Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Nem engedik a műanyag ablakot

Sopron - Fa alapanyagú ablakra kellene cserélnie márciusban berakott műanyag ablakát Egresits Ferencnek a Balfi utca 5.-ben a műemléki hatóság szerint. A ház viszont nem műemlék vagy műemlék jellegű épület.
– Tavaly vásároltam meg a Balfi utca 5. szám alatti lakásomat, s akkor azt is tisztáztuk, nem műemléki házról vagy műemlék jellegű épületről van szó. A tulajdoni lapon sem szerepel ilyen jellegű bejegyzés – kezdte történetét Egresits Ferenc. – Ezért jóhiszeműen tavasszal kicseréltettem a beázó ablakot, pontosan ugyanolyanra, mint amilyen a fölöttünk lakóé, gondolván az utcaképre. Nemrégiben azonban szemlét tartottak nálunk, s kifogásolták: miért műanyag, s nem fa alapanyagú ablakot készíttettünk. A műemléki hatóság szerint csak ez utóbbit szabad alkalmazni.

Egresits Ferenc külsőre ugyanolyanra készíttette ablakát, mint ami az emeleti szinten van. A műemlékesek szerint a műanyag ablak mégsem elfogadható.
Egresits Ferenc külsőre ugyanolyanra készíttette ablakát, mint ami az emeleti szinten van. A műemlékesek szerint a műanyag ablak mégsem elfogadható.


Hivatkoztak arra, hogy a mi házunk ugyan nem műemlék, de a mellettünk lévő tömbök igen. Emiatt több tízezer forint lenne a károm. Számunkra érthetetlen: ha nem műemlék házban lakunk, s az ablak sem rí ki a többi közül, miért köteleznek bennünket a cserére?

– A kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében műemlékvédelmi környezetben biztosítani kell az építészeti, városépítészeti, valamint egyéb környezeti, természeti értékek fenntartható használatát és a hagyományos jelleg megőrzését – válaszolta a felvetésre Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodavezetője.

– Az ingatlan, mint a műemléki jellegű terület része, ide tartozik. Az ablak az épület külső megjelenését befolyásoló elem, ebből eredően az megőrzendő az eredeti formájában. Nem utolsósorban pedig a soproni városrendezési terv erre a területre csak fa nyílászárókat enged meg.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Egresits Ferenc 2008. augusztus 19. 10:17
  „Tisztelt netes társaim!

  Egresits Ferenc vagyok és szeretném megköszönni a cikkemhez a hozzászólásokat! De sajnos többen is figyelmetlenül olvasták a cikket és nemjól értelmezték ezáltal. Ha esetleg valakinek kérdésevan, szivesen válaszolok, nehogy ismét a valótlan légbőlkapott marhaságokat kelljen olvasnia az embereknek! Remélem így korrekt!
  Tisztelettel: Egresits Ferenc
  E-mail: szeni00@freemail.hu”
 • 24. hpisti 2008. augusztus 04. 21:27
  „Pedig lehet hagyományos kinézetü,dupla szárnyas,hőszigetelt fa ablakot is csináltatni!!Pl:Stubi borozó!Szerintem nem kerül többe,mint a műanyag!Ja,és ha időközönként le is festik,akkor örök darab!Ha hozzá sem nyúlnak,akkor persze,hogy elrohad!”
 • 23. sopronilány 2008. augusztus 04. 12:37
  „Az újságírónak üzenem: olyan, hogy műemlék jellegű épület nincs, olyan meg hogy műemléki jellegű terület, na az meg főleg nincs. Kicsit jobban is utána nézhetne a "hatályos" fogalmaknak, mielőtt valamit leír.”
 • 22. sopronilány 2008. augusztus 04. 10:38
  „Hát igen. A két ablak jól láthatóan még csak véletlenül sem egyforma. Aki nem hiszi, nézze meg személyesen. Bizonyára engedéllyel cserélte ki.Ja, aki meg nagyon okos, az olvassa el a cikk utolsó mondatát:"Nem utolsósorban pedig a soproni városrendezési terv erre a területre csak fa nyílászárókat enged meg." Akkor miért is kell a műemlékeseket bántani? Hol is van ilyenkor az illetékes műszaki iroda?”
 • 21. Moncada 2008. augusztus 04. 09:56
  „Még véletlenül sem hasonlít az alsó ablak a felső(k)re.”
 • 20. Ohh, velem is ezt akarták..... 2008. augusztus 02. 22:22
  „Tisztelt Egresits Ferenc!

  Nyugodtan vigye jogi útra a dolgot hiszen a műemlékvédelemnek nincs aduja!!!!!!!!
  A tapasztalatom szerint bíróságig sem jut az ügy, mert tudják, hogy nem írhatják elő ha nem műemlék a ház..... az meg hogy a műemlékek mellett van..... na puff.... bombát kapott .... és??

  Szóval nyugodtan említse meg nekik a per lehetőségét és kicsit nyögve meg okosnak látszva meg fognak hunyászkodni.

  Sok sikert kívánok az eszetlenekkel és tudatlanokkal teli bürokrácia fertőzött katakombáiban!!!!!!!”
 • 19. Én is éltem müe-ben 2008. július 31. 23:40
  „Ezt nem bírom szó nélkül!

  11 IQ -val nem tudom, hogy lehet valaki szabadlábon, ha csak nem a műemléknél dolgozik? Nekem is volt/van velük dolgom.

  Korábbi lakásom felújítása során ablakot is szerettem volna cseréli, de nem cseréltem (én hülye becsületes polgár) mert a műe. azt mondta, hogy csak ugyan olyan ablakot tehetek vissza. Akkor minek cseréljek? Amúgy udvari ablakokról volt szó és én fa ablakokat szerettem volna, de hőszigeteltet. NEM! Fizessem a gáz számlát. ehh..

  Nemrég a munkám miatt is volt velük dolgom ahol egy kislány is volt a két srác mellett. Ezek akkora műszaki analfabéták voltak, hogy a megbeszélés végén kínomban mosolyogtam egyet és ott hagytam őket. És nem csak a soproniak ilyenek. Másik városban éppen csak az összeget nem mondta ki, hogy mennyiért nem szarakodik tovább a semmin!

  Adri11 húzd le magad a WC-n! Oda való vagy. Miről beszélsz? Mivel tudod indokolni az állításod? Miért omladoznak, penészednek a műe. házak? Semmit tenni, önerőből javító emberekkel szarakodni arra van pénz? Nem erre kellene pazarolni az energiát!”
 • 18. Csabi_ 2008. július 30. 14:00
  „Bécsben bezzeg jók a műanyagablakok. Pedig az ottani műemléképületek nem olyan putrin néznek ki, mint nálunk.

  Adri11: nem zavar, hogy funkcionális analfabéta vagy? Először is nem kapta, hanem vette tavaly, másrészt nem műemlék és nem is műemlék jellegű. Gondolom a 11 a nickedben az életkorodat jelöli.”
 • 17. jucuska40 2008. július 30. 10:11
  „Ezen el lehet vitatkozni..a.lényeg az ,hogy nemtudta a tulajdonos hogy van ilyen akadály...elvégre mégis lakástulajdonos nem? Ne hogy már ugy kezeljük hogy mintha albérlő lenne......Ezenkivül a tulajdoni lapon sincs hogy műemlék vagy műemlék jellege lenne egyáltalán! A műemlékre pedig nemjellemző hogy újitaná az épületeit!!! Hagyja a sorsára......ha sajátjának tekinti akkor járuljon hozzá anyagilag is!!!”
 • 16. via 2008. július 29. 23:48
  „Hát ez nem semmi...
  Kissé nevetséges és kicsinyes ezen a dolgon vitázni, miközben a műemlék épületeink omladoznak. A HIVATALT miért nem lehet pl. ezért számon kérni?!?! Ők a mi érdekünkben cselekszenek, de úgy hogy közben ellenünk van ...?????
  A házigazdában meg volt az igyekezet, ugyanolyat kért, mint a felső szomszéd. Esetleg időnként szemet hunyhatnának a hivatalnokok is, ha "csak" ennyi a baj.
  Egyébként tényleg csúnya tud lenni egy patinás épületen a műanyag ablak, de ettől még nem dől össze a világ, és nem kéne családokat anyagilag-erkölcsileg nehéz helyzetbe hozni.Szerintem.”
 • 15. miracle 2008. július 29. 22:00
  „Adri11 (fidesz-zombi, gondolom)
  Ezenfelül nem ingyen kapta, hanem tavaly vette. Tudsz olvasni?”
 • 14. csabazs 2008. július 29. 20:48
  „Adri11(7)!

  Elöszőr figyelmesen olvasd el a cikket, utána írj véleményt!

  A panaszos nem műemlék és nem műemlékjellegű házban lakik, csak a környező házak azok!
  Az emeleten lévő lakónak vajha´ miért nem kell kicserélni?

  Miért kell mindig komcsizni? Nem mindenkinek adatott meg anno és most sem, hogy építsen v. saját erőből vegyen lakást!

  Nézz körül nálunk nyugatabbra, ahol nem szégyen, nem nézik le azt aki nem saját tulajdonú lakásban lakik!
  Például: a Benelux országok!”
 • 13. csabazs 2008. július 29. 20:43
  „Cak egy kérdés?

  Müemlékjellegű önkormányzati házban lakom!

  Jó pár éve az azóta már elköltözött egyik lakó műanyagablakra cserélte a régi rossz fát! Senki nem kötött bele, igaz nem utcafront!

  Az meg, hogy a műa. penészesedik és a fa nem egy nagy rizsa!

  A környezet: akkor nézzünk körül a lakótelepeken. Ott sem mindenki cserélte ki műa. nyilászáróra az ablakait!
  A műemlékvédelem meg simán hagyja teljesen tönkremenni az önkormányzati műemlék és műemlékjellegű házakat!

  AKKOR HÁT MIRŐL IS BESZÉLÜNK???”
 • 12. hmm.. 2008. július 29. 18:23
  „Érdekes,hogy amikor saját erőből cserélnek ablakot és újítanak fel házakat a műemlék,illetve műemlék jellegű házak tulajdonosai,akkor az illetékesek máris lecsapnak és találnak hibát ,hogy büntethessenek,közben Sopron tele van omladozó ,a városképet évtizedek óta csúfító önkormányzati tulajdonban lévő romhalmazokkal.”
 • 11. hpisti 2008. július 29. 16:37
  „Talán érdeklődni kellett volna a hivatalnál,mielött nekiállnak kicserélni az ablakot!Gondolhatták volna,hogy a belvárosban vannak szabályok,amelyeket be kell tartani!Szerintem is undorító némelyik ház a belvárosban a különböző ablakok miatt.A hulló vakolat kisebb probléma ,nézzük meg az Olaszoknál a házakat és vegyünk példát!Ott minden ablak fábol van,még a tetöcserép színe is egyforma.És csodálkozunk,hogy milyen szép-hát ezért!”
 • 10. Boli 2008. július 29. 15:55
  „A saját házát, lakását mindenkinek magának kell rendben tartani! Az pedig mindenkinek kötelessége, hogy mindig az eredeti állapotot állítsa helyre úgy, ahogyan tervezve volt! Műemléki környezetben izléstelen a műanyagablak.”
 • 9. 7-nek 2008. július 29. 14:45
  „Adri11 Gondolom a Te szüleid már bánják,hogy annó nem a lepedőre kerültél!!!”
 • 8. mindigatutit 2008. július 29. 14:43
  „mint fentebb olvastad ez nem műemlék jellegű ház.de mindegy.itt az a legnagyobb baj,hogy az egész úgy le van pukkanva,hogy csak na,de a hivatlnok az köti az ebet a karóhoz,mert mást úgy sem tud.szerezzen pénzt a felújításra ,ne csak az irodóból ugasson.vaúúúú”
 • 7. Adri11 2008. július 29. 14:08
  „Ha nem tetszik neki, hogy műemlék házban lakik, amit a komcsi rendszerben ingyen kapott, akkor építsen magának olyan amilyet akar.
  El lehet költözni!”
 • 6. kalasz 2008. július 29. 12:42
  „Az a kérdés, mire kapott építési engedélyt ?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekendy ismét szólólemezre készül


Tovább olvasom