Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Nem elég gyakran ellenőriztetik látásukat a soproniak

A megvizsgáltak több mint fele három évnél régebben nézette meg látását, és mindössze 21% volt, akik egy éven belül jártak optikusnál, szemorvosnál.

Amint arról portálunkon beszámoltunk, a Nagy látásteszt roadshow március közepén járt Sopronban. A karitatív kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a lakosság figyelmét a rendszeres szemvizsgálat szükségességére, illetve arra a tényre, hogy az idejében felismert szemproblémák nagy százaléka gyógyítható.

A soproniak kíváncsiak voltak a kezdeményezésre, és kiderült, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy látáskorrekcióra szorulnának.

A megvizsgáltak több mint fele (67 %) 3 évnél régebben nézette meg látását, és mindössze 21% volt, akik 1 éven belül jártak optikusnál, szemorvosnál.

Ez az eredmény felhívó jellegű, hiszen az összes érdeklődő közül 77%-nál talált problémát a Nagy Látásteszt rendezvénysorozat szakember gárdája, így nekik javasolták a további szűrővizsgálatot. Eszerint a megjelentek 77%-a még nem tud róla, hogy látáskorrekcióra lenne szüksége, vagy nem megfelelő erősségű szemüveget, illetve kontaktlencsét visel.

A Nagy Látásteszt soproni állomásán az is kiderült, hogy azok közül, akiknek további vizsgálatra van szükségük 52%-a jogosítvánnyal rendelkezik, azaz nem tökéletes a látása, mégis vezet. Szintén fény derült arra, hogy a megvizsgáltak 23%-a napi 4 óránál többet ül számítógép előtt és közülük  14%-nak szintén további vizsgálatra van szüksége.

A szakértők egyértelmű véleménye, hogy a mindennapi életünknek egyik legfontosabb eleme, hogy tisztán, élesen lássunk, ezért ezen túl gyakoribb ellenőrzést javasolnak a soproniaknak és mindenkinek.

Olvasóink írták

 • 7. BsBe 2011. március 27. 19:30
  „Kedves egysoproni_ 2011.03.26. 12:36 olcsóbban is szemüveget csináltatni, de aki ragaszkodik egy adott márkához az fizessen is csak érte: nem ragaszkodom semmilyen márkához, a lehető legolcsóbb szemüveget nem tudom hónapok óta megcsináltatni, mert 50-60 eFt a bifokális lencse. Arról nem tehetek, hogy mind a távolra, mind a közelre látásra szükségem van szemüvegre. Akciós kerettel a lencse ára miatt (ebből is a legolcsóbb - nem színes, nincs benne egy karcálló bevonat és egyéb extraság - a legolcsóbb ajánlatom 57 eFt volt. Megköszöntem, és eljöttem, mivel ez majdnem megegyezik a havi rezsimmel. (választhatok vagy villany-gaz stb. vagy szemüveg)”
 • 6. coolzsu 2011. március 26. 21:26
  „4. egysoproni!
  nem lehet olcsóbban kihozni! a legegyszerűbb és 90 százalékkal leárazott akciós kerettel, az ingyenes szemvizsgálattal együtt lett volna a szemüvegem 38 ezer ft! mert a szememnek ilyenre lenne szüksége! márkajelzés nélkül....((( sajnos nem engedhetem meg magamnak, mert nincs ennyi a havi gyes-em, amit kapok, így marad a sunyorgás és a folyamatos fejfájás... hiába fizettem és fizetem az eü járulékokat... ha gond van, és szükségem lenne vmire, nem juthatok hozzá”
 • 5. rozinéni 2011. március 26. 17:09
  „egysoproni, azért nem egészen értek veled egyet, én nem drága szemüvegeta akartam csináltatni, csak a vizsgálatnál kiderült hogy ami nekem bele való lencse az drága, darabja majdnem 30 ezer, és hozzá a keret 11 ezer, ugyhogy valaki hiába választ olcsobb keretet ha a lencse drága, amugy ha valaki soronkivül be akar kerülni a korházba szemészetre kicsit hazudni kell:) szádül nem lát fáj a feje és szur a szeme és máriss bent van, már bocsi de saját tapasztalat”
 • 4. egysoproni_ 2011. március 26. 12:36
  „1. marcsi96!
  Szemüveges vagyok. Ha szemüveget akarok pl. cserélni vagy csak meg akarom vizsgáltatni a szemem akkor elmegyek egy Optikába és ott megcsináltatom a vizsgálatot. Ha nem rendelek szemüveget akkor 3 ezer Ftomba került. Ha szemüveget is csináltatok akkor pedig ingyenes volt a vizsgálat! Így megmarad 1 nap szabadságom és nem várok 3 hónapot. Összességében ha kiszámolom akkor anyagilag uigyan ott vagyok mintha a kórházba mennék el szemészhez.

  3. coolzsu!
  Lhet olcsóbban is szemüveget csináltatni, de aki ragaszkodik egy adott márkához az fizessen is csak érte! Tudom 15 - 20 - 25 ezer Ft sem kevés pénz, de néha még ettől olcsóbban is ki lehet hozni egy szemüveget és megjegyzem nem vacak minőségben!! Igaz mondjuk ha a keret és a lencse összvissz 10 ezer Ft akkor abban nincs benne egy karcálló bevonat és egyéb extraság, de ha ennyi pénzből is javithatsz a látásodon.”
 • 3. coolzsu 2011. március 26. 12:06
  „ha nem lenne minimum 40-60-80 ezer forint egy szemüveg, talán többen hozzájuthatnának!... csak halkan jegyzem meg, hogy amíg a gyes vagy a min. nyugdíj 25 e ft, amíg a minimálbér alig 65 e ft, addig nagyon keveseknek kerül ilyen "luxuscikkre"... ahogy fogorvosra sem futja már egy átlag dolgozó magyarnak sajnos, pedig ennek nem szabadna így lennie!.... szűrővizsgálat? haha.... vegyél ki szabadságot, mert munkaidő után, hétvégén szóba sem állnak veled sehol... amíg a magyar egészségügy csak pénzeseknek létezik, addig ez az arány egyre rosszabb lesz”
 • 2. iux 2011. március 25. 19:58
  „Egyet értek az előttem szolóval.
  Személyes tapasztalatom a következő.2010 Dec.5.-én időpontot kértem 80 éves édesanyám részére.
  Február 22.-re kaptunk is időpontot.
  Mivel zöldhájogot diagnosztizáltak operálni kell.Az operáció időpontja 2012.Május 18.lesz!!!!!!!!
  Ezt vizsgálgassák a Nagy Látásteszt szakértői,meg az ujságirók,s akkor majd nem kell ökörségeket irni a sajtóba!”
 • 1. marcsi96 2011. március 25. 16:42
  „Igen de ha nem magán úton mész akkor csekély 2-3 hónap a várakozás még kapsz időpontot az orvoshoz és ez még plussz 2-3óra amig orvoshoz kerülsz vagyis szabadságot kell kivenni.Azt gondolom hogy sokan inkább maánúton mennek orvoshoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarként hirdették, de mégis külföldi a Soproni sör?

Megtévesztő hirdetések miatt indított eljárásokat a Gazdasági Versenyhivatal hazai kereskedelmi… Tovább olvasom