Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Nem megy föld alá

A GySEV nem tervezi, hogy Sopronban a vasútvonalakat föld alá vezeti. A cég szervezeti átalakításáról a végső szót a november 12-i közgyűlés mondja ki.
Budapestről és Bécsből különvonat hozta a vendégeket tegnap Sopronba, hogy a Liszt-központban közösen emlékezzenek meg a Győr–Sopron–Ebenfurthi Vasút fennállásának 125. évfordulójáról. Győr és Sopron között 1876. január 3-án, a Sopron–Ebenfurth vonalon 1879. október 28-án indult meg a vasúti forgalom.

– Walter Dezső polgármester úrtól többször érkezett olyan javaslat, hogy részben a városfejlesztési elképzeléseket, részben más aspektusokat is figyelembe véve, kerüljön Sopronban a föld alá a vasúti közlekedés – mondotta érdeklődésünkre Szabó András, a GySEV elnöke. – Ehhez forrásunk nincs, ezért konkrét terveket sem készítettünk ezzel kapcsolatban. Erről többet tehát nem tudok nyilatkozni.

A GySEV két évvel ezelőtti reorganizációs programja az év végére – a közgyűlés november 12-én hozza meg végleges döntését – befejeződik. Ennek része az a szervezeti átalakítás, amelynek eredménye a kereskedő vasút és a személyszállítás szétválasztása lesz. A cég központja pedig Sopronba kerül.

– Ez a tény tovább erősíti azt a gondolatot, hogy a GySEV regionális vasút, amelynek a székhelye ott lesz, ahol működik, vagyis Sopronban – folytatta Szabó András. – A költségmegtakarítás sem elhanyagolható szempont, ami együtt járt a volt budapesti központ létszámcsökkentésével, a párhuzamos tevékenységek megszüntetésével. A soproni székhely a régió jelentőségét is emeli, erősítve a térségi vasút szerepvállalását.

Az rt. májusi közgyűlése döntött arról, hogy értékesítik a nem közvetlen vasúti célú ingatlanokat és üzletrészeket. Nyilvánosan meghirdették eladásra a Hotel Sopront, az egykori Lokomotív szállodát és a Lövér körúti sportközpontot, de még nem lehet tudni, hogy ki(k) lesz(nek) a vevő(k), mert nem járt le a pályázati határidő.

– Sopron városától még nem kaptunk konkrét javaslatot a sportpályára. Csupán annyit tudunk, hogy továbbra is szabadidőközpontként hasznosítanák – tudtuk meg az elnöktől. – Mi természetesen a legelőnyösebb lehetőséget fogadjuk el. Ha a soproni legalább egyenértékű lesz más üzleti ajánlattal, akkor az önkormányzatot részesítjük előnyben. Számunkra ugyanis nem érdektelen, hogy mi lesz a létesítmény sorsa.

Vendégek és kitüntetések

A GySEV 125 éves jubileumát megtisztelte jelenlétével Helmut Kukacka osztrák és Gaál Gyula magyar államtitkár. Az ünnepségen a múltat méltató és terveket körvonalazó beszédeket követően kitüntetéseket adtak át, majd megnyitották a Közlekedési Múzeum anyagából rendezett GySEV történeti kiállítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakács: Firtl nem szavazott Sopron ellen

„ Firtl Mátyás személyében egy elkötelezett soproni lokálpatriótát lehet tisztelni és… Tovább olvasom