Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nem szabad soha semmin idegeskedni

Sopron - Századik születésnapja alkalmából köszöntötték tegnap a Julianeum melletti Pedagógusok Idősek Otthonában dr. Gayer Jánosné Mária nénit.
A törékeny asszony szeme fiatalosan csillog, a tekintete visszaidézi korábbi éveit: Mária néni, dr. Gayer Jánosné 1908. december 7-én született a csehországi Mysliboricban. (Az idősek otthona lakói és dolgozói miatt tűzték ki a születésnapi ünnepség dátumát december 5-re.) Mária néni szülei annak idején a Zichy-birtokon kaptak munkát Fülesen, a mai burgenlandi Nikitschen. E faluban végezte az elemi, majd a soproni orsolyitáknál a polgári iskolát. Visszaemlékezik az 1921-es nevezetes soproni népszavazásra is, hiszen a zárdában rendezték be az egyik szavazóirodát. Az osztrák határ lezárása miatt szüleitől és három testvérétől hosszú ideig elszakítva élt. Alig 18 évesen ismerte meg majdani férjét, dr. Gayer János lövői körállatorvost. Rá két évre Fülesen megtartották a lakodalmat. Aznap más nagy esemény is történt, akkor kapcsolták be a falut a villamos hálózatba. Kiegyensúlyozott családi életet éltek Lövőn és Sopronban. Férje halálát követően Mária néni Budapestre költözött, ahol 95 éves koráig önállóan ellátta magát. Ma már a soproni Pedagógusok Idősek Otthona lakója, ám a mai napig is érdekli a körülötte zajló világ. Két lánya, négy unokája, öt dédunokája és egy ükunokája veszi körül szeretettel.

Családi album: A százéves dr. Gayer Jánosné leányával, dr. Székely-Gayer Évával eleveníti fel a múltat. Fotó: Magasi
Családi album: A százéves dr. Gayer Jánosné leányával, dr. Székely-Gayer Évával eleveníti fel a múltat. Fotó: Magasi

Mária néni sokat imádkozott életében, kedveli a természetet, mindig ügyelt a rendszeres étkezésre, főzni is igen szeretett. S hogy mi a hosszú élet titka? „Nem szabad soha idegeskedni" – válaszolja Mária néni, akinek korábban az utazás volt a szenvedélye. Iskolatársnőjével, Erzsivel 80 éves korában látogatott el a Krím-félszigetre, majd utána Szentpétervárra. „A család a mindenem, ott lelünk az igazi boldogságra" – int búcsút nekünk Mária néni, száz év tanúja, aki még mindig visszavágyik a férjével közös, szeretett élettérre, Lövőre.

Olvasóink írták

  • 1. yello 2008. december 06. 22:45
    „Kedves idősek és rokonaik!
    Csak egyszer látnám, hogy a száz és azon túl köszöntött nénik-bácsik a saját "életreceptjük" és a szerető család külső támogatása mellett egy apró szóval a Pedagógus Otthon ápolónőinek is köszönetet mondanak...
    Mert hiába erős fizikum, hiába a heti vagy napi látogatás a családtól, azért non-stop 24 órában mégis csak ezek a lányok-asszonyok vigyázzák az egészségüket.
    Gratulálok a születésnaphoz és köszönet az ápolóknak is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcezren haltak bele a brutális hajszába Balfon

Sopron–Balf - A balfi egykori kényszermunkatábor túlélőivel való találkozással,… Tovább olvasom