Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Nem járt vissza a vizitdíj

Sopron - Húsznál jóval több vizitdíjcédulát gyűjtött össze az utóbbi hónapokban Wéber Károlyné. A városházán azonban nem kapott vissza egy fillért sem, hiszen a nyugtákat különböző orvosok és szakrendelők állították ki.
Többször szorult orvosi vizsgálatra, vérvételre és kórházi tartózkodásra is az utóbbi hetekben, hónapokban a soproni Wéber Károlyné. Az idős asszony sosem dobta ki a vizitdíjnyugtáit, hiszen tudta, az önkormányzat húsz nyugta felett visszatéríti a három- és hatszáz forintokat. A városházán azonban elutasították igényét, mondván: a törvény mást mond.

– Háziorvosi, ügyeleti, szakrendelői vizitdíjat, valamint több alkalommal kórházi napidíjat is fizettem – mondta el a Kisalföldnek Wéberné, míg közel negyven cetlit terít az asztalra. – Az ellátásért a nyugták szerint összesen 11.500 forintot fizettem, mégsem kaptam vissza egy fillért sem. Pedig húsz alkalomnál jóval többször fizettem, ráadásul gyakran a magasabb, hatszáz forintos összeget.

A háziorvosi és a szakrendelői vizitdíjakból külön-külön kell legalább húsz darabbal rendelkezni. Fotó: Magasi Dávid
A háziorvosi és a szakrendelői vizitdíjakból külön-külön kell legalább húsz darabbal rendelkezni. Fotó: Magasi Dávid

A soproni városházán a vonatkozó törvényre hivatkozva elmondták, a háziorvosi és a szakrendelői vizitdíjakból külön-külön kell legalább húsz darabbal rendelkezni. Csak ebben az esetben igényelhető vissza a huszonegyedik és az afeletti díj. Wéber Károlyné esetében ez nem teljesült, így visszafizetésre sem volt mód. Hiába volt tehát a fáradság, a törvény külön kategóriába sorolja az ügyeletes orvosi ellátást a háziorvositól.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Cseter János 2008. március 30. 16:00
  „Az ostoba emberek nem értik meg, azt amit olvasnak! Amikor én arról írok, hogy nem adnak ellenértéket az elvett pénzért az a lopás! Az adó és a különféle olyan díj tételen, amiért valaki szolgáltat az jogos! Ezek közé viszont nem tarzozik a vizit és a kórházi napi díj bezsebelése! Azt már megfizette a páciens aktív dolgozó minőségben egysezer! Jogtalan kétszer ugyan azért fizettetni ilyent csak a tolvajok eszelnek ki büntetlenűl e rendszerben! Főleg úgy hogy Ök válasszák meg a hűbéres bünűldözés parancsnokaikat! Ezért tehetik!”
 • 21. csike 2008. március 30. 10:42
  „Kellemesen hártadőlhet a foteljába a 19. hozzászóló mert Ő aztán
  most jól megmondta!!! De mit is mondott???
  Hát talán azt hogy,az Ő általa tett megállapítások úgy erkölcsileg
  mint jogilag megállják a helyüket és ha nem akkor majd ír egy másik mocskolódó e-mail-t az ismeretlenségből " oszt jónapot"”
 • 20. Jógyerek 2008. március 30. 08:41
  „Didi!
  Én próbáltam hangoztatni, de egy fecske nem csinál nyarat. Mindenki szíve joga szerint adta le a voksát másrcius 9-én. Én mindig is baloldali érzelmű voltam fiatal korom ellenére (de túl a 30-on). ha egy jobboldali érzelmű ember csak azt bírja megérteni, hogy fizetni kell valamiért, de azt már nem, hogy ebből hosszabb távon haszon is lehetséges akkor nagyon sajnálom. A haszon nemcsak kézzelfogható haszonn lehet.
  Kedves 19 hozzászóló!
  ha ezt a pár sort nekem szánta akkor nyugodtan címezheti nekem is a hozzászólását! Igen, ha úgy nézem akkor közéjük tartozom annyira, hogy szinte teljes mértékben támogatom azt amit tesznek! Mit jelent, az, hogy fosztogat a banda? Aki nem fizet adót, tb-t, stb... az nem fosztogató??”
 • 19. Cseter János 2008. március 29. 20:40
  „Ha gyatra a valóság, akkor miért nem ír jobbat Ön kedves olvasó talán sajnálja, hogy tovább nem fosztogathat ez a banda? Talán közéjük tartozik? Miért nem cáfolja meg, ha nincs igazam?”
 • 18. Didi 2008. március 29. 18:08
  „Jogyerek!

  Ez mind szép és jo amit leírtál. Teljes mértékben egyetértek veled.
  Egyet azért áruljál el nekem!
  Lett volna lehetöség népszavazás elött, hogy véleményetek hangoztassátok. Ez vajon miért nem történt meg? Sőt! Inkább csak a problémákat hangoztattátok.”
 • 17. olvasó* 2008. március 29. 17:11
  „Cs..János!
  Elég gyatra a szókincse,mert minden hozzászólásában ugyanazt írja,csak esetleg néha felcseréli a szavakat.Bármi legyen is a téma az ön reakciója:
  "rablók,tolvajok,fehérgallérosok, ,pufajkások,kizsákmányolók, utazók kifosztása,múltszázad útonállói,a rendszer és a politikusok szidalmazása....." Kár,hogy kicsi országunkban elég sok az önéhez hasonló gondolkodású ostoba ember ! Ők és ön az,akik azt hiszik ,a "szájukkal" képesek megváltoztatni az életüket,arra nem gondolván,hogy valamit tenni is kell azért,hogy ne legyenek örökké elégedetlenek!”
 • 16. Cseter János 2008. március 29. 11:25
  „Kedves "Olvasó társaim"! A lopás és a fosztogatás pártállástól független cselekmény! Sajnos a bűnüldözés ezt sem tudja egykét olvasótársammal együtt! Az aki rendeletet alkot a lakosság kifosztására az ép olyan bűnös mint aki azt végrehajtja! Meg leteh sőt meg is kell tagadni, azt a rendelet végrehajtását, amikor az semmiféle szolgáltatást, értéket nem ád, csupán a pénzt veszi el!
  A retendelet pedig nem jogalap az efféle gazdagodásra! Ez nem más mint a hivatali visszaélés egyik formája! Persze a múltszázad útonállói az utazók kifosztását is el tudták osztogatni ez nem is kérdés és ma sem az! Még akkor sem, ha az igy ellopatott pénzt jó célra fordítják!
  A tolvajok, akkor is tolvajok, ha nem csakállarcot, hanem fehér gallért viselnek!”
 • 15. oklidli_b 2008. március 29. 09:52
  „Ön minden bizonnyal jó szakember, és a hozzáállása is egyedül álló, nincsen kiégve, mint sokan, nem ilyed meg egy kis munkától, .... , sokkal több ilyen hozzáállású embert kívánok az egészségügynek , mint Ön ! Gratulálok, jó munkát, és kitartást kívánok!”
 • 14. Jógyerek 2008. március 29. 09:30
  „persze, hogy nem lelkesedtek a vizitdíjas rendszerért mert csak egy halom papírmunka van/volt vele. Számlát írni, könyvelni stb... Ha az Ön háziorvosa semmit nap kap a vizitdíjból vagy törvényellenesen nem szedte (amit kizártnak tartok) vagy nemtudom, hogy miért mondta ezt. Az, hogy nem saját magára kültötte az lehetséges. Lehet,m hogy abból festette i a rendelőt vagy éppen abból fizette a takarító és tisztítószereket vagy éppen a takarítónőt.
  Mint írtam, 1 év nem nagy idő. A soproni kórháznak éves szinten 70 - 80 milliós bevétel volt. ha azt nézem akkor ez a 70 - 80 millió nagyon sok pénz, de ha azt nézem, hogy van egy 4 milliárdos éves költségvetése a kórháznak akkor bizony ez a 70 millió Ft csak zsebpénz és nemsokmindenre elég. Nemsok érdemleges dologra elég, de ha esteleg várt volna a nép még egy évet akkor a háziorvos is közel 4 millióból a kórházunk 140 millióból már többmindent tudott volna kezdeni. Azt még megjegyezném, hogy ebben az egész ügyben annyira vagyok csak benne, hogy az egészségügyben dolgozom.
  Még valami... a 70 millió Ftból a kórház vehetett volna 5 SAJÁT altatógépet és talán nem az EÜ minisztériumtól lizingelné. Vagy... a szakdolgozók továbbképzésére is költhette volna ami ugyan nem tárgyi kézzelfogható dolog, de a betegek gyógyulása érdekében szintén fontos dolog! nemcsak a kézelfogható dolgoknak van értéke hanem a tudásnak is. Gondolom azt meg senki nem vitatje nem vitethetja, hogy egy képzettebb felkészültebb orvos, nővér, műttős, diszpécser ne végezné magasabb színvonalon a munkáját ha képzettebb. Mondok még valamit. Én néhány éve a munka mellett! elvégeztem egy iskolát a kórház kültségén csak azért, hogy a részemről jobb ellátást kapjanak a betegeknek. Sokmindent tudtam eddig is, de nagyon sokmindent megtanultam vagy éppen a iskola után más szemlélettel nézem és másként is csinálok dolgokat!”
 • 13. okidli_b 2008. március 29. 09:09
  „Én csak abból tudok kiindulni amit megtapasztaltam, a körülöttem lévő orvosok, nővérek, asszisztensek "elmondásaik alapján", nem lelkesedtek az egész vizitdíjas rendszerért. A háziorvosom folyamatosan állította, hogy ő semmi pénzt nem kap a vizitdíjból! ? Hogy ez emnnyire igaz? ! Nem tudhatom....
  Mint írtam semmilyen apró változást nem láttam, hogy az egészségügy javult volna. Elhiheti, ha látok változást akkor nekem nem csak 300 Ft, hanem 500vagy 1000 Ft is megért volna egy -egy alkalom.
  Teljes mértékben igazat adok Önnek,a hozzádzólásával kapcsolatban, bizonyára Ön benne van ebben az egész ügyben, nem úgy mint mi hétköznapi emberek... akiknek mindenki össze -vissza mindenki mindent mond(hat) s abból próbáljuk meg kiválasztani a helyes utat!
  Úgy gondolom, hogy így is -úgy is bármi lesz, vagy lett volna a beteg szívja meg az egészet!”
 • 12. Jógyerek 2008. március 29. 08:39
  „Ha évente megszüntet a magyar nép törvényeket, jogszabályokat akkor nem is lesz eredménye semminek. Ha elültetsz egy gyümölcsfát a mai napon az holnap nem fog neked még teremni hanem idő kell hozzá. Nem volt erdménye azt mondod? Szerintem meg az egészségügyi dolgozók részben ebből kapták a havi 3500 Ftos étkezési hozzájárulásukat, szereztek be műszereket, nameg persze beszerezték a vizitdíj automatákat, hogy emiatt ne kelljen embert alkalmazni ami hosszab távon olcsóbb (lett volna) de a birka magyar nép mit tesz? Egy népszavazással eltörölteti a díjakat. Egy egy vizitdíja automata a soproni kórháznak 600 ezer Ftjába került... Ez a keddi naptól már felelesleges lesz. Magyarul... pénzkidobás volt amiből vehettek volna mondjuk 20 kerekeszéket vagy vehettek volna fel 1 ápolót akinek ez a kidobott pénz 1 éves bérét fedezte volna vagy mondjuk a központi műtő 1 teljes havi gyógyszerkeretét és fonalfelhasználását fedezte volna a kórházunk vizitdíj automatáinak az ára. A háziorvos a befolyt vizitdíjból fizette (vagy adott emelést) az asszisztensének, vagy éppen vett 1 új fonendoszkópot, nyomtatót, számítógépet, stb...
  ahhoz, hogy igazierdményei legyenek egy dolognak ahhoz kevés 13 hónap. Gondolja csak bele. ha egy házidokinak bejött havi 150 ezer Ft... abból ő (tudtommal) adót fizetett! A maradékból meg fizette az asszisztenst vagy vásárolt valami eszközt. De... az köztudott, hogy az orvosi eszközök nem éppen olcsók! Ha a havi 150 ezres szakorvosi vizitdíj bevételt megszorzom 12 hónappal akkor az brutto 1.8 millió Ft! Hidd el, ez nemsok pénz.”
 • 11. okidli_b 2008. március 29. 08:15
  „Jógyerek! Igen tudtam, hogy nem lehet visszaigényelni, a problémám azért sokkal nagyobb volt, hogy ezzel foglalkozzak, de szerintem egy igazi betegnek nem hiányzik a plusz költség. Sajnos én nem láttam, hogy a sok 300 Ft-ból javult volna az egészségügyi ellátás:( ha lett volna valami változás akkor nem sajnáltam volna a vizitdíjra a pénzem.
  Szép napot!”
 • 10. kmmk 2008. március 29. 07:31
  „FaPofa:
  +A korházakat, szakrendelőket stb... adják el sorba a fidesz vezetésű városok, csak hát ezt nem hangoztatják.”
 • 9. Jógyerek 2008. március 28. 22:59
  „3. hozászóló!
  nem is igényelhettél volna vissza az általad leírtak alapján, mivel vagy szakorvosi vagy kórházi napidí vagy háziorvosi vizitdíból kell meglnni a 20- 20 dbnak! magyarul ha 20 alkalommal voltál házidokinál akkor a 21.-től már visszaigényelheted!”
 • 8. FaPofa 2008. március 28. 20:53
  „János, lehet, hogy maga nem élt még az Orbán-kormány idején, hogy nem tud az akkori lenyúlásokról? Azt hiszi, hogy csak a jelenlegi kormány hazudós? Nanemá... Akkor most valami frissebbet: Az elmúlt hetekben az ország fideszes városaiban kizárták az ellenzéküket a közbeszerzések ellenőrzéséből. Tudja, hogy a közbeszerzéseket lehet leginkább manipulálni? Hát ezért lesz a fidesz egyre erősebb anyagilag. Ja, és ezek az önkormányzatok is az országot rabolják...”
 • 7. Cseter János 2008. március 28. 19:19
  „Vajon csak megjátsza az értetlent vagy nem tud olvasni? A tolvajok a betegeket lopatták meg a pribékeikkel! Persze a "szépé érzéküek", azt mondják, hogy a kormány elvont pénzt az egészségügybe befizetett díjazásokból! Az, hogy az orvosokat és kórházak illetékeseit rákényszerítették a betegek kizsákmá nyolására ez tény! A reformálás az nem egyenlő a kifosztással! Itt az folyik, mig meg nem szüntetik. Ha ez igy marad viszont várható, hogy azt a lovat ütik amelyik húz, hisz szinte állatként kezelik a még dolgozó embereket! Sajnos sokan észre sem veszik! Azt meg végképp nem, hogy ez a koalíció sosem lesz képes uj munkahelyteremtésre azért hogy a teher eloszlódjon és legyen több befizetője a egészség és a nyugdíj alapba! Persze a milliárdos üzletemberek is minimálbéren vannak bejelenteve és az osztalék millióikat élveziki és röhögnek a markukba e rendszer vezetése miatt!”
 • 6. FaPofa 2008. március 28. 18:59
  „Cseter János, komolyan gondolod, hogy bőven van finanszírozva az eü? Akkor mégsem lopta el azt a pénzt a kormány! Ha meg így van, nem kéne mégiscsak megreformálni az eü-t? Ha pedig nem elég a pénz, csak jobb lett volna hagyni, hogy a betegek mellett a sok sumák is fizessen a szolgáltatásért díjat, akkor a pénz is jó helyre ment volna /kórház, háziorvos/. Így meg jövőre az amúgy rendesen fizetőktől fognak mégtöbbet beszedni TB-re. Na, ezt szavaztátok meg az igennel, okosok...”
 • 5. Cseter János 2008. március 28. 15:13
  „kedves Léda! Ha egyszer ennyire töketlen a hatalmon lévők elitje akkor sokkal könnyebb a védtelen néppel fizetteni (maglopatni), mint az általad felsoroltakat felszámolni! Az egészségügy finanszírozva van bőven csak az embereket ott csapják be, ahol még mindig elhiszik! Adjanak munkát és megfelelő bért ne segélyt az munkaképes embereknek! Többek közt ezért is vállaták a poszjaikat a politikusaink! Ha nemértenek hozzá ,akkor távozzanak a posztjukról adják át a helyet arra érdemesebbnek! Ezt követelje Ön is kedves Léda22.”
 • 4. Léda22 2008. március 28. 12:56
  „A vizitdíj arról szólt, hogy a segélyből élő ci... négerek és a minimálbérre bejelentett adócsaló vállalkozók is hozzájáruljanak az egészségügy finanszírozásához. Leszavaztátok, fizethettek tovább helyettük is, okosok...”
 • 3. okidli_b 2008. március 28. 11:33
  „Nekem a tavalyi évben 49 db vízitdíjas papírom gyült össze, és semmit sem igényelhettem vissza! 19 napot voltam kórházban, volt 18 db szakorvosi vizsgálatról, és 12 db háziorvosi vizsgálatról cetlim. Potom 14 700 Ft költöttem vizitdíjra, nem beszélve a rengeteg gyógyszerről....stb Idén már nem is gyűjtöttem...kuka egyszerre. Annak ellenére, hogy tartós betegségem van, méltányosságból sem lehetett a vizitdíj alól mentesülni. Ügyes volt aki kitalálta ezt a rendszert!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térfigyelőkről döntöttek Sopronban

Sopron - Új kamerarendszerrel bővítik a város közbiztonságát. Szó esett a faipari kiállításról és az… Tovább olvasom