Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Nem szűnik meg a speciális iskola

Sopron - Nem szűnik meg a Kozmutza-iskola, hiszen míg sérült gyermekek vannak, addig szükség van a speciális intézményekre. A város ugyanakkor megteremtette az elvi lehetőségét annak, hogy az enyhén fogyatékosok ép társaikkal együtt tanulhassanak.
– A város erőszakos integrációt tervez, az enyhén sérült gyermekeket normál iskolákba irányítja. Nem értjük az okokat, talán meg akarják szüntetni a Kozmutza Flóra speciális iskolát? A szülők attól félnek, hogy ha az osztályokba nehezebben tanuló gyerekek kerülnek, lassul a tempó – adott hangot félelmének néhány pedagógustársa nevében Nyikos Tivadar, a Pedagógusok Szakszervezete soproni tisztségviselője.

– A világon mindenütt természetes dolog, hogy az ép gondolkodású, de érzékszervi sérülésekkel született, esetleg gyengébb képességű gyerekek az egészséges társaikkal együtt tanulnak – mondta el a Kisalföldnek dr. Magas Lászlóné, a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola igazgatója. – Nem új keletű dolog ez a városban sem.

Amennyiben a körülmények, a személyi, szakmai, tárgyi feltételek a normál iskolában adottak a speciális oktatást igénylő gyerekek fogadására, akkor pozitív lehet az integrált nevelés.

A gyerekek elfogadóbbak lesznek, de azt kell mondanom, hogy ehhez még fel kell nőnie a társadalomnak. A befogadó intézményben dolgozó tanárok és iskolatársak, valamint a szülők felvilágosítására és szemléletváltására is nagy szükség van. El kell jutnunk végre oda, hogy senki ne érezze magát kirekesztettnek és legjobb az ilyesfajta nevelést fiatal korban kezdeni. Mindemellett a mi iskolánkra is szükség van, de meg lehet teremteni az oda-vissza járás lehetőségét – tette hozzá.

– A napokban módosítottuk a soproni iskolák alapító okiratait, amikben már benne foglaltatik, hogy speciális igényű gyerekeket is oktathatnak, ez okozhatja most a téma iránti fokozott érdeklődést – tájékoztatott Palotai György, a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti irodájának irodavezetője.

– Lehetőség van az integrációra, de ezzel egyik speciális iskola megszüntetése sem jár együtt. Addig, amíg sérült gyerekek vannak, szükség van mind a Kozmutza-, mind a Doborjáni-iskolára. Azért módosítottuk valamennyi iskolában az alapító okiratot, mert nem akartunk minden tanulásban akadályozott fiatalt egyetlen intézménybe irányítani. Megteremtettük a lehetőségét annak, hogy például a részképességzavarral küzdők, enyhe fogyatékossággal élők, a lisztérzékenyek, a mozgásukban akadályozottak a társaikkal együtt tanulhassanak. Arról, hogy a tanuló normál oktatásban vehet-e részt vagy speciális intézményre van szüksége, nem az iskolák és nem az önkormányzatok döntenek, hanem a Győrben működő tanulásiképesség-vizsgáló bizottság határoz – fogalmazott.

Olvasóink írták

  • 1. KáTi 2009. április 10. 07:36
    „Csakhogy ezeknek a gyerekeknek nem csak elfogadásra, hanem speciális feltételekre, eszközökre, kicsi osztálylétszámokra, gyógypedagógusokra is szüksége van, amire persze nem adnak pénz az iskoláknak. Az ötletelgetésért, alapító okiratok-módosításáért nem kell fizetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsére csak a benzintank sérült - karambol Sopronban

Szerda délután szerencsés kimenetelű karambol történt Sopron belvárosában a kora délutáni… Tovább olvasom