Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem bontanak, csak akadálymentesítenek

Győr-Moson-Sopron - Egyelőre nem bontják le a határátkelőknél lévő ingatlanokat, csupán a zavartalan forgalmi áthaladást biztosítják. Az épületek sorsáról még nincs döntés.
A schengeni csatlakozás után a határátkelők területén lévő ingatlanok a határőrségtől az eredeti tulajdonoshoz, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságához kerülnek vissza. A soproni, kópházi, fertődi, hegyeshalmi, valamint a vámosszabadi határátkelőhelyeken egyelőre az ideiglenes akadálymentesítést végzik el. (Jánossomorján az átkelő már most is alkalmas a folyamatos közlekedésre.) A meglévő épületeket azonnal nem bontják le.

– Nemcsak az építéshez, hanem a bontáshoz is engedély kell  – mondta el Horváth Antal pénzügyőr őrnagy, a győri fővámhivatal parancsnokhelyettese. – A szükséges engedélyek beszerzése pedig nem megy egyik napról a másikra, azaz az útlevélkezelő bódék egyelőre még a helyükön maradnak. Jelenleg annyi bizonyos, hogy december 21-től már – kisebb forgalomkorlátozással – zavartalan lesz a közlekedés. Ennek érdekében kisebb átalakításokat végeztetünk el a közbeszerzésen kiválasztott vállalkozással. A forgalom útjába nem eső épületek további sorsáról azonban még nem született döntés. Összességében többhektáros olyan területről is szó van, ahol a bontás mellett a talaj rekultivációjára is szükség lehet. A kivitelezés költségét – mely akár a több tízmillió forintot is elérheti – biztosítani kell.

Horváth Antal hozzátette, a cél az, hogy a lehetőségekhez képest minél hamarabb rendeződjön az ingatlanok helyzete. Így kerülve el, hogy a magukra hagyott épületek állaga olyannyira leromoljon, hogy a későbbiekben emiatt ne tudják hasznosítani.

rendőrséghez kerülő ingatlanok

A határőrséget érintő változás még, hogy információnk szerint a jövő év elejétől a tulajdonukban lévő ingatlanok a rendőrség kezelésébe tartoznak majd. Arról a közeljövőben határoz a nemzeti vagyonkezelő holding, hogy a megyei vagy az országos főkapitánysághoz kerülnek át az ingatlanok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konferencia a bormarketingről

Sopron - Megnyílt a VIII. Magyarországi Bormarketing Konferencia. A hazai és külföldi szakemberek… Tovább olvasom