Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Nem kezelték hűtlenül a pénzt a fertődi önkormányzatnál

Bűncselekmény hiányában, illetve elévülés miatt már nem nyomoz a megyei rendőr-főkapitányság a fertődi önkormányzat ellen. Az ÁSZ jogorvoslattal élt.


Az Állami Számvevőszék még 2010-ben, a fertődi önkormányzat ellen kezdeményezett eljárást nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. A Soproni Városi Ügyészség fokozott felügyelete mellett ismeretlen tettes ellen folyt le a nyomozás, amelyet a kapuvári rendőrség folytatott le. Első körben a rendőrségen bűncselekmény hiányában lezárták az eljárást.

Az ÁSZ akkor panasszal élt. Az új nyomozást ugyancsak fokozott ügyészségi felügyelet mellett a megyei rendőr-főkapitányság folytatta le.

Az eljárás a napokban ért véget. Mint azt megtudtuk, a nyomozást bűncselekmény hiányában, valamint elévülés miatt lezárták. Információink szerint az ÁSZ jogorvoslati kérelemmel élt, amelyet a megyei ügyészég bírál el. Minderre harminc nap áll rendelkezésre.

Az ügy előzményei:

A fertődi képviselő-testület még évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy a város megvásárol kettő darab erdős-fás ingatlant, s itt egy szélerőmű parkot hoz létre. A városnak viszont nem volt pénze, így egy magánembertől kértek kölcsönt. A szerződésbe beírták: amennyiben nem tudnak fizetni, akkor a tulajdoni jog átszáll a kölcsönt adójára. Elérkezett a fizetés időpontja, pénz továbbra sem volt, viszont a város az ingatlanhoz is ragaszkodott.

Ekkor - 2007. februárban - jött egy újabb megoldási lehetőség: egy másik embertől kértek 7,7 millió forint kölcsönt. Ezzel az előző hitelezőt kifizették, és időt nyertek.

Az új szerződésbe is belefoglalták: amennyiben nem fizetnek, az erdős-fás rész a magánszemélyé lesz. Egy fontos kikötés viszont kimaradt, mégpedig az, hogy ez utóbbi eshetőségkor a tartozás érvényét veszti.

A magánszemély, a hitelen túl, a városnak adott még 1,8 millió forint szabad felhasználású infrastrukturális támogatást.

Telt közben az idő, közeledett a visszafizetés határideje. Ekkor a hitelező ismét jelentkezett, kérte, hogy biztosítsanak számára elővásárlási jogot. Az ingatlan egy részéért cserébe, egy Tolna megyei Bogyiszló községben levő - korábban az általa 300 ezer forintért vásárolt - külterületi ingatlant ajánlott fel.

Egyébként, miután az önkormányzat nem fizetett, az erdőrész automatikusan átszállt a kölcsönt adó magánszemély tulajdonába.

Az előzményekről részletesen itt olvashatnak >>

Olvasóink írták

 • 3. Solaris 2011. június 29. 19:45
  „A legnagyobb csalódást Fertőd lakosainak MF orvos alpolgármester jelenti.
  Olyan társaságnak lett az arca akik 20 év alatt tönkretették a várost saját önös érdekeik miatt!!!
  sajnáljuk, hogy egy olyan ember akiben megbizott a város lakossága , hátat forditott az embereknek és nem a város érdekében dolgozik.... sajnáljuk doktor ur nem ezt várta el a lakosság!”
 • 2. macsek00 2011. június 29. 18:41
  „Sajnos "az előző polgármester PG és társai" továbbra is bitorolják a hatalmat Fertődön. Semmi sem változott, csak meg kell nézni a legutóbbi képviselő testületi ülést. Bezzeg amikor a lakosság is megszólalhatna (közmeghallgatás!), elhúzzák az irhájukat a jegyzővel együtt. Fertődiek ÉBRESZTŐ !!!!!!!!!!!!”
 • 1. Solaris 2011. június 28. 20:00
  „Mindenki tudta, hogy nagy disznóságok folytak Fertődön mig az előző polgármester FG és társai bitorolták a hatalmat a városban!!! de ez minden képzeletet felülmúl...
  Ha jól értelmezem addig cserélgették a telkeket kölönböző ürügyekkel, mig 7,7 millióból csináltak 300 ezer forintot???
  Ehhez aztán pofa kell ... és tessék mondani a különbözet hova vándorolt????
  Azt is megtudhatták a polgárok ,hogy Tolna megyében van egy kis ingatlanunk ami ér 300 ezer forintot igen jól látják! oda küldeném a volt polgármestert és cinkosait táborozni , mert ilyen embereknek nincs helyük a városban !!!
  Ezek után ki meri azt állitani, hogy nem történt büncselekmény??
  Hajrá ÁSZ ne hagyd magad!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét: Tízforrás Fesztivál Hegykőn

Július 8-án gördül fel a szabadtéri színpad képzeletbeli függönye, hogy aztán tíz napon keresztül négy Fertő-parti település számos helyszínén kiváló programok szórakoztassanak több ezer nézőt.
Tovább olvasom