Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem kell a rénszarvas

Sopron - Idén Supka-Kovács Tamásnak ítélte a Városszépítő Egyesület a Winkler Oszkár-díjat.

Az építész szereti a soproni hagyományokat, de nem kedveli a külföldről behozott giccset, és azt, hogy hagyjuk elrohanni magunk mellett a lehetőségeket.

A fertődi születésű tervező családjában több művész is van, ezért úgy érzi, talán a gének is szerepet játszhattak hivatása megválasztásában. Pedig amikor válaszúthoz érkezett, még nem volt túl népszerű és ismert az építészszakma, és túl sok lehetőséget sem rejtegetett. Felesége soproni poncichter családba született, felsőfokú tanulmányaikat Budapesten végezték, s noha munkalehetőség is adódott volna a fővárosban, mégis hazajöttek.

– Építészként talán nagyobb ívű feladatokat kaphattam volna Pesten, de visszahúzott a szívem. Gimnáziumba Sopronba jártam, beleszerettem a városba. Itt is akad kihívás, hiszen igazi kreativitást igényel egy-egy új vagy felújított épületet beilleszteni a történelmi negyed koros házai közé vagy éppen egy mai igényeknek megfelelő, modern tulajdonságokkal bíró házat megálmodni a Lövérek villasoraiba. Azzal, hogy hazajöttem, egyfajta léptéket is választottam, de nem bántam meg, minden feladatot sajátos izgalommal fogadok és a maximumot hozom ki a munkáimból – fogalmazott. – Sopronban a legkedvesebb épületem a Várkerületen van.

Supka-Kovács Tamás: ˝Szeretem Sopronban a belvárosi hangulatot, a Lövérek levegőjét és építészetét, amit az angol külvárosi negyedekhez hasonlítanék.˝
Supka-Kovács Tamás: ˝Szeretem Sopronban a belvárosi hangulatot, a Lövérek levegőjét és építészetét, amit az angol külvárosi negyedekhez hasonlítanék.˝

A 108. szám alatti házat Beck Zsuzsa tervezte a ’70-es években és igen elegánsan illeszkedik a környezetébe. A mai építészeknek is csak ez lehet a célja, hogy a tájba mindig illeszkedő és soha nem hivalkodó épületeket tervezzenek. Szeretem Sopronban a belvárosi hangulatot, a Lövérek levegőjét és építészetét, amit az angol külvárosi negyedekhez hasonlítanék. Szeretem, hogy mindenhonnan templomtornyok néznek vissza rám, s örömömre szolgál a helyiek lokálpatriotizmusa, a hagyományőrzésre való törekvés.

Supka-Kovács Tamás nem tudja nem építészként vizsgálni szeretett városát, de kritikai észrevételei más jellegűek.

– Nem mindig tetszik, hogy itt fontolva haladók az emberek és néha a város is. Úgy érzem, olykor elmennek mellettünk a lehetőségek, nem mindig tudunk élni egyedi adottságainkkal. Szerintem a turizmusban sokkal több rejlik, mint amennyit kiaknázunk belőle, pedig folyton azt halljuk, hogy Sopronban ez az egyik kitörési pont. Nagyon szomorú vagyok, amikor nyugati szomszédainknál a gulyásra és a Csárdáskirálynőre alapoznak egy-egy rendezvényt, mert mindkettő a miénk. Nem szeretem azt sem, hogy mi viszont sokszor hasonlítani akarunk az osztrákokhoz. Egy-egy építtetőnél tapasztalom, hogy a külföldön megismert dolgokat szeretné viszontlátni saját házában. Pedig a giccs nem illik a mi környezetünkbe, s nem biztos, hogy minden jó, ami nyugatról jön. Én például nem örülök a festett rénszarvasnak a házfalakon, a helyi építészeknek jobb ötleteik vannak arra, hogy tehetjük egyedivé az otthonainkat.

Olvasóink írták

 • 11. Hozzászóló 2009. október 15. 08:22
  „#10. Nincs mit. Üdv”
 • 10. LordByron 2009. október 14. 14:27
  „Kedves Hozzászóló!
  Köszönöm hogy figyelmeztetett az elírásra Makovecz Imre nevével kapcsolatban!”
 • 9. józanparaszt 2009. október 14. 13:57
  „Das bessere Ungarn - a jobb Magyarország!!! (nem politikailag) a legjobb - beste .. najó ennyi”
 • 8. Hozzászóló 2009. október 13. 08:35
  „Kedves Beaubo és LordByron! Szegény "Imre" se nem Makovics, se nem Makovec, hanem úgy hívják, hogy Makovecz Imre. Tudom, hogy egy fórum nem egy tudományos folyóirat, de azért a nevekre itt is ügyeljünk! Szép napot!”
 • 7. babapofi 2009. október 13. 08:24
  „A Várkerület házait felújítgatják,de a minőség általában csak "úgymond" a taknyolgatással ér fel! Mert tessék csak egyszer benézni az udvarokba,kapuk mögé......bizony lehangoló látvány!A lakóknak/volt bérlőknek/általában nincs pénzük a felújításra,mert hitelből vették meg a lepukkant önkormányzati bérlakásaikat.A tisztelt városvezetésnek meg nem ez a fontos.Erre nincs pénz/csak perre,meg drága sztárügyvédekre/.Pedig először talán a HELYI POLGÁROKNAK kellene komfortosan és jól érezni magukat SAJÁT VÁROSUKBAN!”
 • 6. LordByron 2009. október 12. 20:58
  „Beaubo te nem érted, hogy miért van baja az Építész úrnak a magyar hagyományok külföldön való felhasználásával. Nem az a baj, hogy az osztrákok szeretik, hanem az, hogy náluk csinálják és nem nálunk. Hogy hozzájuk mennek a bécsiek ezrei, és nem hozzánk, Magyarországra. És miért örüljünk mi annyira annak, hogy Ausztriában olyan jól megy a MAGYAR hagyományokra épülő turizmus? Hiszen azok a hagyományok a MIEINK!!!! Ez a lényeg.
  "EZ MEG MI ??? :
  "Nem szeretem azt sem, hogy mi viszont sokszor hasonlítani akarunk az osztrákokhoz. Egy-egy építtetőnél tapasztalom, hogy a külföldön megismert dolgokat szeretné viszontlátni saját házában. Pedig a giccs nem illik a mi környezetünkbe, s nem biztos, hogy minden jó, ami nyugatról jön..."
  Akkor hová nézzük? Románia felé? Jajj...
  Szerintem nem csak giccs jön ki külföldröl, nézzük körbe, hogy néznek ki a házak Sopronban. Ezek nem csak külföldi peldák alapján építik meg, és sokszor rosszab minöségben mint nyugaton.
  Hol a jó magyar peldák az építészetben? Makovics Imre és az Ö teljesen antikrónológikus formavilág?
  A mai építészetben nem kellene nemzeti vonalok érezni, szerintem."
  Beaubo!! Egyrészt tanulja meg használni szép magyar nyelvünket, mielőtt baromságokat (ráadásul helytelenül) irogat. Pl a "Makovics Imre" az Makovec Imre. Nem mindegy. És inkább büszkének kellene lennie rá, mint ócsárólni. Hol tud olyan eredményeket fölmutatni, mint Ő?
  És nem kell sehova sem nézni. Sem Ausztria, Sem románia felé. Megvannak a magyar jellegzetességek!! És persze, hogy nem csak csupa giccs jön be, erről szó sem volt. Az Építész úr azt írta, hogy:Pedig a giccs nem illik a mi környezetünkbe, s nem biztos, hogy minden jó, ami nyugatról jön...". Ez a lényeg: Nem biztos hogy mindig jó.
  És mi az hogy a mai építészetben nem kellene a nemzeti vonalakat és jellegzetességeket belevinni!!! Ez a mondata kiválóan bizonyítja épelméjűségét. Na meg mást is bizonyít....... Bizonyos hovatartozást.....
  És az ötletek városa!!!!!???? Hát ha egy kicsit körülnézne Sopronban, és lenne egy kis fantáziája, nem vakítaná el teljesen a gyűlölet a városvezetést illetően, akkor meglátná a lehetőségeket..... Ha érdekli, elküldöm a város különböző építészeti illetve turisztikai lehetőségeinek listáját!”
 • 5. Beaubo 2009. október 12. 20:03
  „""Nagyon szomorú vagyok, amikor nyugati szomszédainknál a gulyásra és a Csárdáskirálynőre alapoznak egy-egy rendezvényt, mert mindkettő a miénk...""
  SUPKA-KOVÁCS ÚR: Burgenland Magyarország része volt 1921-ig (most már nem, és az ottani emberek nem is bántják, mert jobb lett nekik, lemaradták a kommunizmusról, az államosításról és magyarosításról), azért miért nem szabadna nekik magyar kulturális elemekre alapozni a rendezvényükre? Nagyon jól megy a turizmus ott, tudomásom szerint! Bécsiek ezrei jönnek nyaranta Fertömeggyesre az Ön által említett Csárdáskirálynöt megnézni, már az 50-es évek óta! Inkább örülünk neki, ez igazi európai hozzáállás, nem gondol?
  Egyszer a PESTER LLOYD (Magyarország német hetilapja) cikket írt erröl. Címe: BURGENLAND - DAS BESSERE UNGARN (Burgenland, a legjobb Magyarország).
  Öntöl mint építésztöl egy nyítottabb, liberálisabb beállítást vártam volna.
  A szép régi soproni épületek jók, de hol az Ön ötletek a városra ? Hm? Templomtornyok és lövereki villák?!? Tessék?”
 • 4. Beaubo 2009. október 12. 19:54
  „EZ MEG MI ??? :
  "Nem szeretem azt sem, hogy mi viszont sokszor hasonlítani akarunk az osztrákokhoz. Egy-egy építtetőnél tapasztalom, hogy a külföldön megismert dolgokat szeretné viszontlátni saját házában. Pedig a giccs nem illik a mi környezetünkbe, s nem biztos, hogy minden jó, ami nyugatról jön..."
  Akkor hová nézzük? Románia felé? Jajj...
  Szerintem nem csak giccs jön ki külföldröl, nézzük körbe, hogy néznek ki a házak Sopronban. Ezek nem csak külföldi peldák alapján építik meg, és sokszor rosszab minöségben mint nyugaton.
  Hol a jó magyar peldák az építészetben? Makovics Imre és az Ö teljesen antikrónológikus formavilág?
  A mai építészetben nem kellene nemzeti vonalok érezni, szerintem.”
 • 3. Hozzászóló 2009. október 12. 16:07
  „Segítek. Pl. az ő irodájuk tervezte a Fórum átjáróban a volt laborépület kollégiummá alakítását. A díj ugyanis - tudtommal - nem életműdíj, hanem minden évben egy konkrét beruházás kapja. Idén az említett katolikus kollégium volt a szerencsés, valószínűleg így jön a képbe a tervező.”
 • 2. naplopo 2009. október 12. 14:29
  „Hát igen, a tartalom nem a címhez kötődik.”
 • 1. Boróka53 2009. október 12. 12:56
  „A cikkből nem derül ki, milyen konkrét munkái alapján kapta az építész úr ezt a díjat. Szívesen láttam volna pár fotót az általa "megálmodott, elképzelt, megvalósított"...stb. házakról, épületekről!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos verseny Széchenyiből

Nagycenk - Gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából a hazai és a határon túli… Tovább olvasom