Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Nem hozza, viszi a pénzt

A konferenciaturizmus az egész világon az idegenforgalom húzóágazata. Sopronban is nagy reményeket fűztek-fűznek a tavaly átadott konferencia-központ működéséhez, de a jelek szerint egyelőre nem hozza, hanem viszi a pénzt.
Sopron
Több sebből is vérzik a város legújabb büszkesége, a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ. Már csak azért is, mert a kultúra „viszi" a pénzt, a konferenciák pedig – elvben – hozzák. Ha hozzák. Sopronban egyelőre még nem. Ezért aztán veszélybe kerülhet az intézmény működése, amelynek csak a fenntartása havi 5–6 millió forintba kerül.

Nincs pluszjövedelem

A konferenciák az eddigi tapasztalatok szerint ugyan eltartják magukat, de nem termelnek annyi pluszjövedelmet, hogy ebből támogassák a kulturális rendezvényeket. Ez a feladat az önkormányzatra hárul(na). Sokan eleve elhibázottnak tartják a konstrukciót, mondván, vállalkozásba kell(ene) adni az épületet – így van ez világszerte –, és akkor az önkormányzat nem adna, hanem kapna pénzt.

Kalmár István alpolgármester az intézmény jövőjéről elmondta, az idei esztendőt próbaévnek szánják, megmérik, mire képesek. Ezzel párhuzamosan keresik hasznosításának legkedvezőbb módját. Ennek része az az átvilágítás is, amelyre hamarosan sor kerül.
Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetője szerint két ok miatt sem lehet vállalkozásba adni az intézményt. Egyrészt azért, mert jelentős állami támogatást kaptak és a szerződések értelmében tíz évig az önkormányzatnak kell vállalni fenntartását, másrészt pedig azért, mert tevékenységüknek csak 30 százalékát teszi ki a konferenciák fogadása, 70 százalékát pedig a kulturális események szervezése. Az ügyvezető arra a felvetésünkre is reagált, miszerint „csomagban" értékesítik a központ szolgáltatásait, megosztva így a szállodákat.

– Ez így nem fedi a valóságot – fejtegette az ügyvezető. – Abban az esetben, ha csak részszolgáltatást kérnek tőlünk, azt is teljesítjük, tehát szó sincs arról, hogy mindent mi szeretnénk bezsebelni. A nagyobb szállodákkal együttműködünk, de előfordult már olyan, hogy nekünk magasabb áron kínálták a szállást, mint saját vendégeiknek.
– A Pannonia M. Hotel jó együttműködést alakított ki a konferencia- és kulturális központtal – hangsúlyozta dr. Szilágyi László igazgató. – Véleményem szerint egyértelműen nyert a város, még akkor is, ha ma még érthetően kevés a konferenciák száma. Idő kell, amíg itthon és külföldön is megismerik a lehetőségeket, a szolgáltatások színvonalát.

Egyeztetni kell az érdekeket

– Amikor néhány hónapja idekerültem, azzal biztattak, hogy számos konferencia helyszíne lesz a város, de ez eddig csak remény maradt – mondotta Horváth Ottó, a Hotel Lövér igazgatója. – Úgy gondolom, le kellene ülni, egyeztetni az érdekeinket, mert a konfrerencia- és kulturális központ egyelőre nem pluszt hoz, hanem a meglévőket viszi el. Szerintem közösen tehetünk azért, hogy segítsük piacra jutási esélyeiket.

Megosztott szállodák

– Az intézmény megosztotta a szállodákat – érvelt Sándor Péter, a Hotel Szieszta ügyvezetője. – Azok, amelyek a konferencia-központ közelében találhatók, értelemszerűen jobban jártak. Amikor mi szerveztünk hasonló rendezvényeket, természetesen teljes ellátást biztosítottunk, amiből adott esetben nyolcmillió forint volt a bevételünk. Most egy hasonló nagyságú konferenciához csak a szállást és a reggelit kérik tőlünk, amiért mindössze kétmilliót kapunk. Ezért aztán magasabb áron ajánljuk hotelszobáinkat. Az együttműködés még nagyon laza, lehetne gesztusokat gyakorolni egymás felé. A legfontosabb azonban az lenne, hogy a „várost adjuk el" és akkor a szállodák sem panaszkodnának.

 Mondja el Ön is véleményét a témával kapcsolatban >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlköltekezés után böjt következik

A csütörtöki közgyűlés örömteli pillanatokkal kezdődött: dr. Horváth Patrícia, a Világkupa-győztes… Tovább olvasom