Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Németország továbbra is támogatja a német kisebbségeket

Nagyszabású szimpóziumot tartott Berlinben a német szövetségi kormány belügyminisztériuma annak alkalmából, hogy 20 éve hozták létre a hazatelepülőkért és a német kisebbségekért felelős államtitkári posztot.
A magyarországi németek delegációjában helyet kapott dr. Brenner Koloman, a soproni és az országos német önkormányzat képviselője – az Európai Népcsoportok Föderalisztikus Uniója (FUEV) német munkacsoportjának elnöke –, aki lapunknak elmondta: dr. Christoph Bergner államtitkár dr. Wolfgang Schäuble belügyminiszter és dr. Angela Merkel német kancellár asszony jelenlétében részletekbe menő elemzést adott a közel 200 résztvevőnek, akik a 23 államban élő német kisebbségeket, illetve a Németországba települt lakosságot reprezentálták.

Merkel kancellár asszony kifejtette: Németország továbbra is átérzi történelmi felelősségét azon német kisebbségi csoportok iránt, akik éppen a német földről indult pusztító háború következményeképpen kerültek nehéz helyzetbe a világháború után.

– Felszólalásomban rámutattam arra, hogy a Közép-Kelet-Európába irányuló német segítség elsősorban a német nemzetiségi oktatás és a nyelvi-kulturális asszimiláció visszafordítása területén lenne égetően fontos. Christoph Bergner államtitkár jelezte: kezdeményezni fogja, hogy a következő évek támogatásának meghatározásakor ezt a szempontot helyezzék előtérbe – hangsúlyozta dr. Brenner Koloman.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premier: Majdnem krimi a színpadon

Sopron - Egy barátság és ezzel párhuzamosan egy szerelem felbomlásának, illetve utóéletének… Tovább olvasom