Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem maradnak felügyelet nélkül az idősek

Főként az idősek kerültek nehéz helyzetbe, amikor az év elején megszűnt a segítségnyújtás. Most a települések saját maguk oldják meg ezt a ellátást.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, az év elején a Sopron-Fertőd kistréség településein megszűnt a házi segítségnyújtás és a jelzőrendszeres házi betegellátás. Korábban az Alvinczi Péter Szeretetszolgálat - ingyenesen - látta el ezeket a feladatot.

Egy jogszabály változás, valamint a működésében felmerült jogi és pénzügyi problémák miatt a szolgálat nem tudta tovább ellátni a rászorultakat. Így ezek most az önkormányzatokra hárultak.

- A Sopron-Fertőd kistérségen belül, mikrotérségi szinten oldják majd meg a házi segítségnyújtást - mondta el Arányi Gabriella, a kistérségi iroda szociálpolitikai munkatársa. - Az intézményfenntartó társulás formájában a gesztor önkormányzatok hozzájuthatnak a kistérségi kiegészítő támogatáshoz.

A szolgáltatás várhatóan a nyár végén, ősz elején indulhat el. A kérvényeket pedig egy bizottság bírálja el.


A kistérségen belül már lezárult az igények felmérése.

A kisalfold.hu információi szerint százas nagyságrendben kérik a házi segítségnyújtás folytatását. Ez jóval kevesebb, mint az Alvinczi Péter Szeretetszolgálat idején volt. A csökkenés egyik oka, hogy az új rendszerben már fizetni kell, továbbá a kialakult helyzet miatt nagy volt a bizalomvesztés. Sokan elmondták, amennyiben biztonságos lesz az új ellátási forma, akkor ők is csatlakoznak majd.

 házi jelzőrendszeres szolgáltatás a korábbi formájában nem működik tovább.
A házi jelzőrendszeres szolgáltatás a korábbi formájában nem működik tovább.


Arányi Gabriella elmondta még, a házi jelzőrendszeres szolgáltatás a korábbi formájában nem működik tovább. Ez ugyanis nem kötelező önkormányzati feladat, valamint az állami normatív finanszírozás is megszűnt. Ennek ellenére az egyes települések továbbra is üzemeltethetik a rendszert. Feltéve, ha elő tudják teremteni a felmerülő költségeket.

Olvasóink írták

  • 3. máris 2010. május 15. 10:01
    „A soproni Nyugdíjas házban, a Major köz 3-ban is elkelne a segitség! Anyagi okokból megszüntették a Nővér szolgáltatást. az orvosi ügyeletet. Semmi nincs, az idős beteg emberek, magukra számithatnak csak, ha éjszaka hirtelen mentő kell.Ha késve érkezik, vagy eltéved a folyosón a labirintusban, nem nehéz kitalálni mi történik!”
  • 2. canis 2010. május 12. 21:18
    „Sopron-Fertőd kistréség? Azért ne túlozzunk... Vagy ne szépítsük? :D”
  • 1. apuka05 2010. május 12. 17:45
    „Azokkal,akiknek még "üzemel" otthonában a készülék(Azt hiszik csak) azokkal mi lesz ha segitség kell? Miért nem tájékoztatják őket arról,hogy nem üzemel?????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíznak a fellendülésben - Új logisztikai csarnok épül

Mintegy 640 millió forintból, a már meglévő mellé új raktárcsarnokot épít a 84-es főút mellett a… Tovább olvasom