Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nem lesz halotthamvasztó Ebergőcön

Ebergőc - A nem szavazatok kerültek többségbe a tervezett halotthamvasztóról tartott tegnapi népszavazáson Ebergőcön, azaz a helyiek szerint nem épülhet meg a létesítmény. A voksolást az európai parlamenti választásokkal együtt bonyolították le.


Harminchat igen, hatvankilenc nem mellett úgy döntött Ebergőc lakossága, hogy nem   épülhet meg a település határába tervezett halotthamvasztó.

A tegnapi szavazáson egy voks volt érvénytelen. A végeredményt a képviselő-testületnek el kell fogadnia.

A 150 lakosú Ebergőcön négy évvel ezelőtt merült fel először a hamvasztó létesítésének gondolata. A település képviselő-testülete akkor támogatta a tervezett beruházást, s úgy tűnt, a lakosság többsége is egyetért az ötlettel. A rendezési tervet is módosították annak érdekében, hogy ne legyen akadálya az építkezésnek. Röjtökmuzsaj azonban kezdetektől ellenezte a létesítményt, az ottani önkormányzat jelezte is, hogy nem támogatja az elképzelést. A legnagyobb problémájuk, hogy a hamvasztó Ebergőctől távol, Röjtökmuzsaj belterületétől viszont alig néhány száz méterre kerülne megépítésre.

A 150 lakosú Ebergőcön négy évvel ezelőtt merült fel először a hamvasztó létesítésének gondolata.Fotó: Magasi
A 150 lakosú Ebergőcön négy évvel ezelőtt merült fel először a hamvasztó létesítésének gondolata.Fotó: Magasi

„A környék legfőbb vonzerejét a falvak nyugalma és tiszta levegője adja. Erre alapozva hoztak létre egykor SZOT-gyermeküdülőt a régi Verseghy-kastélyban, majd a rendszerváltást követően itt alakítottak ki egy négycsillagos szállodát. Ezek az adottságok vonzották ide szép számmal azokat a külföldieket is, akik  Röjtökmuzsajon és Ebergőcön vásároltak maguknak házakat" – érvelt a hamvasztó ellen  a Kisalföldnek küldött levelében Kiss József röjtökmuzsaji polgármester.  Hasonló véleményen van Kiss Margit is, az a helyi lakos, aki a népszavazási kezdeményezést elindította.

Both József, Ebergőc polgármestere nem ért egyet a röjtökmuzsajiakkal és az ellenzőkkel. „A hamvasztót a település külterületi határvonalához tervezték, amely sem Ebergőc, sem a szomszédos települések életét nem zavarja" – nyilatkozta korábban  a polgármester. A szakhatósági vélemények is azt taglalják, hogy ilyen jellegű létesítmények Európaszerte probléma és gond nélkül működnek, ezért a terveket jóvá is hagyták. A beruházás összértékét mintegy 200 millió forintra tervezték és tíz helybélinek adott volna munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intézetben drogoztak a fiatalok

Sopron - Kábítószerezésen kaptak utógondozottakat a soproni Cseresznye sori gyermekvédelmi… Tovább olvasom