Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Nemzetközi járőrözés a Fertőn

Fertő tó - Október közepéig a magyar és az osztrák vízi rendőrség közösen járőrözik a Fertő tavon. Osztrák felségvizen az osztrák, magyar felségvizen a hazai járőrök jogosultak intézkedni.
– A schengeni övezethez való csatlakozás szorosabb együttműködést igényel a vízi rendőrség munkájában is – nyilatkozta lapunknak Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője. – A korábbi együttműködéshez képest a közös és rendszeres vízi járőrözés egy újabb foka a kapcsolatok kiszélesítésének.

Nemcsak az illegális határátlépések kiszűrését célozza, hanem a szabályok betartását is ellenőrzik az egyenruhások. Például ittasan sem szabad vitorlázni, motorcsónakot vezetni, s a vízi jártasságot igazoló papírokra is mindig szükség lehet. Az osztrák vízi rendészek magyarul, kollégáink németül tanulnak, hogy ne legyenek nyelvi problémák.

Beszállás: Balogh Csaba zászlós és Kurt Plotica megkezdik első közös járőrszolgálatukat a Fertő tavon. Fotó: Magasi Dávid
Beszállás: Balogh Csaba zászlós és Kurt Plotica megkezdik első közös járőrszolgálatukat a Fertő tavon. Fotó: Magasi Dávid

– A közös járőrözéseket főképpen osztrák hajókkal végezzük, mert a mi hajóink erősebbek és nagyobbak – mondta Rudolf Gruber, a fertőmeggyesi vízi rendészet csoportvezetője, az első közös járőrözés kormányosa. – Az osztrák–magyar államközi szerződés nemcsak a szárazföldi, hanem a vízi határrendészeti feladatokat is rögzíti. A közös ellenőrzések egyszerűsítik a kommunikációt, hatékonyabbá teszik a munkát.

Az első közös ellenőrző hajózáson Kurt Plotica kerületi járőr és Balogh Csaba zászlós vett részt. Balogh Csaba tíz éve végezte el a hajóvezetői tanfolyamot, azóta teljesít szolgálatot a Fertő tavon. Az MDR német közszolgálati televíziós társaság filmet is forgatott a Fertő tó vízi járőrözéséről.

Bátorságért érdemjelet kapott
A sajtótájékoztatón részt vett Tóth Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság Fertő tavi üdülőjének gondnoka is, aki tavaly márciusban hat embert mentett ki a Fertő tóból. Mint mondta, a magyarokból álló csoport csónakja felborult s a mentéshez kihívott tűzoltók sem tudtak segíteni. Hajójával kettesével mentette ki a bajbajutottakat. Tettéért az akkori minisztertől, Takács Alberttől Bátorságért érdemjelben részesült.


Olvasóink írták

  • 2. c1 2008. május 20. 17:51
    „A "Tányérsapkát" ismerjük a multból. Most más világ van. E basktetbol sapka higéniának jobban megfelel. ami, ázsiai stb. rendörök”
  • 1. aki 2008. május 20. 07:32
    „na ja basketbol sapka meg tányér sapka és nem csak ez a különbség a két rendör között”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évzárót tart a Mazsola Klub

Évzárót tart a Jereváni Kék Óvodában működő Mazsola Klub kedden délután. Tovább olvasom