Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Nem tabu a szex a soproni általános iskolában

Évről évre fiatalabb korosztályoknál kerül szóba a szexualitás. A diákok igénylik, hogy választ kapjanak kérdéseikre. A felvilágosító szerepét az iskola tölti be.


A hétvégi szórakozóhelyeken egyre több általános iskoláskorúval találkozhatunk, s az is tény, hogy nem málnaszörpöt fogyasztanak a pultoknál. A régi diákdiszkók ideje lecsengett, a lányok sminkrétege alatt elveszik a kor. Bár egyik sem törvényszerű, de a bulikban az alkohol, a kábítószer mellett a szexualitás is ott foroghat a levegőben, a most nagyon ˝fogékony˝ korosztályt pedig könnyű rossz irányba vinni.

Az őszinte családi beszélgetések rengeteg otthonban hiányoznak, a felvilágosítás szerepét a szülők az iskolára hagyják. Az oktatási intézményekben pedig az iskolavédőnők által tartott egészségnevelési program keretében, úgynevezett ˝családórákon˝ kaphatnak ilyen jellegű tájékoztatást a kamaszok.

A soproni Deák Téri Általános Iskola diákjaival, s tanárával beszélgettünk arról, hogy a fiatalok mernek-e kérdezni a szexről, ténylegesen kapnak-e választ, s a tankönyveken túl ott van-e a való élet példája.

˝Az egészséges szexualitás és a pornó fogalmát is rendbe kell tenni˝

- Az ötödik évfolyamtól kezdve az osztályfőnöki órák keretében adunk helyet a ˝családóráknak˝, amelyek az életkornak megfelelő szinten kezelik az egyes témákat - kezdte Sléber Tiborné, az iskola felsős igazgatóhelyettese. - Ám előfordul, hogy már az alsó tagozatban felhozzák a gyermekek a ˝kényesebb˝ témaköröket, s ilyenkor bizony reagálni kell, akár védőnő bevonásával.

˝Természetesen néha hallható kuncogás a padsorokból, de a többség éretten viselkedik a felvilágosító órákon.˝
Az  ötödik évfolyamnál az önismeret és a család kulcsszavak a jellemzőek, a szexualitás ténylegesen a hatodik évfolyamtól kerül szóba. Fiúk, lányok csoportbontásban beszélgetnek őszintén a serdülőkori változásokról. A hetedik osztálytól kezdve téma a káros szenvedélyek megelőzése, s itt ˝tisztázzák˝ a barátság, a szeretet, szerelem kifejezéseket is. A nyolcadik évfolyamnál ötletes címeket olvashatunk a tanmenetben: ˝Az igazi férfi, az igazi nő˝, ˝Szerelem, szerelem sötét verem˝. Ezek mögött azonban fajsúlyos mondanivalók húzódnak.

- Az egészséges szexualitás és a pornó fogalmát is rendbe kell tenni, nyíltan kell fogalmazni - mondta Sléber Tiborné. - Így a diákokra is jellemző, hogy őszintén és nyíltan kérdeznek. A mai kamaszoknál már nem lehet tabuként kezelni ezeket a dolgokat. A magam részéről fontosnak és szükségesnek tartom a felvilágosító órákat, s ugyanilyen fontos, hogy a gyerek a szünetben, akár négyszemközt is el merje mondani, ha problémája van.

- Évről évre úgy érezzük, hamarabb kerülnek szóba ezek a témák, s a diákok igénylik, hogy válaszokat kapjanak kérdéseikre. Természetesen néha hallható kuncogás a padsorokból, de a többség éretten viselkedik a felvilágosító órákon - zárta szavait a felsős igazgatóhelyettes.

˝Rövid a gyerekkor, s soha senki nem fogja visszakapni azt, ami mellett most elrohan˝

A soproni Deák Téri Általános Iskola két nyolcadik osztályos tanulóját, Váradi Líviát és Kovács Balázst egyelőre más dolgok foglalkoztatják, mint a hétvégi szórakozás.

Lívia tíz éve táncol, mindene a zene és a mozgás. Balázst pedig a lövészet köti le, elmondása szerint azért választotta ezt a hobbit, mert ˝mégiscsak férfiból van˝. Mindeketten ˝betéve˝ tudják a családórák szokásos intelmeit: ha majd bulizni mennek, ne fogadjanak el ismeretlentől italt, ne hagyják őrizetlenül a dolgaikat,  figyeljenek egymásra, ne menjenek el idegenekkel, tartsanak össze. 

Ugyanilyen éretten, magabiztosan említik a szexuális dolgokat is.

- Részletesen, minden mélységet érintve beszélgettünk a felvilágosító órákon. Szerintem mindez szükséges, még akkor is, ha vannak, akik nevetgélnek, ugyanis a lelkük mélyén ők is odafigyelnek. Jóban vagyunk a tanárokkal, így nemcsak ˝osztályfőnökin˝ kérdezhetünk - hallhattuk Líviától.

Váradi Lívia és Kovács Balázs.
Váradi Lívia és Kovács Balázs.

A diákok természetesen a barátaikkal értekeznek a kényesebb dolgokról, ha látnak, olvasnak, tapasztalnak valamit. Ugyanis, ha még ők nem is járnak bulikba, az internet, a közösségi portálok világa behálózta őket. Azt pedig nem kell fejtegetni, milyen tartalmakkal találkozhatnak a neten.

- A magamutogató csajok képeitől nem vagyunk elragadtatva, a fiúkkal gyakran hozzászólunk az ilyen fotókhoz, s inkább kritizáljuk őket - mondta Balázs, a szerintünk még ˝enyhébb˝ kategóriát említve.

Összességében a fiatalok igen hasznosnak találják a családórákat. Amikor pedig arról kérdeztük őket, hogy mikor gondolják majd úgy, itt az ideje a szórakozásnak, mindketten azt válaszolták: még ráérnek. Lívia zárásként kifejtette:

- Rövid a gyerekkor, s soha senki nem fogja visszakapni azt, ami mellett most elrohan, így megéri várni.

Az említett "Családórák" nem az iskola pedagógiai programjának részei, hanem az iskolavédőnők által tartott egészségnevelési program, amelyet csak ilyen irányú végzettséggel rendelkező személy végezhet.

A kiemelt címek általuk kitalált fantáziacímek, amelyeket sajátuknak tartanak. A városban két, általuk ellátott általános iskolában tartanak ilyen órákat. (Deák Téri Ált. Isk. és Szt. Orsolya Ált. Isk.) - tudta meg portálunk Barbély Eszter és Szász Tünde iskolavédőnőktől.

Olvasóink írták

 • 5. Csetneky 2011. január 27. 20:37
  „Távolról sem csak az iskolában nem tabu. Ugyanúgy, mint a kábítószer, meg az ész nélkül fogyasztott alkohol. Többet tud az említett korosztály ezekről, mint sokan hinnék.
  Egyébként véleményem szerint elsősorban leginkább családon belül kell átbeszélni az alapokat, a finomításokban már úgyis részt vesznek a haverok. :)”
 • 4. bősárkányi 2011. január 27. 19:10
  „Remélhetőleg a tananyag sem érdekli kevésbé a gyerekeket az iskolában, mint a sex!”
 • 3. ursula 2011. január 27. 19:08
  „Kedves buszsofőr! Azért ne keverjük össze a fazont a szezonnal! Nem mindegy ugyanis, hogy ki és mit mesél el. Egyáltalán nem szeretném, ha lenne egy lányom, akinek az okos, tapasztalt, vagy ahogy Ön fogalmazott "nagyvilági" lány arról mesélne neki, hogy a hétvégi buliban 2-3 vodka-narancs után milyen "tartalmas" szexuális élményben volt része a discó mögötti parkolóban egy olyan fiútól, akinek még a nevét sem tudja....Jelige: majd hívlak!”
 • 2. buszsofőr 2011. január 27. 17:57
  „Emlékszem, akkoriban jött a doktor néni, és mondta, hogy kérdezhetünk bármit a szexről, de senki nem mert kérdezni, mert aki mégis, azt ott helyben kiröhögték, majd utána szekálták. És tették ezt olyan barmok, akik évvesztesek + 1x buktak, és megjátszották, hogy mindent tudnak a szexről. Nem tudom hogy megy ez ma, de szerintem egy idősebb nagyvilági csaj vagy fiú, aki szégyenérzet nélkül elmeséli a hétvégi szex élményét, az többet ér, mint három doktor néni.”
 • 1. pozdorja 2011. január 27. 17:40
  „- Gyere kislányom beszélgessünk egy kicsit a szexről és a fiúkról!
  - Oké anya! Mit szeretnél tudni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas üzemanyagár: drágulhatnak a soproni pékáruk?

Azoknál a pékségeknél, ahol eddig nem emeltek az árakon, hamarosan valószínűleg meg kell lépni ezt a… Tovább olvasom