Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Nem tudja, mi vár még rá

Elutasította a Pénzügyminisztérium B. M. kártalanítási kérelmét. A soproni férfin 1984-ben Budapesten szívkoszorúér-műtétet hajtottak végre. Azóta – állítása szerint – a kapott vérnek „köszönhetően” fertőző májgyulladásban szenved.

(illusztráció)
– Decemberben lesz tizennyolc éve, hogy elkezdődött a kálváriám – mondja B. M. – Akkor operáltak a kardiológiai intézetben. A szívkoszorúér-műtét során több liter vért kaptam. Utána – lábadozásom idején – besárgultam. A soproni kórházban kezeltek májgyulladással, de csak később derült ki, hogy annak fertőző (hepatitisz C) változatával. Mivel a műtét előtt nem volt ilyen betegségem, feltételezem, hogy fertőzött vért kaptam. Egy 2000-ben született kormányrendelet szerint azok, akik született vérzékenységben szenvednek és a kezelésükre kapott stabil vérkészítménytől kaptak fertőző májgyulladást, kártalanításra jogosultak. Az előzmények alapján úgy gondolom, hogy én is azok közé tartozom, akik önhibájukon kívül betegedtek meg. Ezért – ügyvédem útján – benyújtottam igényemet a Pénzügyminisztériumba, de elutasították. Levelükben arra hivatkoznak, a zárójelentésekből nem állapítható meg egyértelműen, hogy stabil vérkészítménytől lettem fertőzött.

A korábban raktárosként dolgozott B. M. élete a műtét óta alaposan megváltozott. A szíve jól bírja, de azóta már kétszer operálták hasnyálmiriggyel, és cukorbeteg is lett.

„Jó lenne gondtalanabbul élni"

– Más lett az életem az elmúlt években – folytatja B. úr. – Látszatra nincs semmi bajom, de lefogytam és betegségek gyötörnek. A nyugdíjam is kevés, ezért eljárok dolgozni, hiszen azért élni kell. Nem tudom, mi vár még rám, remélem, a sors megkímél az újabb gyötrelmektől. Szerencsére a gyermekeim már felnőttek. Jó lenne egy kicsit gondtalanabbul élni. Fájlalom, hogy elutasították a kérelmemet, de majd az ügyvédemmel megbeszéljük, érdemes-e pert indítani.
A Pénzügyminisztérium Jogi és Koordinációs Főosztályának munkatársa, dr. Dajka Gabriella jól ismeri az ügyet.
– Sajnálom és megértem B. M.-t, de a kormányrendelet szerint csak azok jogosultak állami kártalanításra, akik veleszületett vérzékenységben szenvednek, és stabil vérkészítménytől fertőződtek meg. A rendelet az említett két feltétel együttes fennállása esetén teszi lehetővé az állami kártalanítást. A veleszületett vérzékenység esetünkben szóba sem kerülhet – ezt nem is állítják –, de a számunkra megküldött orvosi zárójelentésekből az sem bizonyítható egyértelműen, hogy stabil vérkészítménytől kapta a fertőző májgyulladást. (Stabil vérkészítmény a vérből, illetve plazmájából készült gyógyszer. Ilyent kapnak a vérzékenységben szenvedők.) Ezért utasítottuk el kártalanítási igényét. Ez persze nem zárja ki, hogy a műtét során kapott vér ne lett volna fertőzött, hiszen csak 1992. július elsejétől kötelező a vér és a vérkészítmények ellenőrzése. Az idézett kormányrendelet tehát esetünkben nem teszi lehetővé az állami kártalanítást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy peres úton ne részesülhetne kártérítésben.

Hárommilliót is megítéltek

Úgy tűnik tehát, hogy B. M. lemondhat az egyösszegű kártalanításról és a havi járadékról, ha csak nem peres úton szerez érvényt követelésének. Magyarországon a becslések szerint akár a százezret is elérheti a fertőzött májgyulladásban szenvedők száma, akik különböző okok miatt betegedtek meg. A Fővárosi Bíróságon egy precedens értékű perben hárommillió forint kártérítést ítéltek meg a baleset után fertőzött vért kapott férfinek.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló koncertek várhatók

A Globe Színház muzsikusait is hallhatják majd a soproni hangversenybérletesek a 2002–2003-as… Tovább olvasom