Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem lehet parkolni a belvárosban

Sopron - Nem közelednek az álláspontok a soproni mélygarázs ügyében. A tulajdonjogot gyakorló bank és a városvezetés továbbra is egymásra mutogat.
Továbbra is nehéz a parkolás a belvárosban, egy-egy társasági eseménynél vagy a színházi előadások előtt autósok köröznek egy-egy szabad helyért. A soproniak egyre türelmetlenebbül kérdezik (többek között a Kisalföld Online fórumán): mikor nyit meg végre a mélygarázs?

– A kérdésre az SPT Kft. vezetői válaszolhatnak, az ő tulajdonukban van a létesítmény. A tulajdonosi szerkezet megváltozása okán a Sopron Bank felügyelete alá került a mélygarázs – fogalmaztak a városházán. Az előzményekről a Kisalföld beszámolt. 

– A Sopron Bank készen áll a mélygarázs minél előbbi megnyitására – mondta Thomas Radil, a pénzintézet vezérigazgatója. – Ismeretes, nem a bank alapította az SPT projekttársaságot, a mélygarázs kivitelezője sem a bank volt és az építési vállalkozók kiválasztásában sem működött közre. A pénzintézet a projekt teljes körű finanszírozását vállalta. Tette ezt annak tudatában, hogy a hasznosításra érvényes szerződésekkel rendelkezett a korábbi városvezetéssel. Az üzembe helyezés feltétele a mostani városvezetéssel való együttműködés, ami az elmúlt időszakban teljesen hiányzott. A polgármester és a város nevében eljáró budapesti ügyvédnő együttműködés helyett tovább pereskedik. Nem fogadja el a másodfokon eljárt ítélőtábla jogerőre emelkedett ítéletét, mely az SPT Kft. mélygarázs feletti tulajdonjogát és az építkezés jogszerűségét mondja ki, másrészt újabb peres eljárást indított augusztusban, mely lehetetlenné teszi a megnyitáshoz szükséges konszenzust. A bank a megállapodás érdekében kész lenne akár a finanszírozási struktúra módosításáról is tárgyalni, de egyelőre e kísérletekre a másik fél perekkel válaszolt.

Mélygarázs: Van is, nincs is. A soproniak egyre türelmetlenebbül kérdezik: mikor nyitják meg? Fotó: Magasi Dávid
Mélygarázs: Van is, nincs is. A soproniak egyre türelmetlenebbül kérdezik: mikor nyitják meg? Fotó: Magasi Dávid

Hogy mikor nyithat a mélygarázs, csak a polgármester és a város nevében pereket vezető ügyvédnő tudna választ adni. Műszakilag az üzembe helyezés akár ez év végéig megtörténhetne, azonban jogi eljárásokkal még évekig késleltethetik a megnyitást.

– Csak az SPT Kft. nyithatja meg a garázst, mert a jogerős másodfokú ítélet értelmében ő a tulajdonosa – reagált a feltevésekre Fodor Tamás polgármester. – Ezt jelenleg azért nem tudja megtenni, mert a garázs nem felel meg az építésügyi előírásoknak, példa erre, hogy az örökségvédelem is visszabontásra kötelezte a liftháznál. A mélygarázs sem technológiai, sem biztonságtechnikai szempontból nem működőképes, a szellőztetőrendszer is használhatatlan. A tér felszínén pedig mindenki láthatja, milyen minősíthetetlen munkát végeztek. Az SPT-nek mint jogtulajdonosnak minden eszköze megvan arra, hogy a garázst a műszaki feltételek teljesülését követően megnyissa. Mi is erre várunk. A banknak mint beruházónak az lett volna a feladata, hogy a befektetett pénz felhasználását ellenőrizze annak érdekében, hogy a mélygarázs ne kerüljön két és félszeres összegbe és hogy működőképes legyen.

A városvezetés nem hajlandó kifizetni a garázsért két és félszeres bekerülési költséget, amelyet a bank szinte uzsoraszerződéssel akar kicsikarni a várostól.

Ez 24 év alatt közel 4 milliárd forint lenne. Továbbra is várjuk a bank tisztességes pénzügyi ajánlatát – zárta a polgármester.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. petr 2008. október 27. 21:02
  „Annak idején volt egy ötletem,többen még tartották valamire.A mélygarázs egyik szintjét átkellet volna kötni a Színházba.Következéskép,átlag egy autóba 4fő érkezik színházba.Kb egy éve voltam előadáson,jegy ár 2400ft/fő volt.2500 at is adtam volna.Tehát 4fő/autó 400ft.kiadva előadások alatt is.Bérletek esetén előre eladva az egész parkoló NOS!!! Plussz eső estén,szárazon elegánsan érkezünk.”
 • 93. brrrr 2008. október 24. 10:12
  „Hát nem tudom aranytollas újságíró -e vagy nem de szerintem a gesztenyés cikke alapján nem kapna dicséretet . Én unom a mélygarázsos témát semmi újat nem tartalmazót a cikke . Csak hogy legyen min marakodni bedobta a témát. Legközelebb remélem csak akkor olvasok róla ha tényleg valami új fejlemény van nem csak hergeli akarja a népet !

  Az említett gesztenyés cikk:
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/jo_gesztenyetermes_varhato/2073247/”
 • 92. c1 2008. október 23. 20:46
  „Goklan-nak

  Miről beszélsz, mi is van a bizonyos aranytollas újságírókkal !
  Abszolút zavaros mire reagáltál ezzel, megmagyaráznád:

  70. hozzászólás goklan 2008.10.20. 16:38
  ÁBÉCÉSOPRON -nak
  Mit bántasz aranytollas újságírókat?
  Pfuj, te hálátlan olvasó :)”
 • 91. Intel 2008. október 23. 02:13
  „90-es.

  Addig amíg hivatalosan nem állnak mögöttünk vezetők, semmit nem lépünk.
  Ha kimegyeünk a térre, akkor sokan fogunk kimenni!
  Minden törvényesen kell csinálni, példát mutatva!
  Beszélni kell a kiviteklezővel, akik segítenének ebben, hogy birtokba lehessen venni!”
 • 90. 90 2008. október 22. 11:35
  „Soproniak! Október 23.-án jöjjünk el, közösen,nyissuk meg a Mély garászt, így emlékezzünk a szent forradalomra.”
 • 89. Tancs Kaszabell 2008. október 21. 19:58
  „L Á T Ó egyik hozzászólása után erős indíttatást éreztem arra,hogy végignézzem az írásait.Megtettem.
  Köszönöm, a hozzászólása segítségével tisztábban látok ebben a bonyolult garázs ügyben.
  Mivel biztos ,hogy a jelenlegi helyzet néhány megoldást annullált
  tovább kell gondolni a város gazdasági helyzetét.Megtettem.
  Már nem látom ördögtől valónak az áthidaló hitelfelvételt,de azt sem,hogy segítséget kérjünk,a kormánytól,ez sem ördögtől való.”
 • 88. Csaba Zsuzsanna 2008. október 21. 17:05
  „látó(85)!

  Kedes látó!

  Amit írtál abba majdnem teljesen egyetértünk!
  Hogy a szerződés felelőtlen vagy sem,nem tudom megítélni,nem vagyok jogász!
  S mint tudjuk minden §-nak megvan jogásznyelven az ellen §-sa is!
  A mai viszonyok között nem hinném,hogy egy cég is bevállalná!
  Viszont,ha továbbra is kisértet garázsként működik,tovább romlik az állaga!
  megoldás: egyezkedés!”
 • 87. Hajrá soproniak, hajrá magyarok! 2008. október 21. 10:56
  „Foglaljuk el már a mély garászt, nyissuk ki a parkolót, ahogy a polgármester törvénytelenül az Ógabona teret és az útat birtokba vette. Ha neki lehet a demokráciában ilyent tenni, akkor nekünk is szabad ilyent tenni holnap vagy holnapután.”
 • 86. látó 2008. október 21. 10:14
  „Egy kiegészítés a 4. ponthoz:
  A teljes működési költségvetés nem a mélygarázsé, hanem az Önkormányzat összesen! (csak az arányok miatt írtam)”
 • 85. látó 2008. október 21. 10:09
  „Kedves Zsuzsanna!

  Természetesen, az mindig jó, ha civil emberek (de valóban civilek) elmondják, kifejtik véleményüket, azt gondolom ebben tökéletesen, egyetértünk!
  Arra a kérdésre a válasz, hogy miért nem alakítok céget, pedig a következő:
  1. Ismerem a szerződés feltételit (hiszen nyilvános is)
  2. Ebből kifolyólag a kockázatokat is
  3. Pontosan tudom, ha ezt egy cég akarná működtetni, (főleg ebben a Magyarországra nézve tripla válságban) pillanatok alatt csődbe menne!
  4. Mindebből, pedig az következik, hogy közgazdasági értelemben egy felelőtlen szerződés megkötésére került sor, amit végső soron, ha az Önkormányzat megnyitja, csak újabb hitelekből v. kötvénykibocsátásból lehet megfinanszírozni, hiszen a soproni adófizetők pénze a teljes működési költségvetés 1/5-t fedezi!
  5. Mit lehet tenni: keresni egy céget, aki az ismert kockázatok birtokában "bevállalja", v. tárgyalni a működtetés feltételeinek megváltoztatásáról!

  Tisztelettel”
 • 84. met 2008. október 21. 08:47
  „Kedves fórumozók!
  Nagyon jól eltudunk vitatkozni a semmin, mert legyünk őszintén, nem sok valós ötlet hangzott el eddig, bár mindenki kifejtette a másik félről a véleményét!
  Miről is vitatkozunk? Érdemes -e megnyitni a mélygarázst vagy sem?
  Úgy gondolom ez egyszerű gazdasági számítással megoldható, csak ismerni kell menyibe kerül a működési költsége, mennyi bevételt termel, természetesen figyelembe kell venni, azt is hogy kísértet garázs mennyiben kerül. Ezek nélkül az adatok nélkül a vita parttalanná, sár dobálássá válik!
  Ha ezek az adatok megvannak lehet gondolkozni azon, hogy lehet kihasználhatóbbá, gazdaságosabbá tenni.
  Nem értem miért nem rukkol elő a város vezetés ezekkel az adatokkal.
  Amennyiben az előző város vezetés rossz szerződést kötött, miért nem tárgyalnak a módosításokról? Miért nem történik semmi? Kinek jó a kialakult helyzet?
  Rengeteg kérdésem van még, irigylem azokat akik ebben az zűrzavaros ügyben tisztán látnak, de vajon az-e valóság amit ők látnak?”
 • 83. Csaba Zsuzsanna 2008. október 21. 06:36
  „látó(82)
  Ad egy: nincsenek támogatóim,ugyanolyan kis emberke vagyok Sopronban,mint bárki más!
  Ad kettő: nem óhajtok céget alapítani -nincs rá lóvém,s mint köztudott a mai válságban nem adnak pénzt a bankok-s,nem szeretném senki munkáját elvenni az önkormányzatnál!:-)))

  De miért nem alakít Ön céget a mélygarázzsal kapcsolatban?

  Egy kérdésre szeretnék válasz kapni Öntől:
  Miért baj az,ha valaki/valakik civilként észrevételeket tesznek és lépni szeretnének a várossal kapcsolatban, hogy jobb és szebb legyen Sopron???
  --------------------------------------------------------------------------------

  Miért van az,hogy ha mi civilek felteszünk egy két kérdést,akkor elmaszatolt válaszokat kapunk?
  Én anno írtam az előző és az azt megelőző városvezetésnek is(levélben) és mindig konkrétan a feltett kérdéseimre megkaptam a pro vagy kontra választ! Hmmm....”
 • 82. Csaba Zsuzsanna 2008. október 21. 06:22
  „Én is soproni!(78)
  Jogos!
  Annyi probléma van a városban,hogy Ikvát lehet rekeszteni:-)))
  A volt laktanya szerintem a Rendőrségnek és a Tűzoltóságnak együttesen megfelelne! Csak azt nem szabad,hogy a régit lebontsák,hanem műemlék-védelem alá kell helyezni! Nagyon értékes telken van!
  Várkerület! Egyetértek!
  Buszvég: Hát szerintem már kinőtte magát,új hely kéne ,van pár ötletem,hogy hova!”
 • 81. látó 2008. október 20. 22:11
  „Kedves Zsuzsanna!

  Mivel nem reagált javaslatomra mégegyszer idemásolom:

  "Tisztelt Csaba Zsuzsanna!

  Van egy javaslatom Ön és támogatói számára:
  Alapítsanak egy céget, adjanak ajánlatot a mélygarázs üzemeltetésével kapcsolatban az SPT és a finanszírozó Sopron Bank részére, az Önkormányzat és Holding bevonásával!
  Amennyiben ajánlatuk nyer, onnantól élvezhetik a mélygarázs hasznait és terheit egyaránt! Ezután amennyiben sikeresek, meghajlók Önök előtt, de csak abban az esetben ha cégük megéli az első gazdasági évük végét!
  Sok sikert kívánok tevékenységükhöz, mindannyiunk érdekében!"”
 • 80. Intel 2008. október 20. 21:49
  „78 támogatásomra számíthatsz benne!
  Teljesen igazad van!

  Ird meg Simon sajtószóvivőjének, Abdainak!
  Abdai Úr hol tetszik lenni?
  Vár a viher előtti csendbe?
  Lassan jön aminek jönnie kell! Keressék elő a papírokat! Mivel a Napló már készül!!!

  Országos Tv show:)”
 • 79. Világ Jocói, egyesüljetek! 2008. október 20. 21:40
  „joco1azigazi!

  Még mindig nerm sikerült válaszolnod a 2008. október 19-én 11:59 órakor feltett kérdésre! Hogy egyszerűbb legyen a dolgod, megismétlem:

  Van neked egyáltalán vezetői engedélyed? Vagy autód? Vagy csak szajkózod a hülyeséget, amire az illegalitásba vonult MSZMP csúcstitkára tanított? Várom válaszod! Komolyan!

  Na, világ egyik legnagyobb Jocója, mi a válasz?”
 • 78. karl m 2008. október 20. 20:53
  „alvállalkozók akiket nem fizettek ki
  jelenkezzenek itt ezen a fórumon
  miért nem és mennyit nem kaptak meg munkájukért
  talán segíteni is tudunk rajtuk
  pojbics dr sem golyóálló .”
 • 77. én is soproni 2008. október 20. 20:17
  „Ha-hó !!!!!
  Sopronnak van más problémája nem csak a garázs
  1 .)buszvég állomás normális áthelyezése ,ahol a környezetet nem szennyezi mármint az embereket.
  2 .)tűzoltóságnak egy olyan hely ami közel van a város minden pontjához .
  3.)várkerület újbóli egyirányú forgalom(nem volt régen dugó .”
 • 76. dezsőke 2008. október 20. 20:00
  „Na, ha áll már a víz, akkor le lehet menni búvárkodni. Lehet, hogy megtaláljátok a kémjelentéseket tartalmazó fémdobozokat. Persze, ürgebőrbe varrva.”
 • 75. Intel 2008. október 20. 18:58
  „Lassan éles fordulat következik a mélygarázs ügyben!
  Mi már tudjuk, amit a jobboldaliak nem! Talán még Fodor sem! :)
  A mélygarázsban áll a viz valóban, mert amig nem veszik használatba a garázst, az szivíttyúkat nem lehet bekapcsolni, ezért jön fel benne a viz.
  Amúgy senki ne úgy képzelje el, hogy szinültig tele van!

  Tisztelt Kisalföld!
  Várjuk az Stp-vel való cikket!”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mongol kapcsolat

Sopron - Dr. Omboosuren Erdenechimeg, Mongólia magyarországi nagykövete indítvánnyal érkezett… Tovább olvasom