Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem szűnik meg a Mátyás király utcai iskola

Szeptemberben folytatódik a tanítás a Lackner Kristóf Általános Iskola Mátyás király utcai telephelyén

Bár valóban felmerült a megszüntetés lehetősége, a végső döntés mégis az, hogy szeptemberben folytatódik a tanítás a Lackner Kristóf Általános Iskola Mátyás király utcai telephelyén.

A sajátos nevelési igényű diákoknak viszont iskolájuk és szüleik segítségével a nyáron be kell szerezniük azt a szakértői véleményt, aminek ismeretében az új tanévben megkaphatják a speciális segítséget.

A Mátyás király utcai intézményt ma is sokan dolgozók iskolájaként emlegetik a városban. Tavaly 43 diákja volt a hivatalosan nem tagiskolaként, hanem a jereváni iskola telephelyeként működő intézménynek, ahová többnyire túlkoros, sajátos nevelési igényű vagy magatartás-zavaros fiatalok járnak. Kis létszámú osztályokban tanulnak, ahol az a cél, hogy a középiskolai elvárásoknak megfelelni tudó szintet elérjék.

– Való igaz, hogy a törvényi háttér változása miatt felmerült a telephely megszüntetése, ám végül a gyerekek érdekeit figyelembe véve az a szakmai döntés született, hogy szeptemberben itt is folytatódjon a tanítás – tudtuk meg Tvordy Beátától, Sopron járási tankerület-igazgatójától.

– Addig azonban az igazgatónak minden érintett szülővel meg kell beszélnie a továbbiakat, hogy a jövőben személyre szóló fejlesztést kaphassanak az ide járó diákok – tette hozzá Tvordy Beáta.

Híd program

Magyarországon a tankötelesség 16 éves korig tart, ám a sajátos nevelési igényű gyerekek esetében ez akár a 23. életévükig is meghosszabbítható.

A köznevelési program rájuk is gondolt, amikor úgynevezett Híd programokat hozott létre. A Híd I. azoknak szól, akik elvégezték az általánost, de nem nyertek felvételt középiskolába, őket gyakorlatilag felkészítik egy sikeres felvételire.

Ha a tanköteles tanuló még csak hat általános iskolai évfolyamot végzett el és betölti 15. életévét, az általános iskola kezdeményezheti felvételét a Híd II. programba. Sopronban a Lippai- és a Kozmutza-iskola vesz részt a programban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittak, vezettek, lebuktak - Sopronban baleset is volt

Ha alkoholt fogyasztott, utána még elektromos kerékpárral se közlekedjen. Ittas vezetőkre vadásztak… Tovább olvasom