Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nem terveznek jelentős adóemelést

A vidéki településeken az önkormányzatok hatáskörébe tartozó adók a következő évben nem emelkednek jelentősen – derült ki a lapunk által megkérdezett polgármesterek nyilatkozataiból.
Mennyivel drágul az élet vidéken, várható-e jelentős adóemelés? – kérdezte meg a Kisalföld a vidéki polgármesterektől. Körképünkből kiderült, az önkormányzatok a mostaninál nagyobb terhet már nem tudnak áthárítani a lakosságra. Így a működőképességüket további átszervezésekkel, elbocsátásokkal próbálják fenntartani.
Fertőszentmiklóson a jelenlegi állapot szerint az iparűzési, a kommunális, valamint a gépjárműadó mértéke jövőre is ugyanakkora lesz, mint idén. Horváth Tibor polgármester lapunknak elmondta, új adónemek bevezetését sem tervezik.

– Egyes önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjai az inflációt meghaladó mértékben, tíz százalékkel emelkednek majd januártól – tájékoztatott Palkovits János, Fertőrákos első embere. – A pluszbevételekből egy alapot hozunk létre, azért, hogy a lakóknak ne egy összegben kelljen kifizetniük a felújítási költségeket. Számunkra lényeges továbbá, hogy az idegenfogalmi adó mértékén sem változtatunk, azaz továbbra is kétszáz forint marad éjszakánként. Azt gondoljuk, az idegenforgalmat ennél jobban nem lehet megadóztatni, mert az már a vállalkozások működőképességét veszélyeztetné. Önkormányzatunk a lakosság személyi jövedelemadójának csupán nyolc százalékát kapja vissza. Ez tovább nehezíti a dolgunkat, hiszen évről évre csökken az állami kiegészítés.

Fülöp Géza, Fertőd polgármestere szerint a következő évben folytatni kell az átszervezést, és sajnos elbocsátásokra is számítani lehet.
– Az Országgyűlés még nem fogadta el a költségvetést, így csak hozzávetőleges adataink vannak, hogy milyen jogcímen, mekkora összeget kapunk – folytatta. – Az azonban bizonyos, hogy az ideinél kevesebbet.

Az óvoda és a zeneiskola esetében ezt már tényként lehet kezelni. A bevételeink nem nőnek, a kiadásaink viszont igen. Egyetlen lehetőségünk vagy, hogy ismételten jelentkezünk az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések pályázatára. Hitelt a működési költségek fedezésére nem tervezünk felvenni, mert az hosszú távon az önkormányzat csődjét jelentené.

Hegykőn 2007-ben 255 millió forintos költségvetéssel számolnak. Szigethi István polgármester tájékoztatása szerint az idegenforgalmi adó 2007-ben is 300 forint marad éjszakánként. Terveik szerint a többi adót sem emelik fel jövőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új képviselő-testület, új polgármester

Az október elsejei önkormányzati választáson két településen nem lehetett végeredményt hirdetni. Sopronhorpácson egy képviselőjelölt visszalépése miatt halasztották el a voksolást, míg Völcsejen szavazategyenlőség miatt kellett újrázni. Sopronhorpácson viszonylag alacsony részvétel mellett a választásra jogosultak 40,3 százaléka voksolt a tizenkét képviselőjelöltre. Tovább olvasom