajtagyőztes eredményt értek el a soproniak – jegyzi meg Porga Béla. Nem csoda hát, hogy Ausztriában is megnőtt az érdeklődés a magyar fajták iránt, hiszen egyre inkább ismerik és elismerik a helyi tenyésztők munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firtl, Sárdy és Friedl indulása biztos

A soproni választási bizottság kezdeményezte az időközi választást. A Fidesz és az MSZP biztosan… Tovább olvasom