Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Nem lesz súlyponti kórház a soproni

A kormány továbbra sem támogatja azt, hogy az Erzsébet-kórház felkerüljön a súlyponti kórházak listájára.
Hiába fogtak össze a soproni kötődésű országgyűlési képviselők – Firtl Mátyás, Molnár Ágnes, Ivanics Ferenc, Kránitz László, Csapody Miklós és Simon Gábor –, az Országgyűlés szerdán ülésező egészségügyi bizottsága nem támogatta javaslatukat, hogy az Erzsébet-kórház kerüljön fel a súlyponti kórházak listájára.

A képviselők érvei között szerepelt többek között, hogy a soproni intézmény az összes törvényi kritériumnak megfelel, mintegy 23 milliárd forintot költöttek az elmúlt időszakban a korszerűsítésére, ráadásul nincs egyetlen kiemelt intézmény sem ötven kilométeres körzeten belül, noha ez az alapelvek között szerepelt.

Molnár Ágnes, a bizottság fideszes tagja a Kisalföldnek elmondta: – A kormány eltökélt, nem támogatta a javaslatot, gyakorlatilag semmilyen érdemi változtatásra nem hajlandó és ezt az álláspontot képviselte a parlamenti arányokat leképező bizottság többsége is. Ugyancsak elutasították azt az ügyrendi javaslatot, amiben kértük, hogy az aktív és krónikus ágyak elosztását tartalmazó lista is a törvény része legyen.
A képviselő hozzátette, a törvénytervezet átgondolatlan, előkészítetlen, ezért még inkább megerősödött az a véleménye, hogy a népakaratot demonstrációval is ki kell fejezni. Az eredménytelen bizottsági ülés után kéri, a soproniak minél nagyobb számban csatlakozzanak a polgármester és a képviselők felhívásához és vegyenek részt a kórházért szervezett pénteki békés demonstráción.

Február 15-től kell vizitdíjat fizetni
A kormány mai ülésén döntött a vizitdíj fizetésének technikai részleteiről. A döntés értelmében 2007. február 15-től kell vizitdíjat fizetniük a betegeknek. A vizitdíj a járóbeteg-ellátás mindkét szintjén – azaz a háziorvosi és a szakorvosi ellátásban –, valamint az ápolási díj a fekvőbeteg-ellátásban mindenki számára egységesen 300 forint lesz, de több mint négymillió ember kompenzációt, illetve teljes vagy részleges mentességet kap a díjfizetés alól. Alanyi jogon jár mentesség az állami feladathoz kapcsolódó ellátások, azaz például a katasztrófa-egészségügy, a kötelező népegészségügyi ellátások, a terhesgondozás vagy a szülészeti ellátás esetében. Ezenfelül alanyi mentességet élveznek a 18 év alatti gyermekek, a hajléktalanok, illetve a tartós gyógykezelésre szorulók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjazását kérte a tűzoltóparancsnok

December 15-i hatállyal nyugdíjazását kérte Kovács János alezredes, a soproni tűzoltóság… Tovább olvasom