Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Nem akarnak takarásban élni az Erdész utcában

Sopron - Ellenérzést váltott ki a környék lakóiból az Erdész utca és az Alpár utca sarkánál tervezett magasított lakóházak építésének terve. Az érintettek a beárnyékolás veszélyére hívják fel a figyelmet.
– A környék lakói felháborodtak, amikor a tudomásukra jutott, hogy a családi házas környékre egy lebontott családi ház mintegy ezer négyzetméteres ingatlanán két, egyenként többszintes házat akarnak építeni, összesen tíz lakással – mondta az érintettek nevében Lichtl Gyula.

– Ha megvalósulna az építkezés, akkor az beárnyékolná a családi házakat. Úgy tudjuk, az egyemeletes, plusz tetőteres házak középmagassága 12,75 méter lesz. Ez annyit jelent, hogy lesz, amit magasabbra, s akad épületrész, amit alacsonyabbra építenek. A mellette fekvő házak ennél jóval alacsonyabbak. Az elvi építési engedély fellebbezéséről lecsúsztunk, de a lakók részéről nagy az ellenérzés az új tömbök létrehozása ellen.

Lichtl Gyula az egykori családi ház fotójával. A környéken élők tartanak attól, az utcák elveszítik családi házas jellegüket. Fotó: Gosztonyi Miklós
Lichtl Gyula az egykori családi ház fotójával. A környéken élők tartanak attól, az utcák elveszítik családi házas jellegüket. Fotó: Gosztonyi Miklós


Nem az építkezést szeretnénk leállíttatni, hanem a homogén családi házas környezetben megjelenő nagy, beárnyékolást előidéző épületek ellen emelünk szót. Attól is tartunk, hogy ezek az utcák elveszítik eddigi családi házas jellegüket, amiért annak idején a lakók ideépítkeztek.

– Az adott telekre vonatkozó elvi építési engedélyt az ellenőrzés jogszabálysértőnek ítélte meg, ezért a határozatot időközben az eljáró hatóság visszavonta – tudtuk meg dr. Dobos József jegyzőtől. – Ezt követően új építési engedély iránti kérelem ügyében indult eljárás, amely még folyamatban van. Bármilyen új határozat is születik, az érintettek tájékoztatást kapnak, s akkor, ha úgy érzik, élhetnek a fellebbezés jogával.


Olvasóink írták

 • 9. erdész 2008. április 22. 14:17
  „Engedélyezze a korrupt hivatalnok a saját családi háza mellé a társasházat! Ebben a r...dt városban ha eladó egy családi ház, megveszi a hiéna, leborítja, a helyét telezsúfolja ronda,alacsony minőségű társasházzal, a környék lakói és a városkép meg le van sz...a!!!!!!!!!!!Ebből már rendszert csinál a városvezetés!!!!!!!!!!!Sok korrupt aktakukac,akik megmagyarázzák,hogy ez a tendencia jó a városnak,pedig ez csak az engedélyező meg a sz...t vállalkozó zsebének jó! Családi ház helyére CSAK családi házat engedélyezzenek,a vállalkozók meg húzzanak el, és építsék a silány házaikat a vasöntőde területére.”
 • 8. Csaba Zsuzsanna 2008. április 21. 16:30
  „Madárka!

  Mit akarsz? nincs rá idejük:-D”
 • 7. Építési vállalkozó 2008. április 21. 14:23
  „Pénz beszél, kutya ugat az engedélyek területén ? Vass Györgyöt a Felső Lővérek műszaki ügyintézőjét ugyan elbocsájtották, de van helyette aki átvette korábbi koncepcióit? Ezzel semmit sem oldotak meg az építési engedély korrupciójának területén.”
 • 6. stef 2008. április 21. 11:54
  „Ha majd valamikor 2-300 év múlva visszatekint egy történész, a város fejlödése szempotjából valószínü az 1990-2008(?) idöszakot tartja a legkártékonyabb idöszaknak és nem a kommunizmust! Persze a háborúkat leszámítva.”
 • 5. yello 2008. április 21. 11:08
  „Az Ipari park (állandó vesszőparipám) amiben ipari létesítmények kellene, hogy gyökeret verjenek szépen alakul át lakóövezetté, figyeljétek meg, a végén (ha még nem tették meg) módosítani fogják az egész akkori engedélyezést unio ide vagy oda.. Az Aranyhegy utcában és környékén élők jól megszívták, hiszen ideköltözve kilátás előre, kilátás hátra, aztán fél évre már csak újabb társasházak ablakait látják. A sznob emberek mindig a lakótelepi betondzsungelt nézik le: milyen zsúfolt és sivár! hát most én, betonlakó mondom, hogy inkább nézem a jereváni parkot meg fákat, mint a másik ház fürdőszobaablakát, a zárt autóparkolót, meg a közeli újabb építkezést. Persze a Jerevánon is van, hogy közelebb vannak egyes tömbök egymáshoz, mert akkor gyorsan kellett a tömegigényt kielégíteni - de még így is sikerült hatalmas zöldfelületeket hagyni., - most viszont lehet (lehetne) elgondolni,tervezni, emberi megoldásokat alkalmazni, mégsem megy. Ja, de amikor egy vállalkozó az egy területe megépíthető ingatlanok természetellenes maximumát hajtja ki és senki nem nézi, milyen áron (sic!), akkor ugye miről is beszélünk.
  Többen és többedszer írjuk már, hogy ebből a korrupt engedélyezési vonalból nagyon-nagyon elegünk van, egyes vállakozóknak-exképviselőknek mindent szabad, mindenek felett állnak.
  Game over úgy úgy!”
 • 4. plasztikhattyú 2008. április 21. 10:10
  „Teljesen igazad van Game Over ennek a városnak is lassan game over lesz ha így folytatják......”
 • 3. madárka 2008. április 21. 09:33
  „Arra lennék kíváncsi, hogy a Muckra tervezett magánkórház elvi építési engedélyét mikor vizsgálják felül?”
 • 2. Game Over 2008. április 21. 07:15
  „Ez a város ilyen, jönnek a bumburnyák IDEGEN " vállalkozók" a korrupt hivatal meg mindent megenged nekik! ( vajon miért ill. menniért?) Lásd Aranyhegy, Ady E. u 2 lakásos társasház, a volt teniszpálya lenyúlása az uszoda alatt, az Erzsébet kerttel szembeni villa lebontása, bevásárlóközpont dömping vevők nélkül, miközben a belváros meghal. Ez van amikor tanárok, orvosok, kiugrott hivatalnokok vezetik a várost a nép meg rágja a gumicsontot melyik párt az "igazi"... Természetesen egyik sem Soproniként kellene viselkedni! Ennyi!”
 • 1. csabazs 2008. április 21. 06:35
  „Miért kell mindenhova többlakásos házakat építeni? utánna ott állnak üresen, mivel pang az ingatlanpiac!

  Csak egy általam dűhitő példa:
  Újteleki utcai régi állagában leromlott 1 emeletes ház. Most felújították, s a belső zöld udvart teljesen beépítették! Miért? Miért nem lehet egy kis zöld területet hagyni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony úszás egy egész napon át

Sopron - Több mint negyvenháromezer hosszt úszott le 18 csapat a hétvégén megrendezett 17.… Tovább olvasom