Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Nem kaphat életkezdési támogatást a gyermek

Sopron - Egy, az ombudsmanhoz eljuttatott beadványban egy soproni család nehezményezte, hogy gyerekük az édesanya külföldi állampolgársága miatt nem kaphat életkezdési támogatást Sopron önkormányzatától. Szabó Máté ombudsman ebben nem látott alkotmányos visszásságot.


Egy panaszbeadvány nyomán az ombudsman kifejtette: annak nincs alkotmányos indoka, hogy az államkincstár megtagadja az anyasági támogatást arra hivatkozva, hogy bár az apa magyar állampolgár, az anya csak tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa részletezte: a törvény szerint magyar állampolgár gyermeke születésénél fogva magyar állampolgárrá válik, függetlenül attól, hogy a magyar állampolgárságot az apa és az anya, vagy csak egyikük révén szerezte.

A beadvány ugyanakkor azt is kifogásolta, hogy az anya külföldi állampolgársága miatt a gyermek nem kaphat életkezdési támogatást Sopron önkormányzatától. Az önkormányzati rendelet szerint a támogatás annak a magyar állampolgárnak jár, akinek mindkét szülője soproni, közigazgatási területen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkeznek. Tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldinek Magyarországon csak tartózkodási helye lehet, állandó lakhelye nem. Szabó Máté ombudsman ezért az életkezdési támogatás megtagadásában nem látott alkotmányossági visszásságot.

Munkatársunktól (Országos Sajtószolgálat nyomán)

Olvasóink írták

 • 12. cherry 2009. március 03. 11:56
  „Cerwinnel teljesen egyetertek.
  Jogosan nem kap tämogatäst. En ausztriäban mint bejelentett munkavällao -vannak jogaim aläirom, DE mindenfele tämogatäst, könnyitett ällami hitelt stb. en sem vehetek fel, pontosan azert mert nem ott elek...- amivel teljesen egyet is ertek.
  A feketemunkäsok..nos valoban tudok en is olyan esetekröl, mikor kinn dolgozik, itthon felveszi a gäzärtämogatäst, gyereknek tankönyvämogatäst es igy toväbb ..no comment..märcsak elvböl se tennem.
  Üdv: Cherry”
 • 11. cocialisták 2009. március 02. 21:56
  „Te Intel! Mielőtt fikázódsz, néha hívd fel a maszop irodát. Ott segítenek, hogy mikor támadtok és mikor védekeztek. Így elkerülhetőek a kínos beégések..”
 • 10. nem.mondom.meg 2009. március 02. 08:24
  „Két megyjezés:

  "http://62.77.131.155/hu/babakotveny/tudnivalok...
  ... a leírás a szülőről egy szót nem szól"

  Ne keverjük a dolgokat. Itt most nem arról van szó, amit a magyar állam ad a babakötvényhez és az államkincstárnál lehet igényelni, hanem arról a plusz 40.000 Ft-ról, amivel mindezt Sopron városa megfejelte a soproni gyerekek esetében. Na ennek vannak feltételei.

  "Szép volt Fodor Tamás és csapata!"

  Ezt az önkormányzati rendeletet éppenséggel a Walter ciklus alatt hozták. Tehát a Fodor Tamásos politikai töltetű vélemény nem talált. Inkább öngól.”
 • 9. Cerwin 2009. március 02. 08:08
  „"Az önkormányzati rendelet szerint a támogatás annak a magyar állampolgárnak jár, akinek mindkét szülője soproni, közigazgatási területen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkeznek."

  Ez jogosnak tűnik!”
 • 8. Cerwin 2009. március 02. 08:05
  „Hát igen, a maxi pofátlanság az, amikor a feketén kint dolgozó az 1000-2000 eurós fizetés mellett felveszi itthon a munkanélküli segélyt, kuncsorog az energiatámogatásért meg még ki tudja...

  A mi adónkból!”
 • 7. Kiskovács 2009. március 02. 06:56
  „Szeretném ha eljönne az-az idő amikor a befizetések arányba lennének a kiadásokkal.A feketén ausztriába dolgozók minden kedvezmény megkapnak. Papíron nincs bevételük.Max. az egyik be van jelentve itthon,de minden támogatásra jogosultak lesznek. A tb. ha valaik nem dolgozik akkor 4500Ft-ból megussza mi meg fizetjüka súlyos 10 ezreket.Csak azon csodálkozom hogy az senkinek nem tünik fel, hogy ezek családi házba laknak, két autót, és két gyereket tartanak el + kölcsönt törlesztenek:mindezt Pl:80 000Ft-ból.Nem az irigység beszél belőlem, csak nagyon fáj az igazságtalanság.:(”
 • 6. SAmu 2009. március 01. 22:26
  „Erről jut eszembe: MIÉRT utazhatnak a nyugat-európai 65 éven felüli 100-2000-... Euro/hó nyugdíjat élvező EU polgárok itt totál ingyen és korlátlanul vonaton, buszon, metrón ? Miért támogatom én vagy Te/ti ezt???
  Mi hol utazhatunk külföldön ingyen??
  Erre Szabó mit mondana???
  Kérdezi valaki erről??”
 • 5. bogote 2009. március 01. 22:19
  „Intel. Miért, milyen támogatást kapnak a "feketén kijáró dolgozók?"”
 • 4. creat 2009. március 01. 20:32
  „Az alábbi államkincstári oldalon meg lehet nézni:
  http://62.77.131.155/hu/babakotveny/tudnivalok
  egyébként 2006 jan 1 után született magyar állampolgárságú gyerekeknek jár.
  a leírás a szülőről egy szót nem szól
  szerintem ez jogvégzettség nélkül is kellően érthető dolog
  már aki érti....”
 • 3. Intel 2009. március 01. 20:23
  „Szép volt Fodor Tamás és csapata!

  Bezzeg a feketén kijáró dolgozók kaphatnak minden támogatást...
  Na meg a kisebbségiek...
  Az ügyvédekre van pénz, a Holdingra ahol milliárdok mennek el ellenőrizetlenül...

  Ki csinálta ezt a helyi rendeletet?
  Az aki azt a költségvetést, aki a 2009-est...

  Csak így tovább...”
 • 2. fmoni20 2009. március 01. 19:32
  „Ilyen életkezdési támogatást csak Sopronban adnak? Vagy esetleg már településen is? És mit kell hozzá tenni? Vagy ez hogyan műkődik?”
 • 1. pampus 2009. március 01. 19:32
  „Ez az ombudsman muki ott sem lát megoldásra váró dolgot ahol kellene! 12. pampus 2009.03.01. 19:27
  Milyen érdekes? Ebben az országban jogos, vagy jogtalan az teljesen mindegy a pénzbehajtás területén. Ha azt sí maszkban végzik az üldözendő, de ha azt a APEH pribékei végzik " si maszk" nélkül az nem üldözendő! Itt lép be,hogy jogos e? Azt senki nem ellenőrizheti e rendszerben! Főleg ha bíró ad utasítást az állampolgárok ez irányú kifosztására! Természetesen akkor,ha nem volt ügyvéd az állampolgárok jogait védeni a tábla és a legfelsőbb bíróságokon! Így lehet törvényesen kifosztani sí maszk nélkül az állampolgárokat,sőt üldözetlenül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gálán köszöntötték a város legjobbjait

Sportgála - Közel százhúsz soproni színekben versenyző sportolót köszöntöttek a vasárnapi… Tovább olvasom