Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Nem vonják el a juttatásokat

Február 15-ig elkészül Sopron költségvetése – tudtuk meg Havas András alpolgármestertől. A főösszeg várhatóan 22–23 milliárd forint lesz.
A parlament az elmúlt évben december 21-én fogadta el a költségvetést, ezt követően kezdődhetett meg – januárban – az önkormányzatokban a települési költségvetések készítésének befejező szakasza. Így volt ez Sopronban is.

– Még nem készült el a város 2007-es költségvetése, de már kirajzolódnak a legfontosabb tendenciák – mondta Havas András alpolgármester. – A legfontosabb kérdés a városvezetés számára, hogy miképp hozza összhangba a szűkös lehetőségeket és az elvárásokat. Az alaphelyzet ismert. Egyrészt rendkívül magas az adósságállomány. Ennek nagyságáról másképp vélekedik az ellenzék, mint mi.

A vita lényege, hogy az adósságszolgálatba mit számítunk bele. Álláspontunk szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül a meglévő hitelszerződéseket – amelyek mögött már szerződéses, de még el nem végzett munkálatok állnak –, továbbá az önkormányzat támogatásával működő gazdasági és közhasznú társaságok adósságállományát sem. Ezért beszélünk 12 milliárd forint adósságról. Figyelemmel kell lenni a 2006. évhez képest csökkenő állami támogatásra és a növekvő inflációra. És még egy szempont. A város könyvvizsgálója már a 2006. évi költségvetés készítésénél felhívta a figyelmet arra, hogy nem növelhető tovább az adósság, mert kimerülnek a tartalékok.

Ezeket a tényezőket nekünk figyelembe kell venni a költségvetés készítésénél. Ugyanakkor nem szeretnénk lemondani azokról az értékekről, amelyeket intézményeink működése jelent, valamint azokról – az önkormányzat pénzügyi támogatásával megvalósuló – tevékenységekről sem, amelyeket az iskolahálózat, a könyvtár, a színház vagy a sportegyesületek képviselnek, közvetítenek. Nem akarunk struktúraváltást, ami egyet jelentene például iskolák bezárásával, ezért inkább minden intézményvezetőt arra kértünk, hogy saját hatáskörben érjen el minél jelentősebb megtakarítást. A költségvetésnek az említett alapvető ellentmondásokat kell feloldania. A különböző híresztelésekkel szemben nem fogjuk elvonni az önkormányzat intézményeiben dolgozók meglévő juttatásait, már csak azért sem, mert bérük az év elejével a megnövekedett adók és járulékok miatt egyébként is kevesebb lesz.

Az alpolgármester ismételten megerősítette, befejezik a már megkezdett beruházásokat és idén újakat is indítanak, attól függően, hogy milyen pályázati lehetőségek lesznek. A szükséges önrészt betervezik a költségvetésbe.

– A törvény szerint február 15-ig kell benyújtani a város költségvetését – folytatta az alpolgármester. – Ez azt jelenti, hogy csak egy körben fogja a közgyűlés tárgyalni, viszont a benyújtást megelőzően érdemben kívánjuk azt a frakciókkal, képviselőkkel egyeztetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakran késnek a mentők

Sopronban január 3-tól minden 104-es hívás a győri központi mentőügyeletre fut be. Az átállás tapasztalatai kedvezőtlenek, gyakoriak a kommunikációs zavarok, az utcanév félrehallása, az ebből eredő időveszteség. Tovább olvasom