Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Népszavazás dönthet a sztrádáról

A vulkapordányi lakók nem akarják, hogy a falu határában vezessen a magyar határig tartó autópálya.

A vulkapordányi lakók nem akarják, hogy a falu határában vezessen a magyar határig tartó autópálya. A burgenlandi településen június 26-ára népszavazást írtak ki az ügyről. 

A Sopronhoz közeli osztrák falvak hevesen tiltakoznak a A3-as autópálya magyar határig tartó szakaszának tervezett nyomvonala ellen. Leginkább Vulkapordány (Wulkaprodersdorf) emelte fel a szavát az ügyben, de a lakosság egy része Kelénpatakon (Klingenbach), Cinfalván (Siegendorf) és Zárányban (Zagersdorf) is az autópályát ellenzők mellé állt. A vulkapordányi önkormányzat egyhangú határozatban döntött arról, hogy az autópálya ne a település mellett haladjon el, de miután akaratuk a tartományi politikusoknál süket fülekre talált, aláírásgyűjtésbe kezdtek. Eddig kétezer aláírást jött össze, ebből nyolcszáz Vulkapordányban.

Vulkapordány polgármestere, Hans Rudolf Haller a Kialföldnek elmonda: a képviselő-testület június 26-ra népszavazást írt ki arról, hogy a település mellett haladjon-e el az A3-as autópálya magyar határig tartó szakasza. Amennyiben a vulkapordányiak nemmel szavaznak, akkor másik nyomvonalat jelölhet ki az autópálya-építő cég.
A vulkapordányiak megosztottak a tevezett sztrádaszakasszal
kapcsolatban. A falu azon fele, amelyik az autópályához közel
lakik, ellenzi az építést.

Kattintson a képre >>
Az egyik helyi lakos, Elfriede Zarics elmondta, szerinte így is óriási a település határában bonyolódó forgalom, az új szakasz pedig tovább növelné a zajt és végleg oda lenne a falu nyugalma. Karin Hütter viszont úgy látja, nagy szükség lenne az autópályára. Ő sokat jár Magyarországra és örülne az új útnak, mert ezáltal egyszerűbbé, gyorsabbá és nem utolsósorban biztonságosabbá válna a közlekedés. Tatjana Schallenberger szerint az egész népszavazásos hercehurca csak azért van, mert a vulkapordányiak meg akarják mutatni a politikusoknak, hogy nem dönthetnek az ő fejük felett, de a sztrádát, ha megépül, ők is ugyanúgy fogják használni.

A burgenlandi tartományi parlament megbízásából az osztrák autópálya-építtető cég, az ASFiNAG már elkészítette a határig tartó mintegy tíz kilométeres sztrádaszakasz terveit, amelyet április elején Vulkapordányban a lakosság is megtekinthetett. Az autópálya-építő konzorcium nagyon pontos számításokat végzett arra nézve, hogy milyen mértékben fog a Bécsi úti határátkelő forgalma az elkövetkezendő években növekedni. Az osztrákok számításai szerint a mostani körülbelül napi 11 ezres gépkocsiszám 2020-ra 34 ezerre fog növekedni. Az A3-as magyar határig tartó meghosszabbítása legkésőbb 2010-re épülne meg, amely a mostani határállomásnál csatlakozna a magyar oldalon tervezett M9-eshez.

Az osztrák autópálya-kezelő cég két lehetséges nyomvonal-variációt dolgozott ki. Az egyik verzió szerint az autópálya Vulkapordánytól, a jelenlegi B16-os számú főúttal párhuzamosan vezetne a határátkelőig. A másik variáció szerint a sztráda keleti irányból kerülné meg Cinfalvát és csak közvetlenül a határ előtt kanyarodna vissza. A tervezésnél az osztrák cég körültekintően felmérte a tervezett sztrádaszakasz környékét, a környezetvédelmi hatástanulmány nyárra készül el. Ezután döntenek majd a nyomvonalról. A munkálatok a tervek szerint 2008-ban kezdődnek el és 2010-re már autópályán lehetne Sopronból Kismartonba (Eisenstadt) utazni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörgyári részvény- ajánlat

A soproni sörgyárat 1994-ben vezették be a tőzsdére. Abban az esetben, ha a BÉT valóban kivezeti a részvényeket, véget ér egy több mint tízéves történet. A tőzsdei szabályzat szerint a részvények kivezetési kérelmével együtt vételi ajánlatot kell tenni az elsőbbségi részvényekre. Az ajánlattevő ezt 17.200 forintban határozta meg. Tovább olvasom