Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem adták ki a holttestet

A soproni kórház nem adott ki egy holttestet, pedig a rokonság már összegyűlt az elhunyt temetésére.
Orbán Jenőné

Orbán Jenő – akit korábban tüdőtumorral operáltak – szombaton hunyt el a soproni kórházban. Halálának okát igazságügyi orvos szakértő vizsgálja – erről nem tájékoztatták a családot –, ugyanis november 13-án kiesett az első emeleti kórterem ablakából és többszörös bordatörést szenvedett.

Őrzött szobában volt

– Megrendeltük a papot, a sírásót, a ravatalozást, kifizettük és elhoztuk a koszorúkat és mindent elintéztünk, ami a szombaton elhunyt férjem temetéséhez szükséges – mondja fájdalommal a röjtökmuzsaji Orbán Jenőné. – Amikor ma reggel a kórház bejelentette, hogy nem adják ki a holttestet, döbbenet és tehetetlenség lett úrrá rajtunk. Férjemet november hatodikán szállították mentővel az Erzsébet-kórházba, miután fulladni kezdett. Azóta benntartották és várható volt, hogy többet már nem jöhet haza. Júniusban műtötték tüdőtumorral, ekkor a fél tüdejét eltávolították és most ismét elhatalmasodott rajta a betegség.

De ami tetézi a fájdalmunkat, az az intézményben történt balesete. Férjemet őrzött szobában tartották folyamatos monitoros megfigyelés alatt, mégis, 13-án reggel valamilyen módon – öngyilkossági szándékkal vagy véletlen folytán – kiesett a szobája ablakán. Aznap látogatóba mentünk hozzá, épp láttuk, hogy viszik vissza a szobájába. Minket a baleseti konzílium után megnyugtattak, hogy nem történt semmilyen probléma, nincs belső sérülés.

Rá két napra viszont begipszelt lábbal találtuk a teremben. A zárójelentés szerint – amit a halála után állítottak ki – bordatörése, ágyéki csigolyasérülése és sarokcsonttörése is volt. Elképzelhető, hogy a férjem nem tudott magáról, és azt hitte, hogy az ajtó felé megy. Ezt az bizonyítja, hogy hétfőn reggel még ott volt az ágytála az ablak alatti párkányon. Valószínűleg ki akarta vinni a szobából, csak kába lehetett és rosszul látott.

„Itt ülünk fekete ruhában"

– A legjobban azonban azt fájlaljuk, hogy nem tájékoztattak arról a tényről, hogy ha a halál beállta előtt 30 nappal öngyilkossági kísérlet történik, igazságügyi orvos szakértői boncolást kell végezni. Egészen ma reggelig senki sem szólt, hogy nem adják ki a holttestet. Most összegyűlt az egész család, itt ülünk fekete ruhában, mégsem búcsúztathattuk el méltósággal a férjem.

Hetekig is eltarthat

– Sajnálatos ami történt, a férfi ugyanis a betegség végső stádiumában volt – mondta el az esettel kapcsolatban dr. Fónay Károly megyei tüdőgyógyász szakfőorvos, az Erzsébet-kórház osztályvezető főorvosa. – Fájdalma csillapítására olyan szereket kapott, amitől bódulttá vált, zavart volt a tudata. Így következhetett be az öngyilkossági kísérlet. A hozzátartozók viszont saját úton megszervezték a temetést és nem egyeztettek a kórházzal. A doktornő, aki hétvégén ügyeletes volt, mindössze annyit ígérhetett, hogy az osztály kiállítja a szükséges dokumentumokat.

Úgy tudom, azt mondta, hogy a patológiai osztályon fogják eldönteni a továbbiakat. Én először ma találkoztam az elhunyt feleségével. Nagyon sajnálom, de a törvényt be kell tartani, az öngyilkossági kísérlet esetén boncolás szükséges, amit legkorábban a halál beállta utáni első munkanapon lehet elvégezni. Most viszont már nem a kórház hatásköre a döntés: akár hetekig is eltarthat, mire lezárul az ügy és kiadhatjuk a halottat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárommilliós utat kapnak

Sopronban a Thirring utcában többen méltatlankodnak: a kivitelező előzetes tájékoztatása szerint egészen más szerkezetű út épül meg, mint amit a tervező papírra vetett. Az önkormányzat állítja: jobb minőségű utat kapnak, mint amit először kértek. A nyertes új változat a meglévő útpálya felmarását, zúzalékkal történő kiegészítését és 10 centis cementes stabilizálását is tartalmazza. Tovább olvasom