Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Nem jön a családi pótlék Ausztriából

Sopron - Még a 2007. évre járó családi pótlékra vár Ausztriából Mesterházy Mónika. A kétgyermekes soproni anyuka a határ mentén nincs egyedül a problémájával.
Tizenöt éve dolgozik pedagógusként Ausztriában a Sopronban élő Mesterházy Mónika. A kétgyermekes anyuka tíz éve küzd az osztrák és a magyar hatóságokkal a gyes és a családi pótlék miatt. – A nagylányom 11 éves, az utána járó gyest annak idején megkaptam ugyan, a családi pótlékot azonban sem itthon, sem Ausztriában. Már akkor is egymásra mutogattak a hivatalok.

A kisebbik gyermekem azonban már az uniós taggá válásunk után született, joggal bíztam abban, most már másként lesz. Tévedtem... – kezd történetébe Mesterházy Mónika.

– EU-tagságunk miatt úgy módosult a szabályozás, hogy aki Ausztriában dolgozik, az onnan kapja a gyest és a családi pótlékot is, azzal a kitétellel, hogy ha Magyarországon él, akkor a hazai hatóságok fizetnek a magyar jogszabályok szerint, az osztrák fél pedig évente egyszer kiegészíti a juttatást a kinti járandóság alapján. Ezzel nem is lenne semmi gond, csakhogy a gyakorlatban ez egyáltalán nem működik. A ma már közel négyéves kislányom születése után két év telt el, mire rengeteg utánajárás, levelezés, ügyvédi felszólítás után megkaptam az első támogatást – mondta el az anyuka. Akkoriban a Kisalföld is foglalkozott a témával, a régióban sokan panaszkodtak a hivatalok lassúságára, többek között ez is kiváltotta azt a fórumot, amelyen a két ország illetékesei együtt tettek ígéretet a gyorsabb ügyintézésre.

Mesterházy Mónika – sorstársaihoz hasonlóan – hónapok óta vár a családi pótlékra.
Mesterházy Mónika – sorstársaihoz hasonlóan – hónapok óta vár a családi pótlékra.

– Ehhez képest semmi sem változott. 2008. január 14-én adtam be a 2007. évre szóló családipótlék-kérelmemet. Az osztrák iroda állítása szerint a mai napig nem kapták meg a magyar fél igazolását, anélkül pedig nem utalhatnak. A magyaroktól is megkérdezném a késés okát, de őket nem lehet elérni telefonon.

Mesterházy Mónika mindemellett még szerencsésnek mondhatja magát, mert bár nyilvánvalóan lenne helye a kétgyermekes családban a több mint kétezer eurós hátraléknak, a családi háttér miatt nem sürgeti őt a pénztelenség. De lehetne a férje például idehaza dolgozó közalkalmazott, s akkor bizony égető problémát jelenthetne az iskolakezdés idején a családi büdzséből hiányzó családi pótlék.

Természetesen szerettük volna a hivatalok magyarázatát is hallani. A kismartoni adóhivatalban (Eisenstadt, Finanzamt) elmondták, már januárban elküldték a beérkezett kérelmeket a magyar félnek, de az igazolások azóta sem érkeztek vissza. Magyarországon az államháztartási hivatalok megyei ellátó irodáiban csak egy pecsétet kellene az iratokra tenni, igazolva azok tartalmát, a jogosultságot. Hogy miért késnek ezzel, nem derült ki, úgy jártunk, mint panaszos anyukánk: napokig próbáltuk hívni nemcsak a győri, de szinte az összes dunántúli hivatalt, de vagy foglalt volt a vonal, vagy néhány kicsörgés után az lett...

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. bogi222 2009. június 17. 10:57
  „Sziasztok!!! szeretném leirni az én esetemet...
  Nekünk magyarországon nagyjából minden rendben volt igaz napi szinten telefonálgattam, de januárba vissza igazoltak ausztriának október óta.
  Bécsben voltak a paírjaink és ott, úgy döntöttek, hogy grazhoz tartozunk ez volt 1 hónapja.
  Most csak levelezgetnek, most kérték 3-szor a férjem munka szerződését és semmi nem történik.
  Már 4-dik hónapja 4 gyerek után nem kapunk sehonnan semmit, már ott tartok feladom, és elmegyek dolgozni, de egy 1 éves pici mellől aki kora szülött még ezt sem tudom megtenni, sajna már a lakásunk forog kockán és ennyit nem ér az egész, eközben pedig tehetetlenek vagyunk fél éve ausztriába nem tudnak döntést hozni, ezt már nem értem, azért érdekelne, hogy mi a gondjuk, az , hogy magyarok vagyunk vagy az , hogy 4 gyerekünk van??
  Mi mindig dolgoztunk és adózunk itt is ott is, nem tudom , hogy gondolják, hogy csak ilyen egyszerűen húzhatják az időt?
  Sajnos nekünk az idő-pénz, szó szerint.
  Aki ebbe bele vág sok sikert, és kötél idegzetet és emberi ügyintézőket kívánok neki!!”
 • 53. partner1 2009. április 21. 12:08
  „www.royalpartner.eu”
 • 52. partner1 2009. április 21. 12:07
  „Tisztelt Ügyfeleink!
  Havi 20 eurós tagdíj fejében kínáljuk:
  - adóvisszatérítés
  - családi pótlék
  - GYES, GYED
  - végkielégítés behajtása
  - hitelügyintézés
  - jogi tanácsadás
  - munkalehetőségek feltérképezése
  Amennyiben felkeltettük érdeklődését, várjuk jelentkezését!
  http://www.royalpartner.eu
  tel.: 36 30/70 18 653
  36 30/70 18 647”
 • 51. Katica_1 2008. október 28. 19:17
  „Tavaly decemberben adtam be a családipótlék és gyes igényemet Ausztriába.Október vége van és még én sem kaptam még semmit.
  Telefonáltunk Eisenstadba és azt mondták augusztusban,hogy a papirok ott vannak és várjuk a pénzt majd utalják.Hát lehet,hogy jobb volt a biztos kevés itthon ,mint a bizonytalan sok kintről?
  A kisfiam december 13.-án lesz 30 hónapos és állitólag addig jár csak a gyes.Elvileg lehet még 6 hónapot igényelni,de hol és hgyan?Ahány embert megkérdezek mindenki máshogy kap mindent.Ezt nem értem.Mindegy majd csak lesz valami.”
 • 50. jasper 2008. október 04. 16:10
  „JANUÁRBA adtuk be több munkatárssal a papírokat családi ügybe.Márciusba vissza is jött az Államkincstárhoz,azóta rajt ülnek.Nekem sikerült felhívni őket,igaz egy délelőttbe tellett.DE ami ott folyik az gáz,ha a TAJ-szám jó a név nem stimmel,vagy fordítva.HOGYHA én így dolgoznék már elzavartak volna.SZERINTEM JUSZT LÁSZLÓ kibogozná ezt az ügye!!!!!!”
 • 49. K. Kati 2008. szeptember 26. 19:55
  „Mi is várjuk a gyest és családi pótlékot Ausztriából. Tavaly decemberben adtuk be a kérelmet. Az ausztriaiak azt állították, hogy már felszólítást is küldtek a magyaroknak, de a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályánál titkolják. Az ügyintézőnknél mindenkinek ilyen sokat kell várnia. A gyes igényléséhez a papírok még a számítógépen sincsennek rajta. Azt sem tudom, hogy megvannak-e még. Ha telefonálok csak annyit mondanak, hogy legyek türelemmel. Elkérik a telefonszámomat. Már legalább 20x megadtam nekik. Aki már beszélt a Csele Balázzsal kérem írja meg, hogy érdemes-e, utánna jár-e a dolgoknak?”
 • 48. bpannhu 2008. szeptember 22. 16:03
  „Nem csak evvel a kéréssel nem lehet elérni a MÁK-ot de szinte lehetetlen elérni bármilyen szociális ügyben(családi,gyes ,gyed, gázártámogatás..stb) érdemlegessen választ kapni tölük.Szóba sem állnak az emberrel vagy ha igen akkor adnak egy másik számot mert ők per pill.ebben a kérdésben semmit nem tudnak.Sopronban hetekig beteg volt az ügyintéző úr, helyette senkit nem adtak helyetessiteni,a Győri pedig telefono elérhetettlen volt,mégcsak nyomtatványhoz sem lehetett jutni ,nem hogy a családipótlékhoz.”
 • 47. Horváth Zsoltné 2008. szeptember 19. 16:44
  „Sajnos az utosó családipótlénál vált világossá hogy a magyar hivatal sz...-kodik a papírokkal, hopp az előző évi családipótléknál nemes egxszerűséggel rám akarták tukmálni hogy a gyesev- nél dolgozom (csaK ÉN NEM TUDOK RÓLA!!:) Ja és két évvel fiatalabb vagyok mint amannyi- mert ők jobban tudják- mire kiderült hogy az én papírjaim más férjéhez csatolták még jó hogy Ő nem tudja mert ezektől az is kitelik hogy bigámiával vádolják mag.
  Egyszóval szomorú de sajnos azért nemj lehet a magyar félt elérni mert tudják magukról hogy sárosak!!! Több éves tapasztalatból tudom!!!”
 • 46. lions 2008. szeptember 13. 11:52
  „Ausztriai családipótlék ügyintézést vállalok, 10 000 ft/év.
  Tel:0630 3969 276
  ausztriaiado@vipmail.hu”
 • 45. denisa 2008. szeptember 11. 16:38
  „"csak lefizetett ügyintezöje lehet a Kincstarnal" ezt a kincstáros ügyintézők nevében visszautasítom”
 • 44. Csaladi 2008. szeptember 11. 14:11
  „Az ügyes könyvelönek (denisa) csak lefizetett ügyintezöje lehet a Kincstarnal, mert adatvedelmi okokbol amugy csak az erintett ügyfelnek adnak felvilagositast.
  Örülünk, hogy neki sikerül kiharcolni, lehet, hogy mi emiatt varunk olyan sokaig, hogy az ö ügyfelei hamarabb legyenek kiszolgalva??
  Ez Magyarorszag!”
 • 43. denisa 2008. szeptember 11. 12:14
  „Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha az osztrák ügyintézőktől kérdezel új információt, akkor a kezedbe nyom a német nyelvű tájékoztatás mellett , magyarnyelvű tájékoztatást, magyarnyelvű adatlapot stb.
  A Magyar Államkincstár Osztáyvezetője a külföldi GYES kiegészítés mibenlétét firtató kérdésemre a telefonban válaszolta
  "Honnan tud maga erről az ellátásról?"
  A reakcióm erre: " Hát a magyar hivataloktól nem, mert azok jól titkolják."
  Aztán még bemutatkoztam, hogy én lennék az ügyfél ,akit fel kellene világosítania. Továbbá szintén magyar, akinek grátisz, vagy hivatalból kellene az érdekeit képviselni.”
 • 42. mindigatutit 2008. szeptember 11. 12:09
  „1.nem bitzos,hogy itthon költi el mindet
  2.én sem díjazom a kocsmában tengődőket,nem is írtam
  3.nem haragszom a külföldön dolgozókra,miért tenném ,csak nem tetszik ez a rendszer
  4.az áfát mindenki fizeti,kommunális adót ,ha jól tudom csak a vállalkozók”
 • 41. denisa 2008. szeptember 11. 12:04
  „Egy ügyes könyvelőt fizetünk,aki kihajtja minden évben az osztrákoktól is és a kincstártól amit lehet. Ez természetesen plusz költséget jelent. az ő díja a felvett járandóságok arányában nő.”
 • 40. keserűanya35 2008. szeptember 11. 11:47
  „Nekünk spec hiányzik. Még a 2006, 2007-es évi családi pótlékot sem kaptuk meg, pedig 5 gyereket nevelünk, minden fillér hiányzik. Sem itthon nem kapnak a gyerekek támogatást (pedig én itthon fizetek járulékot mint köztisztiviselő minden hónapban), sem Ausztriában (pedig a férjem már 15 éve dolgozik kint, bejelentett munkahelye, munkavállalási engedélye van, 15 éve fizet járulékot). Nem tudom, melyik fél az, akinek jó, hogy 5 gyerek vár a havi járandóságára évek óta, mert mindegyik a másikra mutogat. Az osztrák szerint a bp-i MÁK nem küldi a papírokat, ott meg semmiről sem akarnak tudni. Telefonon nem elérhetőek, személyesen nem tudnak felvilágosítást adni, de az email-re válaszolnak. Hog nem tudnak semmit. Ennyit.”
 • 39. denisa 2008. szeptember 11. 11:35
  „Magyar Államkincstár Családtámogatási Iroda
  Nemzetközi kapcsolatok Osztálya
  Csele Balázs Osztályvezető
  e-mail: balazs.csele@pes.ahh.gov.hu

  Itt tessék feltenni a kérdéseket, keresni az eltévedt papirokat, és járandóságokat.”
 • 38. Törpilla 2008. szeptember 11. 11:19
  „Juszt is haragszol a külföldön dolgozókra, és mindigatutit mondod. Ez nem helyes.
  Az a nyomorult amit külföldön keres, itthon költi el. Amit pedig itthon elkölt abból ÁFÁ-t , illetéket, eljárási díjat, gépjármű adót,kommunális adót fizet.
  Tehát igenis hozzájárul a közöshöz.
  Torony magasan többet fizet be- lévén több pénzt költhet el- mint a segélyből élő, kocsmában az elivó, de valóban külföldön nem adózó "honfitársaink".”
 • 37. lolita 2008. szeptember 11. 11:17
  „Szomoru hogy enyit kell harcolni azert ami jar,meg a sok utanajaras egyszerüen siralmas de ez van ,eveket kell varni fent meg ülnek rajta mert nincs elegendö ügyintezö!”
 • 36. mindigatutit 2008. szeptember 11. 09:19
  „törpilla
  abból tudunk osztani ami van.ha kint dolgoznak kint is adóznak ergó egy büdös petákot nem fizetnek be a mi közösünkbe amiből ugye az óvodákat,iskolákat,pedagógusokat stb.fizetjük.erről beszélek.”
 • 35. hajaj 2008. szeptember 10. 22:59
  „Csak most olvastam el az összes cikket. Itt marha nagy tévedésben vannak néhányan.
  A GYEREK csupa nagy betűvel, alanyi jogon kapja a családi pótlékot, mert magyar állampolgár!
  Az szinte mellékes, hogy a szülő veszi igénybe, igényli a nevében, vagy az árvaház, vagy aki neveli (természetesen durván sarkítva)
  Az ő ellátásához járul hozzá az állam.
  És melyik hozzászóló vitatja el a magyarországon élő, itt született kis honpolgártól a neki járó ellátásokat?”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haydn-szobor jövő nyárra közadakozásból

Fertőd – A fertődi Esterházy-kastélyban lezárult a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) év… Tovább olvasom