Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Nem kapott emelt ápolási díjat

A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint a kiemelt ápolási díj nem jár automatikusan.
– Nagy reményeket fűztünk ahhoz a korábbi bejelentéshez, hogy idén év elejétől emelni fogják az ápolási díjat. Ehhez képest csalódást okozott a január vége: ugyanannyi ápolási díjat kaptam kézhez, mint több éve, azaz 26.500 forintot – kezdte észrevételét Kőnig László soproni olvasónk. – Egyedül nevelem és ápolom 32 éves értelmi fogyatékos lányomat, 1997 óta. Ő 33.330 forint rokkantsági járadékban részesül, s kapunk még 20.300 forint kiemelt családi pótlékot is. Nehezen jövünk ki – főként télen – ebből az összesen nyolcvanezer forintból, ezért is vártam nagyon az ápolási díj növekedését. Miként lehet az, hogy az ígéret ellenére nem kaptunk emelést?

A megyei kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szerve tájékoztatása szerint a kiemelt ápolási díj nem jár automatikusan. Az emelés iránti kérelmet a járási hivataloknál lehet benyújtani elbírálásra. Ehhez csatolni kell az ápolásban részesülő személy komplex bizottsági szakvéleményét, vagy az azon alapuló „Hatósági bizonyítványt". Csak ezt követően folyósíthatják az érintettek számára az emelt ápolási díjat. Az alap ápolási díj 26.500 forint bruttó, nem változott, de a kérelem benyújtását követően dől el, hogy a fokozott vagy a kiemelt ápolási díjra jogosult-e az illető. A fokozott ápolási díj az alapdíj 130 százalékáról 150 százalékára emelkedik, 44.250 forintra, ami nettó 39.825 forintot jelent. Kiemelt ápolási díjra jogosult a közeli hozzátartozó, ha olyan személy gondozását végzi, aki a 18. életévét betöltötte, egészségkárosodása jelentős és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes. A kiemelt ápolási díj bruttó 51.300, nettó 47.790 forint.

A Soproni járás területén tavaly 308-an részesültek ápolási díjban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatták a templomfelújításokat

Az Árpád-házi Szent Margit-plébánia új templomának acélkeresztjét vasárnap szentelte fel Pápai Lajos megyés püspök, a Szent György-plébánia mintegy százéves tetőszerkezetének pedig tavasszal folytatódhat a cseréje. Tovább olvasom