Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem mondanak le a fejlesztésekről a Sopron környéki falvak

Az önkormányzati testületek a napokban tárgyalnak az idei költségvetésről. Vannak, akik már túl vannak a szavazáson, megszülettek a főösszegek. Megkérdeztük, kinek mire jut az idei esztendőben.

Peresztegen 262 millió forintból gazdálkodnak idén. Nyolcvanmillió forintot az iskola, óvoda fenntartására szánnak, az önkormányzat, a szociális rendszer az alapítványok fenntartása is sokat elvisz, de fejlesztésre is költenek. Önerőből húszmillió forintnál is több pénzt terveznek erre a célra. Játszótér kialakítása, ravatalozórekonstrukció, járdaépítés és -felújítás is szerepel a terveikben, de a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése is folytatódik. Ehhez pályázati forrásokat is szeretnének nyerni, s a szükséges önerőt is elkülönítették készen az eshetőségre, hogy befogadják beadványukat.

Újkéren 163 millió forint sorsáról döntött a testület a napokban. Csaknem tizenhárommillió forintból felújítanák a faluközpontot és a művelődési házat, mintegy 10 millió forintból megjavítanák a járdákat, hárommillió forintot pedig az orvosi rendelő rekonstrukciójára szánnak. Idén emelték a civileknek szánt támogatások összegét is, erre a célra másfél millió forintot különítenek el. A fejlesztésekre mintegy negyvenmilliót költenek tehát, emellett a mindennapi működéssel kapcsolatos kiadások visznek el sok pénzt a büdzséből.

Egyházasfaluban viszont idén kevesebb jut az alapítványok segítésére és 10 millió forint hitel felvételével is terveznek azért, hogy előteremtsék a működési költségeket és fejleszteni is tudjanak. – A beruházásokkal nem szeretnénk leállni, óvodai felújítás, szemétlerakó kialakítása, útjavítások is szerepelnek a terveinkben. Viszont egyre kevesebb normatívát ad az állam a kötelező feladatokra, ezért lesz szükség a kölcsönre. Az iskola fenntartása csaknem negyvenmillióba, az óvodáé tizenhatmillió forintba kerül. Ha mindent összeszámolunk, már el is fogyott az évre szánt száznyolcmillió forint – fogalmazott Sándor József polgármester.

Undon még tartalékot is képeznek a tervek szerint év végére. Guzmics Ferenc polgármester elmondta, elfogadták a 41 milliós főösszeget és több fejlesztést is megvalósítanak idén. Uniós forrásból szépítik meg a sportpálya környékét és a horgásztónál is pályázati pénzből alakítanak ki szabadidőparkot. A huszonöt százalék önerő mellett a teljes költséget félretették, mert a támogatást csak a projekt elkészülte után kapják meg, így meg kell előlegezniük a beruházást. A faluban folyamatban van az új orvosi rendelő kialakítása és szeretnék megvalósítani a belterületi utak, járdák felújítását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Martin: Aranyérmet szervezett a soproni bokszoló

A fiatal soproni bokszoló, Tóth Martin négy napon át öklözött, s meg is nyerte a budapesti tornát. Tovább olvasom