Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Nem enyhül a szigor a közutakon

Sopron és környéke - A napokban állítják össze a Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén végzett idei közlekedésrendészeti ellenőrzés számszerű tapasztalatait. A fokozott kontrollt folytatják a rendőrök.
– Az év elején indított szigorú közlekedésrendészeti ellenőrzés az ittas vezetők és a gyorshajtók kiszűrését éppúgy célozta, mint a biztonsági öv használatát, a gyermekülések meglétét és szakszerű alkalmazását vagy a várakozási szabályok betartását. Nem kerülték el a figyelmünket a kerékpárosok, a segédmotor-kerékpárosok sem, ami a kivilágítást és a bukósisakot illeti – mondta Kanyó Barnabás alezredes, a kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Bár az elmúlt két hónapra vonatkozó számszerű statisztika csak a napokban készül el, az megállapítható, hogy a zéró tolerancia – ha elszíneződik a szonda, azonnal ugrik a jogosítvány – hozta a várakozást. Úgy érezzük, a járművezetők egyre inkább komolyan veszik azt, hogy a gyorshajtás is kiemelt kategória, s komoly szankció jár érte: a helyszíni bírság háromezertől húszezer forintig terjedhet, míg szabálysértési feljelentéskor harmincezer forinttól szabhat ki a hatóság pénzbüntetést, ráadásul még a jogosítványt is bevonják. A biztonsági öv használatánál – helyesebben mondva, mellőzésénél – elképesztő eseteket is láttunk. Megtörtént, hogy egy sofőr nem maga előtt, hanem maga mögött kötötte be az övet, hogy az autó korszerű berendezése ne sípoljon... Fontos tudni, hogy a biztonsági öv használatának ellenőrzésekor az utassal szemben is eljárhat a rendőr.

Bár az elmúlt két hónapra vonatkozó összesítés csak a napokban készül el, a szigor hozta a várt eredményeket. Komolyabban veszik a szabályokat a sofőrök.

– A szabálytalan várakozásnál igen kedvezőtlenek a tapasztalataink – folytatta Kanyó Barnabás. – Sokan egész egyszerűen figyelmen kívül hagyják a várakozásra vonatkozó KRESZ-szabályokat, a megállni tilos tábla jelzését, vagy épp kapu elé állnak. Egy járműnek a menetiránnyal szembeni sáv oldalán is tilos a parkolás. Folyamatosan ellenőrizzük a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolók jogos használatát is.
Az alezredes hozzátette: egész éven át bármikor számíthatnak a járművezetők fokozott ellenőrzésekre a Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. orgona 2008. április 20. 12:35
  „A rendörök is emberek nem kell mindig szidni öket!A szervezessel van a gond,ott ahol kene ott nincsenek!Halottaknapja GYör kötemetö,egy tucat rendör allnak össze vissza , s nezik a sok jo embert hat nem röhely?!A nagy dugo az utakon de forgalmat iranyitani senki!A Rendörnek mar reg nincs tekintelye, sajnos ide jutottunk!Kaszalni sokat lehetne de ahhoz aratni is kene!”
 • 50. fff 2008. március 12. 21:07
  „Kedves HATÁRŐRÖK menjetek el dolgozni. Eleget lógtatok, loptatok a pénzünkön. Tisztelet a kevés kivételnek!Ne zaklassátok a város lakosságát, inkább mutassatok példát.”
 • 49. Jógyerek 2008. március 07. 12:25
  „48. hozzászóló!
  Mily érdekes, hogy aki "bűnben" van mindig az kiabál, hogy mert a másik is gyorsan ment, meg Ő sem kapcsolta be a biztonsági övét, stb...
  Amikor megbüntettek akkor neked nem volt szerencséd és téged kaptak el. Azóta biztos vagyok benne, hogy követtél el kisebb nagyobb szabélysértést amit nem vettek észre nálad ellenben valaki mést meg megbüntettek.
  Ennyi. A másik. tarts be minden szabályt és nem kell a feljelentésel és a helyszíni bírásg csekkjével szemezned.”
 • 48. soproni 2008. március 06. 18:49
  „Engem 2007 december 31-en buntettek meg 7km-el mentem Sopron belteruleten ugy hogy a Sopron veget jelzo tablanal altak a rendorok. Gyorshajtasert fizethettem. Milyen kellemes szilveszteri meglepetes volt.

  Ehhez kepest, az ev minden napjan, 130-150-el szaguldonak az autok Sopron es Csorna kozott (a belteruleteken "csak 80-al mennek) es SOHA egyetlen rendort sem lattam.

  Miert uldozik a rendorok a soproni belteruleti jogsertoket, ahelyett, hogy kimennek a foutakra. Felhaborito.”
 • 47. Jógyerek 2008. március 04. 15:05
  „Az, hogy mi a feljelntés és mi még a pénzbírság azt nem feltétlenül a rendőr dönti el hanem erre azért törvny is van. Ha egyszerre több szabálysértés követsz el akkor is feljelent a rendőr. Ha esetleg mégsem akkor az csak a jóindulatán múlt és elnézett valamit.”
 • 46. egy nagy nulla 2008. március 03. 21:38
  „Tudjátok egyeseknek mindent lehet, eddig legalább kettesek lehettünk, de már nullának vesznek bennünk.”
 • 45. kutyus 2008. március 03. 20:51
  „hjk !
  Engem kb10 éve jelentettek fel lejárt zöldkártya miatt,10 napja járt le,és itt a fórumon is mondta Jógyerek(aki rendőr volt),hogy automatikusan feljelentés jár ezért...sajna.A zöld kártya gyakorlatilag a kipufogó-gáz szennyezettségéről tanúskodik,ami a mai gazdasági-helyzet miatt komikus..van ennél nagyobb veszély is az utakon:Inkább a piás vezetést,gyorshajtást büntetnék jobban.(mint már mondtam)”
 • 44. magyaro 2008. március 03. 19:38
  „Sajnos a szigorítás nálunk nem jelent mást, csak pénz beszedést. Lejárt zöldkártyáért, elég lenne egy figyelmeztetés, esetleg mutassa be két héten belül. Nem tegnap lejárt, és már büntetnek. Ne hogy azt írjátok, nézné meg, mert nem sok ember nézegeti az okmányait mindig, főleg az aki sokat autózik.”
 • 43. hjk 2008. március 03. 18:25
  „Kutyus!
  Ez így nem igaz !!Jó lesz az helyszínbirságnak is!Én már csak tudom,a rendőrön múlik!!”
 • 42. kutyus 2008. március 03. 17:46
  „Én is helyeslem a szigorítást,már előbb kellett volna !--Én csak azt tartom erősnek,h feljelentés jár a zöldkártyáért.”
 • 41. ICSI 2008. március 03. 11:57
  „Nem a rendőröket akarom védeni-félre értés ne essék, sőt rendőr ismerösöm sincs.
  DE helyeslem a szigorítást!
  Így talán csökken a balesetek száma is.
  Reméljük.
  Tüzoltó ismeröseimtől tudom, hogy a legtöbb eset amihez hívják őket az baleset és a balesetek nagyobb százaléka gyorshajtás miatt van és ittas vezetés.
  Így talán csökken és nem hal meg sok ártatlan ember!”
 • 40. Jógyerek 2008. március 02. 23:20
  „Bocs, néhány évet dolgoztam a város rendjéért!”
 • 39. Csodabimbó 2008. március 02. 22:12
  „Csak egy olvasó vagyok, de amit itt Jógyerek lenyomott az nem piskóta. Gondolon gyerekkorában nagyon elnyomták, meg amerikai sorozatokon nőtt fel, bejön neki, hogy napjában többször is ellenőrzik. Ha majd az adóhatósághoz kell heti kétszer bejárnod, remélem akkor lesz teljes az élvezeted. Bécsben is van komoly rendőri jelenlét, de ott csak arra csapnak le akire kell, méghozzá profi módon. Nálunk próbálkoznak mindenkivel és a széles tömeg előtt erőteljesen rombolják a népszerüségüket. Tudom srác, hogy te nem így látod, de most pssszt! Hallgasd meg a másik oldalt. Komoly pénzeket tapsolnak el hülyeségekre és az igazi bűnözök kezébe adják át a hatalmat. Eddig nem volt Sopronban erőszak, meg maffia, de már érezni az előszelét. Az okosok budapesti módszerekkel akarnak dolgozni egy kultúrájában teljesen más városban. Várjuk az eredményt.
  Az igazi nagykutyák meg sajnos mosolyognak :-(”
 • 38. Jógyerek 2008. március 02. 22:00
  „36. hozzászóló!
  a -20 fok csak fonetikus volt és nem szó szerint értendő mint ahogy a jutalom sem! nem, ne érts félre én is örülök a rendőri jelenlétnek az utcán! csak kérlek, hogy a 34. hozzászólásom előzményeit is olvasd el és akkor rájössz, hogy én nem a rendőrség ellen hanem mellett vagyok!
  37. hozzászóló! Mivel max. 4 órán keresztül feltarthat egy rendőr és te nem vagy hajlandó bemenni a kapitányságra akkor igen, ott megvárja veled a 4 órát! Ne légy te is ily merev, nemhiszem, hogy olyan egyszerű lenne a rendőr meg te is, hogy nem ülnétek be az autóba amíg rendeződnek/tisztázódnak a dolgok!”
 • 37. soproni hozzászóló 2008. március 02. 19:43
  „kutyus!Nekem is ezek jutottak eszembe,de direkt nem irtam már semmit Jógyerek hozzászólására,nem akartam hogy vita alakuljon ki.Csak vigyorogtam egyet.Azt azért én is megnézném hogy a rendőr ott dekkol velem hóban,fagyban 4 órán keresztül.Gondolom nem csak nekem tűnt fel hogy ha rossz idő van akkor nincs az a nagy rendőri jelenlét a városban.Bezzeg ha kisüt a nap..... :)”
 • 36. kutyus 2008. március 02. 17:14
  „Jógyerek. -20fok fagyban szélben...hol??szibériában? és akkor a rendőr ott áll mellette? ez olyan mintha nem a XXI.században élnénk,hanem az 50-es,60-as években.."kockás" intézkedés,nem pedig szolgálunk,és védünk...a szóhasználatod:feljelentés a JUTALOM..hehehe.."sajnos a rendőrség nem él előállítási-jogával"..cinikus,na. u.i:én pl örülök a rendőri jelenlétnek,pont.”
 • 35. egy falusi 2008. március 02. 17:10
  „kedves Didi!
  Angliában a legjobb tudomásom szerint kötelező bemondani a rádióban, ha mérnek. A rendőrök nem bújhatnak be a kanyar mellé, hogy az autósok ne lássák őket. ott valahogy űködik a rendszer. de már előre félek, jön a jóidő, vele együtt meg a motorosok is megjelennek. félek, hogy mi vár ránk az utakon. a sok ész nélküli száguldozó, az út mellett meg egyre több a koszorú! sajnos”
 • 34. Jógyerek 2008. március 02. 15:31
  „Miért nem helyszinit kapott? Mert vannak olyan szabálysértések ami után automatikusan feljelentés a jutalom. PL: Nincs érvényes zöldkártyád meg jogsid vagy éppen műszakid. H pl: nincs nálad a személyi igazolványod azért pl jogosan állíthatna elő a rendőr a kapitányságra addig amíg 100%-ig nem tisztázódik, hogy ki is vagy valójában. ha nincsenek nálad az irataid akkor elvileg hiába mondod azt, hogy Gipsz Jakabnak hívnak, anyám neve Kolompár Ibolya, 1764.02.38-ánm születtem. A rendőr ezt nem köteles elhinni. Sajnos a rendőrség nemigen él eme jogával, hogy az irat nélküli gyalogost autóst, stb... előállítsa. A másik! Egy sima közúti vagy akármilyen rendőri ellenőrzésnél 4 órán keresztül feltarthat a rendőr! Megkérhet, hogy fáradj be vele a kapitányságra, de ha enked úgy tartja kedved akkor ezt akár meg is tagadhatod, de akkor lehet, hogy 4 kerek órán át a -20 fokos fagyos szélben és hóesésben kint kell állnod a prérin.”
 • 33. Didi 2008. március 02. 15:26
  „Jogyerek!
  Mi furcsa demokráciában élünk. Mondjatok nekem 1 olyan országot, ahol a rádio adok bemondják, hogy hol mérnek az országban.Védjük a gyorshajtokat, mellette meg felvagyunk háborodva, ha 50-es tábla mellett 100-al megelöznek. Hol van az igazság?”
 • 32. soproni hozzászóló 2008. március 02. 15:15
  „28. Tudom hogy meg lehet csináltatni előbb is,és ha lett volna ideje meg is csináltatta volna.De sajnos reggel 7-től este 9-ig dolgozik,heti 1 (vasárnap) szabadnappal.Tudom ez sokaknak elképzelhetetlen,de ez van.Amúgy meg 1 szóval se mondtam hogy nem volt jogos,csak azt furcsállom hogy nem helyszinit kapott.De igazából nem is érdekel,majd meg lesz oldva a probléma!”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baranyai Tibor marad az igazgató

Sopron - Az önkormányzati társaságok éves üzleti terveiről is döntöttek, valamint dr. Baranyai… Tovább olvasom