Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Népszavaznak a halotthamvasztóról

Ebergőc - Az európai parlamenti választásokkal egy időben Ebergőcön a tervezett halotthamvasztóról is szavaznak. Ettől függetlenül már tart a létesítmény építési engedélyeztetése.

Az „Egyetért-e ön azzal, hogy Ebergőc közigazgatási területén ne épülhessen halotthamvasztó?" – kérdésre adnak választ Ebergőcön június 7-én. A 150 lakosú településen még 2005 őszén merült fel a gondolat, hogy halotthamvasztót létesítenek. Az akkor megtartott közmeghallgatás alapján a képviselő-testület – a lakosság véleményét meghallgatva – támogatta a tervezett beruházást. A település rendezési tervét is módosították, a határidőn belül egyedül a röjtökmuzsaji önkormányzat jelezte, hogy nem támogatja az elképzelést. A szakhatóságok azonban jóváhagyták a terveket. Az építési engedélyt a beruházó Nyugat-dunántúli Regionális Halotthamvasztó Kft. tavaly adta be a soproni építésügyi osztályhoz.

A halotthamvasztó ügye azonban tavaly december elején némi fordulatot vett. A postaládákba névtelen levelet juttattak el, majd Kiss Margit, az egyik helyi lakos aláírásgyűjtésbe kezdett. A népszavazáshoz szükséges aláírások megszerzése után a képviselő-testület június 7-ére tűzte ki a szavazás időpontját. Ezen a helyiek eldönthetik: akarják vagy sem a halotthamvasztót. A végeredményt a képviselő-testületnek el kell fogadnia.

Both József: Kistelepülés lévén elkerülnek bennünket a nagy beruházók, ezért is talált kedvező fogadtatásra, hogy a befektető cég megkereste önkormányzatunkat. Fotó: Magasi
Both József: Kistelepülés lévén elkerülnek bennünket a nagy beruházók, ezért is talált kedvező fogadtatásra, hogy a befektető cég megkereste önkormányzatunkat. Fotó: Magasi

– Az íveket negyvenketten írták alá, úgy véljük, a többség nem szeretné a hamvasztót – fogalmazott Kiss Margit. – A szomszédos településen van egy kastélyszálló, és az ottani vendégek számára sem nyújt kellemes látványt egy ilyen létesítmény. Továbbá az ebergőci láprét országos jelentőségű természetvédelmi terület, a Natura 2000 része. Tartunk attól is, hogy az ingatlanjaink elértéktelenednek, és nincs tudomásunk arról, hogy eddig bármiféle hatástanulmány készült volna.

– Hivatkozva a szakhatósági véleményekre – amelyeket a hirdetőtáblákon az érdeklődők megtekinthetnek – a halotthamvasztó a környezetet nem szennyezi – mondta el Both József, Ebergőc polgármestere. – A hamvasztót a település külterületi határvonalához tervezték, amely sem Ebergőc, sem a szomszédos települések életét nem zavarja. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium állásfoglalása szerint Európa nagyvárosaiban, így Budapesten is, üzemelnek hamvasztók, amelyek eddig nem okoztak egészségügyi problémákat. Kistelepülés lévén elkerülnek bennünket a nagy beruházók, ezért is talált kedvező fogadtatásra, hogy a befektető cég megkereste önkormányzatunkat. A halotthamvasztó tíz helybélinek adna munkát, és a létesítmény üzemeltetője helyi adót is fizetne a településnek.


 Kópháza, Nagylózs: nem

Kópházán még 2001 nyarán tartottak népszavazást a kérdésről. Akkor a helybéliek többsége úgy döntött: nem támogatják az elképzelést. Nagylózson pedig a 2004 nyári népszavazáson mondtak nemet a krematóriumra. Az Ebergőc határába tervezett 1200–1400 Celsius-fokon működő halottégető mintegy öthektáros területen épülne meg. A beruházás összértéke elérheti a 200 millió forintot, ebből csak az égetőrendszer 50 millió forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Berzsenyi a YouTube-on

Sopron - A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) együttese Sopronból egyedüliként… Tovább olvasom