Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nemzetté vált küzdelmében a nép

A Hűségzászlónál a megemlékezés koszorúit és mécseseit helyezték el a soproniak.
1956 ősze szép volt. Nemcsak vöröslő levelek, hanem vörös csillagok is a földre estek – kezdte ünnepi beszédét dr. Schmidt Mária, a városi ünnepség szónoka, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az eredetileg a Széchenyi térre tervezett, de az időjárás miatt a Petőfi Színházban tartott megemlékezésen csütörtökön este.

– Akkor már tűrhetetlen volt a szovjet diktatúra, az elnyomás és a terror. A magyarság pedig élni akart, fegyvert ragadni a szabadságért, és ehhez a küzdelemhez nemzetté vált a nép. 56 októbere politikai földrengést, a szovjet hatalomnak pedig földindulást jelentett. Az egész világ figyelte a kis ország harcát: 56-ban a „magyar" szó a nemzeti összefogás és a hősiesség szinonimája lett – emelte ki.

Emlékeztetett arra is, hogy a forradalom és szabadságharc ugyan csak két hétig tartott, de megrengette a világot, lerántotta a leplet a szovjet típusú népellenes totális diktatúráról. Dr. Schmidt Mária a megtorlás áldozatairól éppúgy megemlékezett, mint a menekülteket befogadó országok segítőkészségéről. Az ünnepség programjában Molnár Anikó színművész és Huzella Péter előadóművész lépett közönség elé.

Ezt követően a Hűségzászlónál a megemlékezés koszorúit és mécseseit helyezték el a soproniak.

A városvezetés ezt megelőzően, csütörtökön délelőtt csendes főhajtással emlékezett az '56-os elhunytakra a jánostelepi rabtemetőben, míg a Nyugat-magyarországi Egyetemen délután „Egy lengő lyukas zászló" címmel ünnepi műsort és koszorúzást tartottak a forradalom és szabadságharc évfordulóján.
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzletek a soproni belvárosban

Megújul a belvárosi barokk műemlék, a Zichy–Meskó-palota. Egyelőre a Kolostor utcai… Tovább olvasom