Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Nem fogadnak bérvadászokat

Sopron - A következő vadászati szezontól – a szarvasbika és az őzbak kivételével – megszünteti a bérvadászatot a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. A vaddisznóállományt viszont jelentősen megritkítják.
A Soproni-hegységben az utóbbi időben jelentősen túlszaporodott a vaddisznóállomány. Olyannyira, hogy a vad egyre jobban bemerészkedik a lakott területekre.

Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója az okokról szólva elmondta, a szúkárosodott területek helyén létrejött fiatal faállomány ideális életteret jelent a vad számára.

– A természetvédelem, a lakosság és az idelátogatók nyugalma, valamint a kikapcsolódás elsőbbséget élvez a vadgazdálkodással szemben – jelentette ki a vezérigazgató. – Hosszú távon az az érdekünk, hogy megritkítsuk a vaddisznóállományt. Ennek érdekében a következő vadászati szezontól, március elsejétől az őzbak és a szarvasbika kivételével megszüntetjük a bérvadászatot.

Az így felszabaduló erőnket a vaddisznó kilövésére fordítjuk. Tudjuk, ezáltal jelentős bevételtől esik el a társaság, úgy döntöttünk azonban, hogy a nyereségérdekelt vadgazdálkodással felhagyunk és ennek helyébe a turisztikai célú erdőgazdálkodás lép. Lényeges még, hogy az érintett térségekben (Muck és Hidegvölgy, Görbehalom, Ó-Brennbergbánya) hajtóvadászatot is szervezünk. Ezenfelül vadbefogókat is kihelyezünk.

A vezérigazgató elmondta még, a társaság közreműködik a vad okozta károk felszámolásában. Ezek közül a legnagyobb feladat a brennbergi sportpálya bekerítése, ehhez a szükséges fa- és egyéb anyagokat már biztosították. A kerítés felépítése a megállapodás szerint a lakosság feladata lesz.

Időpontok
A Taeg Zrt. a vaddisznóállomány csökkentése érdekében társas vadászatokat tart: november 29-én Muck–Óbrennbergi-völgy–Görbehalom térségében, december 7-én Muck–Köves-árok–Óbrennbergi-völgy térségében, Görbehalom–Hidegvíz-völgy térségében. Az adott napokon 7–16 óra között zajlanak a vadászatok. Arra kérik a lakosságot, hogy ezeken a helyeken ne tervezzenek erdőlátogatást és kerüljék a vadászatok helyszínét.


Olvasóink írták

  • 1. forsterh 2007. november 28. 08:35
    „Gartulálok tisztelt Tanulmányi Erdőgazdaság!

    Úgy gondolom, hogy döntésük szakmailag is követendő példaértékű lehet, más magyarországi,- a globalizmus mókuskerekéből kitörni nem tudó vagy nem akaró -vadgazdálkodói egységek számára is.
    Üdv. Horváth Zoltán erdésztechnikus”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

'Elmaradt a javaslattétel a díjra'

Sopron - Míg tavaly javaslattétel után, idén az érintett testületek megkérdezése nélkül osztják ki a… Tovább olvasom