Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Nem indult el a kőfejtő-beruházás

Augusztusban a Pro Kultúra bezárta a Barlangszínházat, ősszel a fertőrákosi önkormányzat a kőfejtő külső helyszínén is felfüggesztette a látogatást. Akkor még mindenki úgy tudta, tavasszal itt uniós beruházás indul.

– Ősszel már a felújítás kezdődik a fertőrákosi kőfejtőben – írtuk tavaly július végén az üzemeltetőtől kapott információk alapján. Ám hiába mutat már május közepét a naptár, a fertőrákosi Barlangszínházban és környékén, a nevezetes püspöki kőfejtőben azóta sem történt egyetlen kapavágás sem.

Bár tavaly őszre beharangozták a korszerűsítés kezdetét, a Barlangszínházban és a nevezetes püspöki kőfejtőben még nem történt egyetlen kapavágás sem.
Bár tavaly őszre beharangozták a korszerűsítés kezdetét, a Barlangszínházban és a nevezetes püspöki kőfejtőben még nem történt egyetlen kapavágás sem.


Pedig a turisták egyik kedvelt úti céljaként, filmforgatások, könnyű- és komolyzenei, valamint színházi előadások messze földön híres helyszíneként is ismert kőfejtő teljes felújítására és korszerűsítésére uniós pályázatot nyert a soproni önkormányzat. A tervek évek óta várnak a megvalósulásra, s tavaly már biztosra vettük, hogy az unió 1,3 milliárddal támogatja a korszerűsítést. Akkor a nagy sikerként kommunikált pályázatról elmondták, legalább két éven át tart a beruházás: többek között látogatóközpont, étterem, kávézó, témapark, interaktív bemutatóhelyszínek, egy időutazás kellékeinek megépítése.


Ezek után meglepő, hogy a fertőrákosi Barlangszínház környéke csendes, ráadásul a helyiek sem tudnak semmit: hogy miért nem indult el a beruházás, mikor lesz látogatható újra a kőfejtő. A soproni önkormányzat sajtóirodájától információkat kértünk. Választ vártunk arra, miért nem indult még el a felújítás, s mikorra várható a munka megkezdése, valamint megnyugtatást, hogy nincs veszélyben az uniós projekt. Két hét elteltével, több sürgető levél és telefon után az alábbi tájékoztatás érkezett.

A hivatalos sorokból számunkra nem derültek ki konkrét válaszok, de döntsön erről az olvasó!

„A kormánydöntéshez a végleges projektdokumentációt 2009 szeptemberében nyújtottuk be. A kormány 2009. decemberi ülésén hozott döntést a Barlangszínház-projektről, miszerint a projektjavaslatot támogatja, és a vonatkozó Akciótervben nevesítésre javasolja. A Kormány pozitív döntését követte a projektfejlesztési szakasz. A kidolgozott dokumentáció határidőben benyújtásra került és a ROP IH (Irányító Hatóság) meghozta a végső támogató döntést, további feltételek teljesítésének meghatározása mellett. Ezek teljesítését követően a Támogatási Szerződés megkötésére 2012. április 10-én került sor. A projekt tervezett összköltsége: 1.510.462.150 Ft. A projekt megvalósítási határideje főszabályként 24 hónap. Ez, kivételes esetben, a projektgazdának nem felróható okból több is lehet."

 Fertőrákos még a birtokbaadásra vár. Megkerestük a fertőrákosi önkormányzatot is, ők mennyit tudnak a beruházás késéséről. – Sajnos nagyon kevés az információnk, gyakorlatilag semmit sem tudunk a projektről. Szomorú ez, már csak azért is, mert nálunk is sokan érdeklődnek, és mi nem tudunk tájékoztatással szolgálni – mondta el Baltigh Márta polgármester. Fertőrákoson megtudtuk, még a birtokbaadás sem történt meg, a kőfejtő területén lévő közműveket sem íratták át még Sopronra. A bejáratnál ugyan kint van egy kétnyelvű tábla arról, hogy a terület nem látogatható, de hogy mikor érdemes ide visszajönni, arról szó sincs.

Olvasóink írták

 • 15. Hozzászóló 2012. május 22. 07:27
  „Hát én sem csodálkoztam el nagyon, csak körül kell nézni Sopronban...”
 • 14. issimus 2012. május 22. 06:54
  „Itt nemcsak a Fidesz hibás, hanem a baloldal is. A szocik sem csináltak semmi ebben a városban, csak a pénzt talicskázták ki innen. Ők is szartak bele a város fejlesztésébe, egyszerűen kiábrándító, hogy az osztrák oldalon mindent képesek tető alá hozni, itt meg nem történik semmi. A város 1945 óta veszít jelentőségéből, folyamatosan. Sem gazdasági, se kulturális téren nem ütjük még meg az sem az a szintet, amit a 12 ezres Eisenstadt. Egy kis koszos falu, már sértődés ne essék. Én értem, hogy mindeki a saját szekerét tolja, de miért nem lehet úgy tolni, hogy a közösségnek is jó legyen? Egyébként én Sankt Margaretenben már hallotam, hogy egy osztrák vállalkozó akarja kibérelni a rákosi kőfejtőt. Nem lepődnék meg, ha megtörténne. Nyilván valakit jól lefizetne és ő csinálhatná itt a saját bizniszét.”
 • 13. petry 2012. május 21. 20:09
  „Kicsit nézelődtem, máshol mit írnak, és azt kell mondjam, fertőrákos honlapja se kutya: címoldalán egy szcientológus felhívással fogad...”
 • 12. 1x2=? 2012. május 21. 17:36
  „Hol van János?
  Pár éve csak "ellene szóltatok".
  Most "megkaptátok, amit akartatok". Vagy?”
 • 11. süti68 2012. május 21. 15:40
  „Miért nincs egy felelős aki a nevét is vállalja nem csak a pénzt veszi fel ? Vagy ez egy fantom beruházás név nélkül ?
  Fertőrákosnak csak ez az egy hely ahol nagyobb rendezvényeket lehet rendezni ha nem kezdődnek még a munkák miért nem adják addig oda a falunak? Kedves fantom jó lenne hatalmas táblán tájékoztatni a dolgokról, mert a turisták értetlenül állnak és ha ez így megy tovább Fertőrákos lehúzhatja a rolót .!!!!!!!!!!!!”
 • 10. öröksoproni 2012. május 21. 14:37
  „Lemaradtam: miért kellett átadni Sopronnak az ingatlant?”
 • 9. Karcsika 2012. május 21. 13:49
  „És a Várketület felújítása mikor indul el?”
 • 8. nága 2012. május 21. 13:30
  „Ennek a projektnek feltétlenül meg kell valósulnia, mert az egész térség turisztikai értékét növeli. Nagyon szép előadások voltak itt láthatók az elmúlt években.”
 • 7. modernsopron 2012. május 21. 13:06
  „Tipikus. Ez a stílus jellemzö a soproni Önkormányzatnak. NIncsen koncepció semmiröl. Nem adnak ki információkat, nem tájékoztatják a lakók semmiröl. Közben csödbe megy a városi turizmus, a városi kultúrális életét. Sopron tovább le lesz maradva minden területén. Ez az igazi demokráció, fidesz módra.”
 • 6. éva67 2012. május 21. 12:56
  „majd OGYÖZŐ ráteszi a mancsát, annak mindegy csak bánya legyen”
 • 5. intar 2012. május 21. 12:11
  „Bezzeg az a mocskos várfalsétány! Azt erőltetik!”
 • 4. norbi29 2012. május 21. 11:06
  „Jól át lettek verve a Rákosiak,

  Elveszik tőlük a kőfejtőt hogy na majd felújítjuk, aztán semmi.

  Nem csodálkoznék, hogy ha pár hónap elteltével tőlünk Dél-Keletre lévő befektetők kezébe lenne átjátszva az egész terület.”
 • 3. Tatár 2012. május 21. 10:15
  „Nem értem, milyen konkrétum közlését várod még? A válaszban két, nagyon is konkrét tény áll:
  1. a szerződést 2012.04.10-én írták alá,
  2. ehhez képest 24 hónap áll rendelkezésre a kivitelezésre.
  Ha pontos ütemtervet vártál, miért nem azt kérdezted meg?”
 • 2. Olajfa14 2012. május 21. 10:02
  „A Soproni Ünnepi Hetek fő helyszíne volt a Barlangszínház. Idén semmi. A kőfejtőt látogatni sem lehet. Bekerítették. Nagy csend van az egész körül. Elveszett a környék egy nevezzetessége.”
 • 1. IkvaHírLACEE 2012. május 21. 09:15
  „Van más is, ami áll, pl a Kőműves közi bölcsődével mi van? Felépült, de befejezve nincs, és január 5 van kiírva befejezési dátumnak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sosem látott sokadalom a jereváni gyermeknapon

Verőfényes, gyönyörű napsütésben, óriási játékparkban, kiváló műsorkínálat vonzott eddig sosem… Tovább olvasom