Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Nem sértett jogszabályt a kórház

A soproni Erzsébet-kórház nem sértett jogszabályt, a röntgenosztály funkcionális privatizációjára 2000-ben kiírt közbeszerzési eljárás jogszerű volt – mondta ki másodfokon s immár jogerősen a Legfelsőbb Bíróság.
illusztráció
Az ítélet előzménye még 1997-re nyúlik vissza, amikor a Sop-Rad Kft. elnyerte a röntgenosztály funkcionális privatizációjára kiírt pályázatot. Szerződésük azonban 2000 elején lejárt, s a kórház, a tulajdonos önkormányzat jóváhagyásával, közbeszerzési eljárást indított. Az első fordulóban csak a Sop-Rad indult, ám a pályázatokat elbíráló közbeszerzési bizottság anyagilag nem tartotta elfogadhatónak az ajánlatot. Ezt követően meghívásos pályázatot írtak ki, melyre a soproni társaságon kívül még négy cégnek küldték el az anyagot. Az eljárás végén a közbeszerzési bizottság, amelynek tagjai között önkormányzati képviselők is voltak, a mályi székhelyű PannonLab Kft.-t hirdette ki győztesnek. Ezt a döntést sérelmesnek találta az egyik meghívott, bizonyos Hunico Kft., s megtámadta a közbeszerzési döntőbizottság előtt.

A Közbeszerzési Tanács határozata igazat is adott a bejelentőnek, s egymillió forintra büntette a kórh ázat, mondván, az eljárás során megsértették a szabályokat, a PannonLab ajánlatában ugyanis nem volt megfelelő a TEÁOR-szám (tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere), ezért érvénytelennek kellett volna tekinteni a pályázatot. A tanács határozatát azonban a kórház támadta meg...

Mindezt dr. Németh Gábortól, a soproni Erzsébet-kórháznak az ügyben eljáró jogi képviselőjétől tudjuk, ahogy azt is, hogy már az első fokú eljárást lefolytató Fővárosi Bíróságon is a kórháznak adtak igazat, s kimondták, jogszerű volt az eljárás. Ezt a döntést azonban a Közbeszerzési Tanács nem fogadta el, így az ügy másodfokon a Legfelsőbb Bíróság elé került. A legújabb s immár végleges, jogerős ítélet ugyancsak azt állapította meg, hogy a kórház nem sértett jogszabályt, a közbeszerzési eljárás jogszerű volt. Ezzel a döntéssel az egymilliós büntetést is eltörölték.

Dr. Németh Gábor elmondta azt is, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése várhatóan befolyásolja a Sop-Rad Kft. által a Soproni Városi Bíróságon indított – egyelőre felfüggesztett – per kimenetelét is, amelyben az önkormányzat, a kórház és a PannonLab az alperesek, s amelynek tétje a PannonLab Kft.-vel kötött szerződés érvénytelenítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minősített magyar vágóhidak

A magyar Vágóállat- és Hústerméktanács szeretné elérni, ha a hazai előírásoknak nem megfelelő… Tovább olvasom