Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Nem volt személyi, 150 eurót kért az osztrák zsaru - jogos?

Jelentős anyagi mínusszal zárult annak az erdélyi családnak az eisenstadti kiruccanása, akiket a hétvégén „csíptek fülön" az osztrák zsaruk. Az idős házaspár és lányuk otthon felejtették az irataikat, ezért 150 euróra büntették őket közvetlenül a klingenbachi határátkelőnél. Ön jogosnak tartja a büntetést? Arányos?

150 euró (közel ötvenezer forint) lett a büntetése annak az erdélyi magyar családnak, akik véletlenül iratok nélkül lépték át a határt a hétvégén. – A Fertő-tó partján kirándultunk vendégségben nálam lévő szüleimmel, amikor beugrott, kiviszem őket Ausztriába, hogy egy kicsit körülnézzünk az eisenstadti kastélyban és a sétálóutcában – mondta el a kisalfold.hu-nak egy Sopronban élő fiatal nő.

– Közben már nem jöttünk haza, de én nyugodtan ültem az autóba, gondolván nálam van az összes iratom. Alig értünk át a határon, amikor az átkelő utáni körforgalomnál integető rendőrök állítottak ki a sorból, a „papírjainkat" kérve. A jogosítvány nálam volt és a kocsi forgalmija is, a személyi igazolványt azonban hiába kerestem, nem találtam. Próbáltam elmagyarázni, hogy biztos a másik táskámban maradt, és kértem, hogy fogadják el a jogosítványt, hiszen az is fényképes és minden adatom rajta van. Ők azonban hajthatatlanok voltak és útlevelet vagy személyit kértek mindannyiunktól. Mikor megtudták, hogy egyikünknél sincsenek ilyen okmányok, bekísértek bennünket a rendőrörsre és egy órán át ott-tartottak bennünket, amíg a párom utánunk nem hozta az iratainkat. A szabálysértésért 150 euró helyszíni bírságot is be kellett fizetnünk. Ez majdnem annyi, mint egy romániában élő ember egyhavi nyugdíja.

A kisalfold.hu úgy tudja, az osztrák zsaruk előszeretettel „időznek„ és igazoltatnak magyarokat a határátkelőtől a siegendorfi körforgalmig ereszkedő szakaszon. Aki erre autózik, célszerű fokozottan ügyelni a szabályok betartására, így a biztonsági övre, az iratokra és a megfelelő sebesség betartására.

Ugyanakkor felvetődik bennünk a kérdés: jogos volt-e az osztrákok eljárása? Vélhetően igen, hiszen schengen ide vagy oda, kötelesek vagyunk magunknál hordani valamilyen személyi azonosító igazolványunkat. Ugyanakkor abban már nem vagyunk biztosak, hogy a büntetés arányosnak mondható.

Ön megbüntetne egy hatvanéves házaspárt? És Magyarországon megbüntették volna az ilyen módon szabályt sértő osztrákokat? És vajon hány euróra? És az az ő fizetésüknek mekkora hányadát tette volna ki? A szabál az szabál? Magyarországon is? Írja meg véleményét!

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. 666.hu 2009. április 10. 18:01
  „Jogos volt... "Ing.Böck"-el egyet kell értenem kivételesen. Hmm... 50 rongynál több egy román nyugdíja ? Ettől viszont kiakadtam, anyám, 40 év kemény "Zöldért" munka, de 1 év "Antal Józsi és szarházi bandája" miatti 1 év kényszer-vállalkozósdi miatt 36.000 forintot kap, sok-sok ezer más , DOLGOZÓ nyugdíjassal együtt......”
 • 53. Nagy_Imre_Vancouver 2009. április 09. 19:08
  „D.O.N.
  Teljesen felreertettel, nem nagy Magyarorszagot akarom visszallitani. En a regiok fontossagat hangsulyoztam. Trianon elott Sopron meghatarozo varos volt a regioban. A kornyezo osztrak falvaknak csak egy varosuk volt - Sopron. Ezt vissza lehetne allitani persze a mostani gazdasagi helyzetben ez eleg naiv gondolat. De 30-50 eves tavlatban ez megvalosithato lenne. Ehhez persze fontos lenne a ketnyelvuseg visszaallitasa erre mar vannak jo peldak. A mondandom lenyege hogy nem orszaghatarokban hanem regiokban kellene gondolkodni.”
 • 52. Ing.Böck 2009. április 09. 15:07
  „Természetes ! Nem lehet annyira buta egy mégoly "idös házaspár" vagy már szenilis is ? hogy külföldre utazik okmányok nélkül, uagyanez megtörténhetett volna, ha csak Kapuvárra utaznak ! Minden sajnálat nélkül ...”
 • 51. D.O.N. 2009. április 09. 06:57
  „Nagy IMre Vancouver!
  Ne haragudj, de te ´20 előtt mentél ki? Vagy kimaradt a XX.század?
  Tényleg nem sértegetni akarlak, de Schengentől várni a Nagy Magyarországot kicsit dilettáns gondolatnak tűnik. Még Vancouverből nézve is...”
 • 50. szilver 2009. április 08. 20:35
  „Beabuto!Sajnos nem tudsz magyarul."hasonlítssd meg.hazudsz saját magadhoz"Szia!!Ezek és állításaid magyartalanok.”
 • 49. Nagy_Imre_Vancouver 2009. április 08. 19:55
  „MTT: Pontosan errol van szo. Gyorshajtasert, szemetelesert rendben van a nagy buntetes. De azert mert otthonhagytak a papirt raadasul be is vittek oket az orsre. Ha egy nemetet vittek volna be az orsre (persze ez nem fog megtortenni) akkor arrol cikkeznenek a nemetek egy hetig. Amit en ilyen cikkekbol innen leszurok lehet hogy rosszul latom az az hogy a hatarmenti regiok nem kozelednek egymashoz. Vannak persze pozitiv peldak is de en valahogy azt vartam Schengentol hogy visszaalljanak az 1920 elotti allapotok. Vagy legalabbis elinduljon egy folyamat ami elvezet ehhez.”
 • 48. MTT 2009. április 08. 19:55
  „47-nek, - detto így jártunk, Győrben a Szabadhegyi köztemetőnél, kivett bennünket 4-en mentek előttünk, ketten mögöttünk. Mikor megkérdeztük, hogy az előttünk és a mögöttünk haladók nem voltak-e szabálytalanok, azt felelte a rendőr: - ő csak minket emelt ki a 7 közlekedő autósból...Ennyi.”
 • 47. ungi 2009. április 08. 19:45
  „Hat ez tenyleg nem mindegy, de azert kerdem en, ilyen büntetesi tarifak mellett, mint ami jelenleg M.O.-n van, miert reszkiroznak megis az emberek, es mennek mint homaly? Faluban ha 50 helyett 68-al megy valaki, az mar 60 ezer forint. Az pedig 200 euro. Ez több, mint a harom ember fejenkent 50 euros büntetese. Akkor hol itt a baj? Hibaztak, fizettek. Jogosan! Különben higyjetek el, a magyar rendör ugyanugy elöszeretettel birsagolja az osztrak rendszamu autokat. Ez tapasztalat. Mentem en is korabban , a tarifaemeles elött reggel 5-kor 65-el a varosban, elöttem auto, (magyar) mögöttem auto, (magyar), de engem intett ki közepröl. Csak en mentem gyorsan. Ugrott 10 ezer ! Amikor meg megtalaltam kerdezni, hogy a masik autok miert mehettek tovabb, hisz egyforma volt a sebessegünk, meg merges is lett ram a "rend" bator öre.”
 • 46. MTT 2009. április 08. 18:31
  „Üdv, csak az nem mindegy, hogy osztrák fizetésből, vagy kanadaiból vagy magyar forintból, vagy román lejből fizeti ki valaki az euróban kiszabott büntetést!”
 • 45. fortuna54 2009. április 08. 14:24
  „A rendör dolga,hogy törvényszerüen járjon el,és ha kell büntessen.Ö nem mérlegelheti ki honnand jött,és
  mennyi a jövedelme.Ha külfölre megy valaki,illik tudni a szabályokat.”
 • 44. upho 2009. április 08. 09:18
  „viktoria te majom, kitorlod a kommentemet mert nem tetszett a velemenyem rolad, es cak a valaszodat hagyod benne? szanalmas vagy! torold ezt is batran, bar remelem paran latjak addig is...”
 • 43. Virgács1 2009. április 08. 07:32
  „A fiatal Sopronban élő kishölgy megkérdezhette volna a szüleit, hogy van-e igazolvány náluk, mivel a határátlépés személyii gazolvánnyal vagy utlevéllel szabályos.A jogosítvány nincs ezek között. A büntetés mértéke Ausztriában általános, nem tudom, hogy miért kellene a keleti országokból jövő szabálysértőkkel kivételt tenni.Még szerencse, hogy csak ennyire büntettékmeg Őket, lehetett volna az még több is.
  D.O.N.-nak igaza van "akit megbüntetnek mind azt hiszi, hogy nem volt jogos".”
 • 42. lolita 2009. április 08. 07:31
  „Hulla rablo Ausztria,azt jelenti ami leirtal.”
 • 41. szilver 2009. április 08. 07:06
  „Kedves Iolita!A tartomány lopást nem én állítom,hanem Soproni Thurner Mihály.Sopron díszpolgára,akinek a szobra a főtéren áll."Leiche rauber östereicher"Mondta ő valaha.”
 • 40. Nagy_Imre_Vancouver 2009. április 07. 23:48
  „TNT: Kanadaban ha a vezetonel nincs jogositvany/biztositas azt maximalisan $80-ra buntetheti a rendorseg. Altalaban a kliens megussza $50-el. EzdDurvan 3 orai atlagkereset. Egyebkent itt nincs szemelyi igazolvany es ezert nem is kotelezo iratokat viselni. A rendor itt nem igazoltat.
  A cikk iroja felteszi a kerdest hogy a buntetes aranyos-e? 50 euro kb masfel/ket heti roman nyugdij. Ezek az emberek nem lopni mentek Ausztriaba. Az osztrak rendorok pontosan jol tudjak hogy milyen ervagas a birsag a keleti-tomb allampolgarainak. A problemat abban latom hogy a buntetes nagysaga nem aranyos a "bun" sulyaval.”
 • 39. Beaubo 2009. április 07. 23:28
  „szilver, amit írsz a nagy hülyeség:
  Az osztrákok szemetek lenéznek bennünket a tőlünk lopott tartományukban!!!

  Örülünk, hogy Burgenland Ausztriához került, legalább egy régi magyar vidék ami fejlödött és ahol rend van.
  Ha nem hiszed el, menj egyszer a Fertö partra vagy nézd Eisenstadtot nyított szemmel és hasonlítssd meg Sopronnal. A kerékpáros útakról nem is beszélve, a falvak rendjéröl, az autóútakról, az ember életminöségéröl. Ennyi. Aztán ne írj ilyenek, mert hazudsz saját magadhoz.”
 • 38. Beaubo 2009. április 07. 23:19
  „Igen, jogos. Az elöírás elöírás. ORDNUNG MUSS SEIN ! Magyarországon is büntették volna az osztrákok, csak az a különbség hogy itt semmi nincs ellenörzés, és mindenki csinál amit akar. 80 km/h-val megy át a városan autóval, átmennek a zebrán az autósok stb. stb......”
 • 37. lolita 2009. április 07. 22:53
  „SZILVER! Az Osztrakok nem loptak el tartomanyunkat teves allitas!”
 • 36. TNT 2009. április 07. 22:29
  „Nagy_imre _Vancouver !
  Csak annyit szeretnék öntöl kérdezni , hogy mit csinálnának Canadaban egy olyas valakivel kinél nincsenek papirok ? Biztosan nem hivják meg az illetöt kavézni !
  Törvény az törvény , és ha hibáztam akkor válalnom kell a következményeket !
  Ez kellene nálunk is rend !”
 • 35. D.O.N. 2009. április 07. 22:27
  „Akit megbüntetnek mind azt hiszi, hogy nem volt jogos. Ez jó magyar tulajdonság. Kezében a véres kés, de ő ott se vóóóót:)
  Fejenként 50 euró korrekt. Ki az a marha, aki elindul otthonról igazolvány nélkül? Már csak a saját érdekében is vigye magával, ha történik valami, tudják, hogy ki ő, mi ő, és hogy hol lehet elérni valakit a rokonok közül. Szerintem ez alapvető dolog.
  A kis család majd ezután megjegyzi, hogy IRATOK!
  Azt valóban én sem értem, hogy miért kell kiemelni, hogy erdélyiek. Mintha az feljogosítana akármire is, vagy felmentene bármi alól.
  De egy kezdő firkásznak, akinek megmondják, hogy menj és írj valamit a család napilapjába, ez elnézhető:)”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres volt a bringabörze

Sopron népszerű iskolája a Vas-és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnáziumban idén először, de… Tovább olvasom