Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Nem lesz konténeres lomtalanítás

Sopron - Elkezdődött és egészen májusig tart a lomtalanítás Sopronban. Konténeres gyűjtés nem lesz, a lakossági hulladékot a közterületen, a megadott időben, a kijelölt helyeken lehet elhelyezni.
A belvárosban és a Deák téren már elkezdődött a lomtalanítás. Az itt élők panaszolják, hogy visszataszító látványt nyújt a konténer nélkül kirakott szemét, amelyek könnyebb darabjait még a szél is szanaszét sodorja. Ráadásul a lomtalanítás miatt több parkolóhely is elveszett. Legalább ebben a zónában szerencsés lenne konténerbe gyűjteni a hulladékot.

– A lerakás helyét jelölő táblákat általában délben helyezzük ki és másnap reggel már el is szállítjuk a hulladékot – fogalmazott Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója. – A munkatársaim a szemét összeszedésével három óra alatt végeznek. Nem tervezzük, hogy visszaállítjuk a konténeres gyűjtést. Ennek fő oka, hogy azok hamar megtelnek és olyankor a szemetet ugyanúgy mellérakják. Emellett mindig megjelennek az úgynevezett lomisok, akik átválogatják a „holmit" és sok esetben szétszórják, amire nincs szükségük. El kell ismerni viszont, hogy évről évre több hulladék keletkezik, a lakosság könnyebben válik meg a feleslegessé vált dolgaitól.

Rövid határidő: A kijelölt helyeken általában fél napig lehet elhelyezni a lakossági hulladékot. Fotó: Magasi
Rövid határidő: A kijelölt helyeken általában fél napig lehet elhelyezni a lakossági hulladékot. Fotó: Magasi

Fontos tudni, hogy a lomtalanítás során építőipari törmeléket, veszélyes anyagot, valamint elektronikus berendezéseket nem lehet kitenni. Utóbbiakat a műszaki üzleteknek kellene átvenniük. A Harkai úti hulladéktelepen egy köbméter lakossági hulladék ingyenesen rakható le.

Kosztka László hozzátette, várhatóan a jövő héten döntenek arról, hogy mikor és milyen formában indítják el a zöldjáratot. Ennek keretében a lakosságtól ingyenesen szállítják el a faágakat, a kertben keletkező zöldhulladékot.

A keddi SopronPressben a részletes lomtalanítási ütemtervet is megtalálják olvasóink.

Olvasóink írták

 • 7. joco 2009. március 22. 08:44
  „Valahol tán "pici023" irta meg a VALOT/-igazságot.Vagyis "
  " tanulnunk kell emberien lomtalanitani" ja és "kint" guberáló barnabörü embertársaink azt amit itt csinálnak nem ENGEDHETIK meg maguknak. Na miért?”
 • 6. pici023 2009. március 21. 12:44
  „Szomszed orszagban sem rakanak ki kontenert megis tisztat az utcak ,es naluk is fuj a szel!Söt naluk napokig kintt vannak a kacatok!!!!Szerintem nekünk meg tanulnunk kell emberien lomtalanitani!!!”
 • 5. erdész 2009. március 21. 10:08
  „Sokkal jobb volt a konténer.Utálom,hogy a cigányok már reggel ott ülnek falkában mint a hiénák és várják a szemetet.Utánuk meg a széttiport fű, az apró szemét a fűben. És az is kérdés,hogy hova mennek wc-re.Baromság így.Ki kell a konténert rakni,és ha megtelt azonnal cserélni!”
 • 4. Tódi 2009. március 21. 05:34
  „Tisztelt Kosztka Úr!

  Két mocskos neilonzacskót cuppantott a szélvédőmre a szél a Rákóczi-Hátulsó utca kereszteződésnél, miközben az úttestre folyt szemetet kerülgettem. Mondja ki, ez olcsóbb így. De azt ne tessék mondani, hogy gyorsan összeszedik majd a kupacot. Gyorsan kellett volna üríteni a konténert is, mielőtt megteltek volna és akkor nem kéne ilyen buta érvekkel előhozakodni. Sajnálom, hogy így kellett döntenie, mert ez így nagyon kulturálatlan, undorító és egészségtelen megoldás.”
 • 3. lenk 2009. március 20. 21:58
  „Marhaság. Nekem csak jó tapasztalataim vannak a "lomisokkal". Segítenek, ha cipelni kell, és nem csinálnak extra rendetlenséget. A probléma azokkal van, akik olyasmit raknak ki, amit szétfújhat a szél. Másrészt, ha esik, a kartondobozok szétáznak, és bukott a mutatvány. Jelzem, egy utcán belül lehetne több lerakóhely. A kocsinak mindegy, ha több helyen kell megállni, a lakosságnak nem mindegy, egy kilómétert hurcolja a cumót, vagy háromszáz métert.”
 • 2. Kuvasz 2009. március 20. 18:51
  „Szerintem a konténeres kultúráltabb volt. Akkor legalább csak egy kisebb része került mellé. Most az egész mennyiség "mellette" van. Melyik jobb? Talán az elvitele is könnyebb, egyszerűbb és gyorsabb. Igaz, hogy nagyon sok városban ugyanígy csinálják, de valóban a szél nagy gondokat okozhat, márpedig Sopronban ritka, ha nem fúj a szél.”
 • 1. hozsuzs 2009. március 20. 18:10
  „Reméljük a köztisztasági elég gyors lesz az elszállításban...Pesten az ebből élő "honfitársaink" maffiái csapnak le a kupacokra, kiguberálják, szétborítják az egészet. Kitalálták azt, hogy előtte néhány nappal, tájékozatják a lakosságot, de a gubera maffiát nem lehet kijátszani:) Megfigyelhető a kasztok megjelenése: először nagy teherautókkal jönnek, megbízott embereik ott ülnek a kupacok mellett és őrzik, aztán a maradékot a ladás középréteg vizsgálja/túrja át és végül a gyalogosan, kiskocsival vagy csak táskákkal érkező kishalak újbol szétborítják az egészet, hogy már a fél utca szemétben (mert addigra csak az marad) úszik. Remélem ez a fél nap tartható lesz a város érdekében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodások a rendőrségen

A Szent Margit Óvodából csütörtökön közel ötvenen látogatták meg a Soproni Rendőrkapitányságot. Tovább olvasom