Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Nem tűnik el térségünkből a cukorrépa

Kistérség - A petőházi cukorgyár bezárása nem jelenti azt, hogy térségünkből teljesen eltűnjön a cukorrépa. Igaz, egyre kevesebb termelőnek éri meg foglalkozni a növénnyel.

Egy hónap múlva végleg leáll a gyár – írtuk  múlt héten a csütörtöki lapszámunkban. Eszerint a petőházi gyárban folyamatosan leáll a termelés, a dolgozók pedig sorra kapják majd meg a végkielégítésüket. Mit hoz a jövő, folytassák-e a cukorrépa-termesztést vagy váltsanak más gabonára – a téli szünetben ezek a kérdések foglalkoztatják a mezőgazdászok nagy részét.

– A gazdálkodók várhatóan a hét közepén kapják meg a Magyar Cukor Zrt. hivatalos tájékoztatását – közölte Dorogi Árpád, a Nyugati-Határ Cukorrépa Szövetkezet elnöke. – Ezt követően a hónap végégig dönthetik el, hogy visszaadják a kvótájukat vagy folytatják a termelést. Azok, akik korábban a  petőházi gyárba szállítottak, a kvótájuk harminc százaléka után kapnak kártérítést. A megmaradt rész  rendelkezésükre áll, amelyet akár el is adhatnak más termelőnek, de vissza is adható a cukorgyárnak. Térségünkben egyébként mintegy tízezer hektáron foglalkoztak a növénnyel. Abban az esetben, ha mindenki feladná a cukorrépát, sem okozna gondot a gabonapiacon, miután Magyarországon például búzát egymillió hektáron vetnek.

Az Európai Unió a cukorrépa esetében minimális árat határoz meg. A feldolgozó a 35 eurónál többet is kínálhat. S ez a termelők kezében tárgyalási alap lehet. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy nem jön össze annyi nyersanyag, amennyi a kaposvári gyár működtetéséhez szükséges. Így pedig a feldolgozó kénytelen magasabb árat adni.
– Az elvégzett összesítések szerint a mostani szezonban ráfizetéses volt a cukorrépa – folytatta Dorogi Árpád. – Volt olyan termelő, aki hektáronként százezer forintos veszteséget könyvelhetett el. Ő háromszor is meggondolja, hogy idén újra belevágjon-e. Az mindenestre bizonyos, csak azok tudnak nyereségesen gazdálkodni, akik képesek a hektáronkénti 60–80 tonna cukorrépa megtermelésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz év a falvakra

Kistérség - Idén a tavalyihoz hasonlóan nehéz évre számítanak a települések vezetői. A megkérdezett… Tovább olvasom