Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nem kétséges: Szalmonella fertőzés volt Fertődön

Lezárult a fertődi szalmonellajárvány hatósági vizsgálata. A fertőzés forrása ismeretlen maradt, de a főzőkonyhai eredet nem kizárható.


Mint arról beszámoltunk, tömeges megbetegedés történt Fertődön. A szalmonellajárvánnyal kapcsolatos hatósági vizsgálatok befejeződtek. A jelentés szerint a Salmonellosis-járvány közös forrásból eredő megbetegedésekre utal. A fertőzés forrása ugyan ismeretlen maradt, de a főzőkonyhai eredet nem kizárható, a járványügyi adatok ezt valószínűsítik.

Dr. Amberger Erzsébet kistérségi tiszti főorvos a Kisalföld érdeklődésére részletezte: a járvány a fertődi óvoda-bölcsőde négy telephelyét – a két fertődit, a fertőendrédit és a sarródit –, továbbá a fertődi általános iskolát érintette. A fertőzés veszélyének kitett közösség teljes létszáma 544 fő volt. A járvány ideje alatt összesen negyvenegyen betegedtek meg: az óvoda-bölcsőde telephelyen harminckettő óvodás és egy óvónő, az általános iskolában hat napközis és két menzás tanuló.

A megbetegedések változó lefolyásúak voltak, az enyhétől a középsúlyosig. Kórházi ápolásra öt óvodás és egy általános iskolás szorult.

– A járvány kivizsgálását nehezítette, hogy az eseményről későn szereztünk tudomást, s a gyermekeket az ügyeletes orvoson és kórházon kívül nyolc orvos látta el – közölte a tiszti főorvos. – A szalmonellafertőzés elsődleges gyanúsítottja végül is a március 22-re főzött ebéd – gyümölcsleves, burgonyafőzelék, sült csirkecomb, palacsinta, alma – volt. Olyan beteg nem került a látókörünkbe, aki egyikből sem evett volna, és mégis megbetegedett. 

Összegzésként elmondható, hogy a fertődi Salmonellosis-járvány közös forrásból eredő megbetegedésekre utal. A fertőzés forrása ugyan ismeretlen maradt, de a főzőkonyhai eredet nem kizárható, a járványügyi adatok ezt valószínűsítik. A fertőtlenítő takarítást az érintett telephelyeken azonnal elrendeltük, azokat végrehajtották.

A gyermekközösségeket ellátó főzőkonyhán tárolt gyorsfagyasztott csirkealsócomb mintában volt szalmonellabaktérium, de nem a betegekével azonos típusú. A vizsgálat időpontjában a konyhán az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság hiányosságot nem tárt fel  – zárta dr. Amberger Erzsébet tiszti főorvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová lettek az átmeneti évszakok?

Míg április elején a lakások többségében fűtöttek, a hónap végére kis túlzással már a… Tovább olvasom