Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Nemcsák Károly: Kellenek a grundok, de a színház sincs könnyű helyzetben

Szó esett a fociról, a közönségről és persze a színházról is. Nemcsák Károly, a soproni Petőfi-színház művésze nyilatkozott portálunknak.


A soproni média- és a színész válogatott vasárnapi mérkőzése után nyilatkozott portálunknak Nemcsák Károly, a soproni Petőfi-színház színművésze.

- Igazán szoros mérkőzést játszottak. Ön pedig mint egy karmester, úgy irányította hátulról a színészek csapatát. Elfáradt?

- Valóban erős iramot diktáltunk és kemény csatát vívtunk egymással, mindenki nagy odaadással vetette bele magát a játékba. Az ellenfél, vagyis a soproniak kapujában hihetetlen kapustehetség állt, szinte mindent kivédett. Rengeteg gól esett, ez pedig a szépszámú közönségnek is nagy élményt jelentett. Fantasztikus volt látni a hatvan éves Straub Dezsőt, aki nagy akarással játszott. Meg kell még említenem az egyik mostani csapattársamat, barátomat, Csiszár Ákost, aki rengeteget tett Sopronban a gyermeksportért.

- Az elmúlt években, így feltehetően idén is rengeteg helyre eljut majd a színészválogatott. Játszanak falun, a helyi csapattal. Ott is sokan kíváncsiak a színészekre, hiszen mindazokat, akiket csak a televízióban, színházakban láthattak, előttük néhány méterre futballoznak.

- Mindegyik ilyen mérkőzésnek megvan a maga karaktere és hangulata. Ám nemcsak falunapokon veszünk részt, hanem jótékonysági rendezvényeken is. A színészválogatott tavaly harmincnyolc alakalommal lépett pályára. Ez azért is nagy szám, mert ritkán tudunk ugyanabban a felállásban pályára lépni. A munkánk általában a hétvégére koncentrálódik, ezért a pályatársak nem mindig érnek rá. Így sok barátunk is játszik a csapatunkban.

- A labdarúgásról alkotott véleményét sem rejti véka alá.

- Mindent egybevetve nem is az eredmény a fontos, hanem az, hogy mozogjunk és ezt a labdarúgásnak nevezett gyönyörű sportágat népszerűsítsük. Rá is fér ez, hiszen sokkal több gyermeknek kellene futballoznia. Szerintem rossz az a felfogás, amely a mostani magyar labdarúgás környékén is történik.

Nemcsák Károly: nagyobb figyelmet kellene adni a közoktatásnak és a közművelődésnek.
Nemcsák Károly: nagyobb figyelmet kellene adni a közoktatásnak és a közművelődésnek.


A labdarúgópályákból bevásárlóközpontokat csinálnak. Ez egy olyan nagy vétek, ami ellen valamit tenni kell. Eltűntek a grundok, a gyerekek ma már nem rakják le a táskájukat az iskola után, hogy focizzanak. Ahol pedig erre lenne lehetőségük, oda nem engedik be őket. A szemléletben is sokat kellene változtatni, hiszen ha a gyerek kettő egyenest tud rúgni a labdába, akkor a szülő már azt gondolja, a csemetéje egy őstehetség, és egy profi klubbal kell szerződést kötni. Közben pedig elvész a játék öröme.

- A mostani színészválogatottból ön mellett Besztercei Attila a soproni Petőfi-színházban premieren vett részt szombaton. Miként fogadta a közönség a Bánk bánt?

- Jól. A darabban hihetetlen munka van. Kemény próbasorozaton vagyunk túl, egy kellemes fáradtság van mindenkiben. Az külön öröm számomra, hogy húsz barátom eljött, és megnézte a Bánk bánt. Négy kellemes napot töltöttünk el együtt Sopronban.

- Maradjunk pár gondolat erejéig a színháznál. Itt, Sopronban a közelmúltban sok fejlemény történt. Várhatók olyan átszervezések, amelyek kihatnak a város kulturális életére.

- A színházzal kapcsolatosan a helyi önkormányzat komoly megszorítással élt. Bizonyos az is, hogy a városvezetés élete sem egyszerű. Néhány dologban mást gondolok, de ezeken nem lehet változtatni, hiszen a döntés már megszületett. A következő évadot a rendelkezésre álló pénzből kell megoldani. A Petőfi-színház igazgatásnak nehéz feladata lesz ezt megvalósítania, hiszen a pénzügyi körülmények szűkösebbek lesznek. A szerződtetések már elkezdődtek. Nemcsak azért, mert ez a szakmám, de azt gondolom, nagyobb figyelmet kellene adni a közoktatásnak és a közművelődésnek. Egy átlátható koncepcióval helyre lehet tenni a gazdaságot. A kultúra és az oktatás effektív nem termel pénzt, viszont sok más olyan hasznot hoz, amelyből a gazdaság is profitálhat.

Olvasóink írták

 • 4. Kuvasz 2011. március 15. 20:34
  „Ha nem látjuk, mi lesz velünk. Vajon képes lesz egyáltalán valaki nagy egyéniségét pótolni? Nem fog neki hiányozni, hogy minden darabban játszik. Nem fog nekük hiányozni? Óh óh, óh!”
 • 3. hansiman 2011. március 15. 20:07
  „Nem baj ősztől már nem láttunk Nemcsák!”
 • 2. MotorosPista 2011. március 14. 21:22
  „Jó csákó, ne fricskázd :)))”
 • 1. p.b.v.m.m 2011. március 14. 18:52
  „nem Csák Norris?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

99 évesen igényelte a visszahonosítást a Sopronban született Ági néni

A megpróbáltatások képezhetik a hosszú élet titkát – véli a századik évébe lépett Eigel Ági néni, aki nemrég igényelte a magyar állampolgárságot. Tovább olvasom