Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Nem nyithat ki a megye első családi napközije

Sopron - A Lövérekbe tervezett családi napközi szeptemberre tervezett nyitásából a mai napig nem lett semmi. Az üzemeltetést végző alapítvány külön konyha kialakítása nélkül nem kap működési engedélyt az ÁNTSZ-től.

A Lövérek egyik csendes, tiszta levegőjű részén nyitotta volna meg kapuit a megye első családi napközije „A Családi Napközis Gyermekekért" Alapítvány jóvoltából.

– Sajnos nem tudtuk megnyitni a napközit, mivel az ÁNTSZ nem adta meg a szakhatósági hozzájárulást külön konyhahelyiség hiányára hivatkozva – mondta el lapunk érdeklődésére Payritsné Horváth Bernadett. – Az általunk ismert rendelet külön szekrényrészt, külön mosogatást és a hűtőszekrényben külön ételtároló dobozokat tesz kötelezővé, de nem írja elő a külön konyha kialakítását. Családi házunkban sem anyagilag, sem kivitelezhetőség szempontjából nem tudunk még egy konyhát létesíteni, viszont az előírásoknak így is maradéktalanul eleget tudunk tenni.

Dr. Amberger Erzsébet kistérségi tiszti főorvos elmondása szerint nincs elvi akadálya annak, hogy egy családi házban családi napközit alakítsanak ki, de a napközi rendeltetésszerű – közegészségügyi szempontból biztonságos – használata megköveteli a mindennapi háztartási és intézményesített funkciók elkülönítését. Ezt nem látták biztosítottnak, ezért jelenlegi formájában nem járultak hozzá az engedélyezéshez. – A házban található hagyományos nagyságú konyha egyidejűleg lenne hivatott ellátni a családot és a családi napközi gyermekeit is – mondta el a tiszti főorvos. – Sajnos ez a kérdés nincs megnyugtatóan és érdemben szabályozva. Ugyan napvilágot látott a közegészségügyi feltételekről szóló jogszabálytervezet, de ez csupán tervezet maradt, aminek rendezése jelentősen megkönnyíthetné a kérelmező és az érintett szakhatóság dolgát is. A tulajdonos fellebbezést nyújthat be az önkormányzat intézményi irodájához, ahol ki lehet kényszeríteni a törvénytervezet szabályozását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktor és kamion ütközött Petőházán

Petőháza - Egy traktor és egy kamion összeütközött szombat délelőtt Petőházán a főúton a… Tovább olvasom