Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Nem kér a Zichy-Meskó- palotából az Akadémia

Sopron - Kútba esik az elképzelés, hogy az MTA jutányos áron megvásárolja, helyreállítja – és tudományos célra hasznosítja – a soproni belváros egyik gyöngyszemét, a Zichy-Meskó-palotát. A polgármester tudatta, az épület hasznosítását újragondolja az önkormányzat.
A Magyar Tudományos Akadémia régi célja volt, hogy Sopronban kihelyezett tudományos munkát folytasson, a határhoz közeli helyszínen nemzetközi kapcsolatait erősítse, esetleg a veszprémihez hasonló akadémiai bizottságot hozzon létre. Az MTA a korábbi tárgyalások során jelezte, hogy alkalmas helyszínnek tartja az önkormányzat tulajdonában lévő, s jelenleg kihasználatlan Kolostor utca 11. szám alatti Zichy-Meskó-palotát, azt megvásárolná és pályázati pénzből felújítaná. Tekintettel arra, hogy ez utóbbi több százmilliós beruházást igényelne, a közgyűlés az ingatlan értékét 19 millió forintban állapította meg, s egyben felhatalmazta a polgármestert, hogy készítse elő az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést. Egyúttal tájékoztatták az MTA korábbi elnökét, Vizi E. Szilvesztert, hogy a soproni városvezetés minden törvényes segítséget megad az épület rekonstrukciójához. Az ajánlati kötöttség 2008. október 31-i hatályú volt.

Október 31-ével a Zichy-Meskó-palotára vonatkozó önkormányzati ajánlat a közgyűlés határozatának megfelelően lejárt, így az épület hasznosítását újragondolja az önkormányzat.
Október 31-ével a Zichy-Meskó-palotára vonatkozó önkormányzati ajánlat a közgyűlés határozatának megfelelően lejárt, így az épület hasznosítását újragondolja az önkormányzat.

Az év folyamán azonban tisztújítás zajlott le az MTA-nál, az új elnök Pálinkás József lett.

– Az Akadémia jelenlegi vezetésének véleménye szerint az MTA nincs abban a helyzetben, hogy egy 1600 négyzetméteres palotát felújítson akkor, amikor Sopronban az egyetemen megfelelő helyiségek állnak rendelkezésre akár konferenciák rendezésére, akár egyéb tudományos tevékenység folytatására – nyilatkozta a Kisalföldnek Pálinkás József, az MTA elnöke. – Ha valaki elővesz egy papírt és egy ceruzát, s kiszámolja, mennyibe is kerülne egy ilyen műemléki palota felújítása és működtetése, be kell látnia, hogy egy ilyen méretű épület üzemeltetése majdnem összemérhető az MTA budapesti székházáéval, tehát ez a megoldás gyakorlatilag szóba sem kerülhet. Ezzel együtt az MTA hozzájárul a Sopronban is megalakult, s az Akadémiához köthető tudományos testület működési költségeihez.

– Október 31-ével a Zichy-Meskó-palotára vonatkozó önkormányzati ajánlat a közgyűlés határozatának megfelelően lejárt, így az épület hasznosítását újragondolja az önkormányzat – fogalmazott tömören Fodor Tamás polgármester. – A Soproni Tudományos Testület működési feltételeinek kidolgozása pedig jelenleg is folyamatban van az Akadémia és a város között.

Az MTA nincs abban a helyzetben, hogy egy 1600 négyzetméteres palotát felújítson akkor, amikor Sopronban az egyetemen megfelelő helyiségek állnak rendelkezésre tudományos tevékenység folytatására.
Pálinkás József, az MTA elnöke

A Soproni Tudományos Testület működési feltételeinek kidolgozása folyamatban van az Akadémia és a város között- mondta Fodor Tamás polgármester.

Olvasóink írták

 • 5. Csabazs 2008. november 22. 17:50
  „Igen,laknak!
  Az ott lakó a saját költségén korszerűsítette a lkását és nem tudott az ök. megfelelőt adni!”
 • 4. Rainbow 2008. november 22. 08:38
  „A félreértés elkerülése végett, a házban még laknak!!!”
 • 3. Csabazs 2008. november 22. 06:23
  „Az ingatlan értékét 19 millióban állapították meg, tekintettel arra,hogy a a felújítás több száz millióba kerülne!

  Egy 1600 négyzetméteres ingatlanért nagyon kevés a 19 millió forintos vételár!

  Sebaj,áll tovább üresen,az állaga romlik, végül majd egy olyan kísértetház lesz mint a Hátsókapu utcai! Bár itt ajtók és ablakok még vannak!

  Anno a lakók nem nagyon akartak kiköltözni az ott lévő lakásokból!”
 • 2. fcsoproni 2008. november 22. 06:22
  „"egy ilyen méretű épület üzemeltetése majdnem összemérhető az MTA budapesti székházáéval."
  Elnök Úr! Látta már a mi épületünket? Én láttam az Önökét. Két szintes, fél Parlament nagyságú épület a Duna parton. Az arányok és a költség valahogy nem jön össze. Azért elvárható lenne, ha egy akadémikus elővesz papírt és ceruzát akkor pontosan számol. Nem mellé beszél.
  Ilyen szinten az elődömet nem minősítem. Ez szabály kellene lenni.”
 • 1. TancsKaszabell 2008. november 21. 18:40
  „Egyáltalán nem örülök,ez a gazdátlan épület így tovább romlik.
  "Az Akadémia jelenlegi vezetésének véleménye szerint az MTA nincs abban a helyzetben, hogy egy 1600 négyzetméteres palotát felújítson..."
  Az előző, ergo "felelőtlen" volt.
  Ejnye,ejnye elnök úr még mindig politizálunk?
  "Csak papír és ceruza"kellett és a nagy ötletet az asztal alá seperték.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------
  "..............az épület hasznosítását újragondolja az önkormányzat - fogalmazott tömören Fodor Tamás polgármester."
  Tessék mondani,ezt azok teszik majd akik az előzőt kitalálták?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségünkért értekezett a hatszáz szakdolgozó

Sopron - Regionálissá bővült az Erzsébet oktató kórház évente tartott tudományos értekezlete: több… Tovább olvasom