Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Nem hozott sikert az integráció

Nem hozta a várakozásokat az integráció – derült ki az Állami Számvevőszék jelentéséből. Az ÁSZ a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) fenntartásában lévő középfokú szakoktatási intézmények körében tartott ellenőrzést. Idetartozik a soproni Lippai-szakképző is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium égisze alatt működő 18 mezőgazdasági szakképző tevékenységét három Térségi Integrált Szakképző Központba (TISZK) szervezték át 2008-ban. Ilyen körbe tartozik a soproni Lippai-szakiskola is.

A Lippai-szakképző a Dunántúli Agrárszakképző Központhoz tartozik, az iskolában virágkötészetet is tanítanak (felvételünkön). Fotó: Kisalföld-archív
A Lippai-szakképző a Dunántúli Agrárszakképző Központhoz tartozik, az iskolában virágkötészetet is tanítanak (felvételünkön). Fotó: Kisalföld-archív


– A VM fenntartásában lévő mezőgazdasági szakképző iskolák új integrált szervezeti formája nem járult hozzá a feladatellátás eredményességéhez a vizsgált 2008–2011-es időszakban – összegzett Horváthné Herbáth Mária ellenőrzés-vezető.

– Az intézmények integrációja formális volt, mivel a tervezett hatékonyságnövekedés és erőforrás-racionalizálás nem valósult meg. A párhuzamos képzések számában sem történt lényeges változás. A pályázati és szakképzési hozzájárulásból származó források bevonására irányuló célok viszont teljesültek. Az érintett iskolákban az egy diákra jutó működési kiadások összege 2011-ben egymillió forint volt, 71 százalékkal meghaladva az önkormányzati fenntartású, agrárszakképzést is folytató intézmények átlagát.

A fenntartói támogatásuk nagyságrendje is jelentősen meghaladta az önkormányzati fenntartású intézményekét. Ugyanakkor a fenntartó az agrárszakképző központoknak nyújtott támogatást nem kötötte feladatmutatókhoz.

Pozitívum viszont, hogy a Dunántúli Agrárszakképző Központ – ahová a soproni Lippai is tartozik – működtetett pályakövetési rendszert, a képzések indításakor figyelembe vette ennek tapasztalatait, a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok ajánlásait. A jobbítás érdekében javasoltuk a vidékfejlesztési miniszternek, hogy vizsgálja meg az intézmények átlag feletti támogatottságának indokoltságát, a támogatásokat kösse feladatmutatókhoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni Kurucz Ádám lett az Év ifjú természetfotósa

Az Év ifjú természetfotósa címet Kurucz Ádám, 1994-ben született soproni diák kapta. A Magyar… Tovább olvasom