Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Nem lesz sürgősségi Sopronban?

A soproni kórházban már tavaly tervbe vették a sürgősségi betegellátó osztály megvalósítását.
A soproni kórház vezetése már tavaly foglalkozott a sürgősségi betegellátó osztály megvalósításával. A szakminisztérium részéről 2004 őszére ígérték a pályázat kiírását, azonban azt a mai napig nem hirdették meg. Ugyanakkor a hét elején napvilágot látott információk szerint idén Győrben, Zalaegerszegen, Miskolcon és Szolnokon hozhatnak létre sürgősségi betegellátó egységeket. Kérdés, milyen forrásokból finanszírozzák az esetenként több tízmillió forintba kerülő kialakításokat. Ugyanis Sopron továbbra sem mond le a lehetőségről, s az erre vonatkozó pályázat mielőbbi kiírásában reménykedik.

– Mivel a pályázat meghirdetése egyelőre várat magára, azt sem tudjuk, a leendő költségek hány százalékát állják központi forrásból – fogalmazott Tiborcz Sándor, a soproni Erzsébet-kórház gazdasági igazgatója. – Viszont a minisztérium már az elmúlt esztendőben közzétette azokat a minimumfeltételeket, amelyek alapján sürgősségi betegellátó osztály hozható létre. Ezzel együtt az osztályok finanszírozási szabályai is ismertté váltak. Az Erzsébet-kórház vezetése megvizsgálta a körülményeket, számításokat is végzett. Leendő négyágyas sürgősségi osztályunk havonta 3,8 millió forint támogatásban részesülne az államtól. Összességében az üzemeltetés kiadási és bevételi oldala nullszaldós mérleget mutatna. Mindezek alapján sikerrel szerepelhetnénk a pályázaton.

Annál is inkább, mivel a technikai és a szakmai háttér – intenzív osztály, traumatológia, radiológia, labordiagnosztika, kardiológia és így tovább – alkalmassá teszi a kórházat a sürgősségi feladatok ellátására. Rendelkezünk fedett mentőbejáróval, s a bejárat mellett két helyiség összevonásával megfigyelőhelyiség jöhet létre. Ettől alig néhány lépésre találhatók a sürgősségi műtők, a betegvizsgálók és más kiszolgálóhelyiségek. A sürgősségi betegellátó osztály megvalósítása és a műszerek előteremtése viszont több tízmillió forintba kerülne. Az önkormányzat részéről ígéretet kaptunk arra, hogy támogatják elképzelésünk megvalósítását.

A minisztériumnak tegnap e-mailen elküldött kérdéseinkre – mikor írják ki a tavaly őszre ígért pályázatot; miből finanszírozzák a győri, a zalaegerszegi, a miskolci és a szolnoki sürgősségi osztály létrehozását; várható-e, hogy a feltételek megléte esetén más városokban, így Sopronban is nyissanak ilyen egységeket – lapzártánkig nem érkezett válasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanfejlesztő cég a Fertőre?

Hiába készültek el már évekkel ezelőtt a Fertő fejlesztéséről szóló tervek, még sincs változás a tó fertőrákosi öblében. A háttérben kimondatlanul is a soproni önkormányzat és a vízügyi igazgatóság egymás iránti bizalmatlansága áll. A Fertő osztrák oldalán kikötők, strandok, éttermek és szállodák sokasága várja a látogatókat, addig a magyar oldalon minden változatlan. Tovább olvasom